Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на костите Фрактура на колянното капаче при спортисти

Фрактура на колянното капаче при спортисти

Фрактура на колянното капаче при спортисти - изображение

Капачето на коляното се намира в предната му част, поради което фрактурата на колянното капаче е често срещана травма в спорта.

Механизъм на получаване на счупване на колянното капаче:

Най-честата причина е директен удар на капачето или падане при сгънато коляно. Всички състезатели са изложени на риск, но в тежките контактни спортове като футбол, или тези като автомобилни състезания са най-предразположени. При волейболистите фрактурата на пателата също е често срещана, тъй като те падат на пода, за да спасят топката.

  • Компресионен механизъм - Капачето се счупва при притискането му върху бедрените кондилите.
  • Отломъчен механизъм - получава се под действието на контракцията на четириглавия бедрен мускул.

В зависимост от механизма на получаване се получават раздробени или напречни фрактури.

Клинична картина на счупване на пателата:

Основните симптоми са болката и отокът. Движението е затруднено и при опипване се установява променен релеф. Често фрактурата може да бъде открита.

Диагностика при счупване на колянното капаче:

Както при останалите счупвания така и тук рентгенографията е водеща в диагностицирането. Използват се още ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография.

Лечение при счупване на колянното капаче:

Счупването на пателата е сериозна спортна травма, която изисква сериозно лечение и рехабилитация.
Най-важното от лечението е да се направи точно наместване, тъй като неравностите, които могат да останат по задната колянна ямка водят до бедрено-колянна артроза.

Начинът на лечение зависи от вида на счупване.

  • Консервативно лечение: Ако не е необходима операция спортистът ще прекара четири до шест седмици във възстановяване. При консервативното лечение се прилага гипсова имобилизация или пълно разтягане на коляното за 35 дни.
  • Ако е необходимо оперативно лечение се прилага синтеза по Weber. Когато има раздробявания на ставната повърхност се прилага интраосален шев. При оперативните интервенции един спортист трябва да очаква да бъде извън игра за около шест месеца.
  • Когато увреждането на колянната капачка е толкова голямо, че е невъзможно нормално коригиране може да се наложи пълното и премахване. Това се прави, за да се предотврати развитието на бедрено-колянна артроза.

Рехабилитация при фрактура на пателата:

Рехабилитацията зависи от методите на лечение. При някои спортисти, лекарят премахва гипса и поставя различни презрамки и каишки за колената, които улесняват движението и това позволява да бъдат прилагани физиотерапевтични процедури.

Първоначалната цел на физиотерапевтичното лечение е да намали болката и отока на коляното. Криотерапията е подходящ метод за тази цел. Прилагат се ледени компреси за около 15-20 минути през няколко часа. Това може значително да намали отока и болката в колянната става.

Упражненията за възстановяване функцията на засегнатия крайник ще започнат бързо след операцията, но не и в пълния обем на движение за ставата. Набляга се на четириглавия бедрен мускул, понеже поради обездвижването той най-бързо отслабва. Пациентите със счупване на колянното капаче трябва да извършват безболезнени упражнения за гъвкавост, укрепване и баланс. Във възстановителния период е добре да се включат велоергометър, упражнения във водна среда, масаж и електротерапията. Ако е необходимо се прилагат помощни средства за предвижване на спортиста: бастун, патерици.

Усложнения при счупването на колянното капаче:

Както при всички останали травми, така и тук могат да възникнат усложнения. При някои спортисти болката в коляното не отминава дори и след приключване на лечението, тя си остава хронична. Наблюдават се скованост, артрит и инфекция на раната.

Превенция счупването на пателата:

Различните спортове имат своите екипи и пособия, добре е обаче при по-рисковите от тях да бъдат прилагани защитни наколенки.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияЛюбопитноВидеоНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияЛеченияКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)СнимкиСпециалистиБотаника