Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Пателарен тендинит (коляно на скачач)

Пателарен тендинит (коляно на скачач)

Пателарен тендинит (коляно на скачач) - изображение

Едно от често срещаните спортни заболявания, характеризиращо се с болка в областта на коляното, е пателарният тендинит, познат още като "коляно на скачач". Макар популярното му име да го свързва със скоковете в леката атлетика, този проблем се среща и при други спортове свързани със скачане, бягане и натоварване на коленете като волейбол, баскетбол, хокей, гимнастика, футбол и др.

Какво представлява пателарният тендинит и какво го причинява?

Пателарното сухожилие свързва голямопищялната кост с колянното капаче и се намира в областта под коляното. Благодарение на това сухожилие четириглавия бедрен мускул разгъва кракът в колянна става и позволява движения като скачане и ритане. Под въздействието на различни травмиращи фактори пателарното сухожилие може да се възпали и да се стигне до образуването на пателарен тендинит. Най-честите причини за това са микротравматични увреждания причинени от еднообразни движения като клякане, скачане или резки движения натоварващи пателарното сухожилие. По-рядко тендинит може да се получи и вследствие на остра травма в областта на коляното. Ако не се лекува адекватно, "коляното на скачач" може да хронифицира и да доведе до дегенерация и скъсване на пателарното сухожилие.

Какви са симптомите на пателарния тендинит?

Водещ симптом при пателарния тендинит е болката, която се локализира в областта под капачето. Допълнително може да има нестабилност или скованост при движение, а в някои случаи оток, затопляне и зачервяване на мястото на увредата.

Характерни симптоми на "коляно на скачач"

 • Болка в долната предна част на коляното под капачето, особено при натиск
 • Болки и скованост при дейности като скачане, коленичене, клякане, сядане и изкачване на стълби
 • Болки и скованост след натоварвания
 • Болка при контракция на четириглавия мускул или изпъване на крак
 • Слабост и нестабилност в коляното

Диагностика и оценка

За да се направи точната диагноза е нужно да се определи какви движения провокират болка и времето, когато тя се появява. Проверява се за болезненост при тичане, скачане, клякане и коленичене. За по точна диагностика и изключване на други травми или заболявания може да се изиска рентгенография или ЯМР(Ядрено Магнитен Резонанс). В зависимост от това колко се е задълбочили симптомите, могат да се разграничат няколко степени:

 • Първа - Болка само след тренировка или значително натоварване
 • Втора - Болка преди и след тренировка изчезваща след загряване
 • Трета - Болка преди, по-време и след натоварване
 • Четвърта - Болка дори при ежедневни дейности и ходене

Лечение

Лечението зависи в най-вече от тежестта на процеса и степента на увредата. При по-леките случаи се прилага протокола RICE (Rest, Ice, Comresion, Elevation), както при травма. В по-голямата част от случаите лечението на пателарен тендинит е консервативно.

Консервативно лечение

 • Спиране на спортна дейност или адаптиране на тренировъчения режим (изключване на скокове, клякания и натоварване на колената)
 • Криотерапия на коляното с цел намаляване на болката и възпалението
 • Носенето на колянна ортеза или тейп намаляващи напрежението върху пателарното сухожилие. Могат да се използват ортези под формата на каишка минаваща под колянното капаче или такава обхващаща цялото коляно
 • Повдигане на краката нависоко след натоварване (например чрез поставяне на възглавница)
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, който да намлят болката и възпалението
 • Масаж и гимнастически упражнения с цел укрепване на колянната става
 • Рехабилитационна програма включваща упражнения за укрепване на мускулите, акцентираща върху квадрицепсите и прасците
 • Към рехабилитационната програма може да се включи и апаратна физиотерапия като ултразвук, лазертерапия, електротерапия и др.
 • При по-тежки случаи могат да се използват кортикостероидни инжекции с цел спиране на възпалителния процес

Оперативно лечение

В по-тежките случаи, или когато консервативното лечение не дава задоволителни резултати, пателарният тендинит се лекува оперативно. Това може да включва отстраняване на възпалената част на сухожилието и малки разрези, които да удължат сухожилието и да намалят напрежението върху него. След оперативното лечение се преминава към рехабилитационна програма, която може да включва и средствата от консервативното лечение. Веднага след операцията е добре да се използва криотерапия, лечение от положение, обезболяващи средства, тейпинг и др., с цел намаляване отока и болката.

Рехабилитационна програма

Независимо дали се касае за консервативно или оперативно лечение от голямо значение за бързото възстановяване и предотвратяването на усложнения има рехабилитационната програма. В началото се включват упражнения с цел поддържане обема на движение и поддържане на мускулатурата. Основен показател за степента на натоварване е болката и дискомфорта от упражненията. Ако упражненията предизвикват силна болка или дискомфорт, упражненията трябва да се преустановят или да се намали натоварването. Възстановителния период при "коляно на скачач" може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Удачно е в рехабилитацията да се включи подводна гимнастика и елементи от спорт, с цел по-бързото възстановяване на спортиста.

Профилактика

За да се предотврати появата на "коляно на скачач" е важно да се спазват правилата за постепенност в натоварването и добрата загрявка преди тренировка. Нормално натоварването трябва да се увеличава с 10% на седмица и при продължително нетрениране да се започне от по-ниско ниво на интензивност. Поради това, че в голяма част от случаите се касае за дегенеративно увреждане, вследствие на тъканна хипоксия и влиянието на свободните радикали, от голямо значение е и доброто възстановяване и хранене след тренировка. Също така, при появата на болки в областта на коляното, трябва да се даде период на почивка и да се използват ортези с цел предпазване на допълнително увреждане.

Още по темата:

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиХранене при...СнимкиНовиниИзследванияСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаФизиологияБотаникаЗаболявания (МКБ)ПатологияМикробиологияЛайфстайлПсихологияИсторияВидео