Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на костите Счупване на ключицата при спортисти

Счупване на ключицата при спортисти

Счупване на ключицата при спортисти - изображение

Ключицата е кост, която се намира в горната част на гръдния кош. Тя може лесно да се опипа, понеже по-голямата и част не е покрита с мускули. Счупването на ключицата е често срещано при спортисти.

Причини за счупване на ключицата:

Фрактурата на ключицата може да се причини по различни начини. Някои се получават при падане с екстензирана ръка в лакътя, при директен удар върху нея или падане върху рамото.

Ключицата може да се счупи на три места, в зависимост от травмата.

 • Счупване на ключицата в частта, която е разположена близо до гръдната кост: Счупването в тази част на клавикулата може да се предизвика най-често от директен удар, например при автомобилните спортове.
 • Счупване в средната част на ключицата: Фрактурата в тази част може да се получи при падане върху ръка с екстензиран лакът, също така от директен удар при спортове като хокей.
 • Счупване на външната част на клавикулата: То може да бъде причинено от спортна травма при директен удар на рамото, при оказване на голяма сила отгоре и отстрани на рамото.

Симптоми при счупване на ключицата:

 • Болка: в момента на счупване се появява силна болка при палпация мястото е болезнено и подуто.
 • Подуване: получава се оток поради притока на телесна течност и кръв към участъка на фрактурата.
 • Костна деформация: При оглед рамото изглежда хлътнало навътре и надолу. Появяват се костни крепитации.
 • Ограниченото движение е един от симптомите, въпреки, че при някои спортисти дори и при счупването имат нормален обем на движение в раменната става.

Диагностика на фрактура на ключицата:

Диагностицирането се извършва най-вече с рентгенова снимка.

Усложнения при счупване на ключицата:

 • Ако при фрактурата костните фрагменти са много разместени има вероятност да пробият кожата и да се получи открита фрактура, която от своя страна е лесна за инфектиране.
 • При фрактурата на клавикулата има вероятност от пробождане на белия дроб с костния фрагмент. При този случай ще се получи затруднено дишане и отхрачване на кръв.
 • Едно от усложненията, които могат да настъпят при счупването на ключицата е засягането на някой от подлежащите нерви, да се пресне инервацията на ръката и тя да бъде неспособна да извършва движения.

Лечение при счупване на ключицата:

Лечението зависи от тежестта на клиничната картина.

 • Консервативно лечение:

При отсъствието на разместени костни фрагменти лечението може да се състои само в направата на превръзка. Превръзката може да бъде по Дезо или под формата на осморка. Продължителността на носене на превръзката зависи от травмата, но най-често е до около 5-8 седмици. Поради болката на пострадалия спортист се дават болкоуспокояващи и противовъзпалителни препарати. При наличието на разместени костни фрагменти, лекуващият лекар извършва репозиция на костите.

 • Оперативно лечение:

Хирургичното лечение може да се наложи тогава, когато горните методи са неефикасни, когато има открита фрактура или е засегнат някакъв кръвоносен съд или нерв. При оперативното лечение се извършва наместване на костните фрагменти и след това те се фиксират с винтове или плаки.

Възстановяване и рехабилитация след фрактура на ключицата:

Възстановителния период зависи най-вече от тежестта на фрактурата. При спортисти той е до около 8 седмици и след това те могат да започнат спортната дейност отново.

Независимо от вида на лечението на спортистите се прилага рехабилитационна програма, която включва общо развиващи упражнения за горния крайник и раменния пояс, физиотерапевтични средства и масаж.

Предпазване от счупване на ключицата:

За да намалее честотата на травмите е добре спортистите да прилагат нужната за всеки спорт екипировка и протектори. Добрата и редовна тренировка и храната богата на калций също би помогнала за предотвратяване на счупванията на ключицата.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиБотаникаИсторияЛайфстайлСпециалистиВидеоСнимкиЗдравни проблемиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеХранене при...ФизиологияРецептиЕ-тата в храните