Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Снабдяващи с хранителни вещества Изомалтулоза – чудотворният въглехидрат за огромна издръжливост в спорта

Изомалтулоза – чудотворният въглехидрат за огромна издръжливост в спорта

Изомалтулоза – чудотворният въглехидрат за огромна издръжливост в спорта - изображение

Изомалтулозата... Може би сте чували за този подсладител, който има много положителни черти. Произвежда се от захароза, извлечена от сока на цвеклото, като не води до разваляне на зъбите, има мека естествена сладост и не оставя послевкус в устата.

От друга страна, изомалтулозата е функционален източник на въглехидрати, който кара организма да окислява мазнините по-бързо и в по-голяма степен, като по този начин подобрява издръжливостта и представянето в тренировките.

По-големи натоварвания за по-дълго време

Група германски учени набират 20 опитни велосипедисти, за да проверят дали изомалтулозата може да подобри издръжливостта им. Както при всички качествени изследвания, и тук се използва случайният, кръстосано контролиран метод.

Субектите на проучването изпиват 750 мл. напитка, която съдържа или 75 грама изомалтулоза или 75 грама малтодекстрин (често използвана енергийна съставка в тренировъчните формули). След това колоездачите карат 90 минути, с около 60% максимална кислородна (тъй като в изследването се цели да се види окисляването на мазнините). След това натоварване, велосипедистите правят бягане по часовник, което се прави на рампа и интензивността се увеличава по предварително зададени интервали.

Групата, използвала изомалтулоза завършва теста за 30,05 минути, а втората (с малтодекстрин) дава време от 31,08 минути. Вижда се, че разликата във времето е над минута, което е много за професионалните колоездачи по време на състезание. Изводът е, че първата група са успели да поддържат по-висока средна скорост за по-дълго време, което е признак на висока издръжливост.

Изомалтулозата подпомага не само тялото, но и ума

От доста време се предполага, че способността за бързото регенериране на гликогена в мускулите и черния дроб подобрява издръжливостта при високоинтензивни натоварвания и очевидно изомалтулозата е подпомогнала именно този процес при колоездачите. Приемът й преди тренировка благоприятства окисляването на мазнините по време на първоначалните 90 минути от теста, когато гликогенът от мускулните клетки се изчерпва и е необходимо бързо да се презареди за бягането по часовник.

Според учените, ниският гликемичен индекс на изомалтулозата подобрява умственото преставяне много по-добре от въглехидратите с висок гликемичен индекс. Това ясно се вижда при колоездачите в теста, а същото би било при всички спортове, при които се изисква поддържане на по-голяма скорост за дълго време. А дали използването на изомалтулозата би имало същия ефект и във фитнеса и бодибилдинга? Отговорът е положителен, тъй като този въглехидрат осигурява високо енергийно ниво, подпомага изгарянето на мазнините и поддържа напомпването на мускулите. Разбира се, ако вашите тренировки не могат да се определят като тежки и не влизате в съблекалнята сякаш сте били под душа с дрехите, не ви препоръчвам да опитвате изомалтулоза. Просто няма смисъл. Все пак, трудно е леките тренировки да станат още по-леки ;)

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСъставкиЛюбопитноХранене при...Здравни съветиИсторияФизиологияСнимкиБотаникаЛайфстайлДиетиАлт. медицинаНовиниРецептиЛечения