Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Изкълчване на колянното капаче при спортисти

Изкълчване на колянното капаче при спортисти

Изкълчване на колянното капаче при спортисти - изображение

Една от сравнително честите травматични увреди в спорта е изкълчването на коляното капаче, познато още както луксация на пателата. При тази травма се разкъсва съединителната тъкан фиксираща колянното капаче към колянната става и то се измества частично или напълно. Най-често от такава травма страдат спортистите от спортове свързани с резки смени на посоката и сблъсъци като, футбол, баскетбол, ръгби и др.

Какво представлява изкълчването на колянното капаче и какви са причините за него

Капачето, наричано още патела, е сезамовидна кост, за която е закрепено сухожилието на четириглавия бедрен мускул. Неговата функцията е да увеличи ефективността на теглене на мускула при разгъването на подбедрицата. За да изпълнява функцията си, капачето има собствена ставна повърхност, чрез която при свиването на четириглавия бедрен мускул може да се придвижва нагоре и надолу. В някой случаи, най-често при силен удар и усукване на в областта на коляното, капачето може да се размести в страни. Когато разместването е частично говорим за сублуксация, а когато е цялостно - за пълна луксация. Обикновено за пълната луксация на пателата е нужна значителна сила, като най-често капачето се измества навън. Като предразполагащи фактори за получаване на изкълчване на капачето се считат неравномерното теглене на главите на квадрицепса или деформации в коленните стави.

Какви са симптомите при изкълчване на колянното капаче

Спортистите с изкълчване на колянното капаче съобщават за внезапна силна болка по време на получаване на травмата. Може да е налице видима деформация и изместване на капачето встрани, но поради отока понякога трудно се установяват визуално дали има луксация или не. При спортисти с предишни луксации на колянното капаче, то може да се върне в нормално положение, обикновено след изпъване на крака. В тези случаи, след травмата се наблюдава само лек оток и болка при дейности като изкачване на стълби, ходене по наклон, скачане или клякане. Често болката се появява спонтанно, а при движения може да се чуват пукащи или хрущящи звуци.

Диагностика при изкълчване на колянното капаче

Диагностицирането става на базата на клиничния преглед и рентгенографското изследване. При прегледа се установява болка при натиск и оток в областта на коляното, като при по-тежките случаи е налице и видима деформация. На рентгенографията се вижда различно по степен изместване на колянното капаче.

Лечение при изкълчване на колянното капаче 

В по-леките случаи на изкълчване на колянното капаче лечението може да бъде консервативно, чрез използване на средствата на физикалната терапия. В по-тежките случаи, при наличие на допълнителни увреди, или при не повлияване от консервативното лечение може да се препоръча оперативно лечение.

Консервното лечение в началния етап включва:

  • Поставяне на пакет с лед за 10-15 мин., 2-3 пъти дневно.
  • Фиксиране на колянното капаче чрез спортен тейп или ортеза
  • Повдигане не крайника на високо, с цел намаляване на отока
  • Обезболяващи и противовъзпалителни средства
  • Използване на патерици и щадене на крайника 

След преминаване на острият период могат да се включат:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпециалистиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноИзследванияКлинични пътекиИсторияЛеченияЗаболявания (МКБ)Хранене при...Алт. медицинаСпорт и туризъмБотаникаПсихологияСоциални грижиИнтервютаАнкетиФизиологияОбразованиеДиетиТестовеЗаведенияНормативни актовеОрганизацииПроизводителиРецепти