Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Изкълчване на акромиоклавикуларната става в спорта

Изкълчване на акромиоклавикуларната става в спорта

Изкълчване на акромиоклавикуларната става в спорта - изображение

Една от честите травматични луксации в спорта е изкълчването на акромиоклавикуларната става. Тази става се намира в най-високата част на рамото и свързва ключицата (клавикула) с акромиалния израстък на лопатката. Нейната функция е свързаната с подвижността на лопатката и поддържането на широк обем на движение в рамена става. Луксацията на акромиоклавикуларната става се среща най-често в контактните спортове и при произшествия в колоезденето, мотоциклетизма и автомобилизма.

Какво представлява изкълчването на акромиоклавикуларната става и как се получава?

Изкълчването на акромиоклавикуларната става е свързано с частичното или пълно разместване на ключицата спрямо лопатката и увреда на ставната капсула и свързващите ги лигаменти. В зависимост от тежестта на луксацията, може да има разкъсване само на ставната капсула на акромиоклавикуларната става или то да е в комбинация с разкъсване на един или няколко лигамента. При разкъсване и на двата свързващи лигамента (акромиоклавикуларен и коракоклавикуларен), ключицата се отделя от лопатката и се размества значително. Най-честата причина за изкълчването на акромиоклавикуларната става в спорта е падането върху рамото. Също така такава луксация може да се получи и при директен силен удар в областта на рамото в контактните и автомобилните спортове. Поради нуждата от значителна сила за получаването на луксация в акромиоклавикуларната става, тя е присъща за бойните спортове, в който има удари и падания и за спортовете с висок травматизъм.

Степени на увреда на акромиоклавикуларната става

 • 1ва степен - лека. Има частично разкъсване само на ставната капсула и акромиоклавикуларния лигамент.
 • 2ра степен - умерена. Има пълно разкъсване на акромиоклавикуларния лигамент и частично разкъсване на коракоклавикуларния лигамент.
 • 3та степен - тежка. Пълно разкъсване на двата лигамента и ставната капсула.

Какви са симптомите на изкълчването на акромиоклавикуларната става?

Симптомите варират в зависимост от степента на луксацията, като в по-тежките случаи е налице силна болка и значителна деформация. Болката обхваща цялата област на рамото и се провокира от повдигане на ръката на горе.

 • 1ва степен - Усеща се болка при движение или натиск в горната част на рамото. Деформацията е незначителна, но може да има оток и хематом.
 • 2ра степен - Болката е значителна и ограничава движението. При тази степен е налице деформация на рамото изразяващо се с подутина в областта на акромиоклавикуларната става.
 • 3та степен - Налице е силна болка и деформация в областта на рамото. То е по-ниско
  разположено от другото здраво рамо и може да има значителен хематом и оток.

Оценка и диагностика при изкълчване на акромиоклавикуларната става

Диагнозата на луксацията на акромиоклавикуларната става се прави на базата на симптомите и рентгенографията. При изразена деформация в рамото, диагнозата е лесна може да се постави веднага, докато при липса на водещи симптоми се образна диагностика е водеща.

Лечение и рехабилитация при изкълчване на акромиоклавикуларната става

Консервативно лечение

В голяма част от случаите имобилизиращата превръзка, криотерапията и приемането на обезболяващи медикаменти помага за овладяването на болката и за нормалното възстановяване на спортиста. Понякога спортния лекар може да използва и по-сложни превръзки и тейпинг, за да фиксира акромиоклавикуларната става. В повечето случаи спортистите се възстановяват напълно, дори в случаите на по-сериозни деформации и увреди. Въпреки това, при някои от пациентите е налице остатъчна болка в областта на акромиоклавикуларната става, дори и при първоначална незначителна деформация. Това може да се дължи на различни фактори:

 • патологичен контакт на костите в областта на увредата
 • развитие на артрит
 • увреда на дискът намиращ между костите на ставата

В много от случаите консервативното лечение дава много добри резултат и поради това оперативното лечение се изисква само при по-тежките случаи.

Оперативно лечение

То се назначава при силна болка и деформация в областта на акромиоклавикуларната става, най-вече при 3та степен на увреда. Оперативното лечение е свързано с възстановяване на разкъсаните сухожилия и стабилността в областта на рамото. Независимо от избрания подход на лечение, то трябва да е подпомогнато от рехабилитационни процедури, които да съкратят възстановителния период и да върнат спортиста в игра възможно най-бързо.

Рехабилитация

Целта на рехабилитационната програма е да възстанови подвижността, здравината и да премахне болката и дискомфорта в областта на акромиоклавикуларната става. Много важно е да се противодейства на "замръзването" в рамото и нарушаването на скапулохумералния ритъм. Средствата на кинезитерапията се подбират според тежестта на увредата и общото състояние на спортиста. Упражненията в началния период са основно свързани с поддържането на обема на движение като постепенно се включват по-сложни движения в по-голям обем и с по-голяма интензивност. От физиотерапията могат да се използват средно и нискочестотни токове, ултразвук, криотерапия, топлолечение и др.
Периодът за връщане към спортна дейност варира в зависимост от тежестта на увредата и скоростта на възстановяването

 • 1ва степен - до 3 седмици след увредата
 • 2ра степен - минимум 4-6 след увредата
 • 3та степен - зависи от предприето лечение (консервативно или оперативно)

Превенция на изкълчването на акромиоклавикуларната става

 1. Използване на протективни превръзки или защитни средства
 2. Правилно загряване и стречинг
 3. Включване на упражнения за гъвкавост, координация и баланс в тренировките
 4. Постепенно увеличаване на интензитета и продължителността на тренировките
 5. Достатъчно време за възстановяване след тренировките
 6. Пиенето на вода преди, по време и след играта
 7. Проверка на спортните съоръжения за опасности преди тренировка или игра

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСпециалистиИзследванияНовиниЛеченияХранене при...ЛюбопитноСнимкиЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаКлинични пътекиЛайфстайлСпорт и туризъмБотаникаСоциални грижиПсихологияИнтервютаАнкетиФизиологияЗаведенияТестовеОбразованиеДиетиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецепти