Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Зимни спортове Ингемар Стенмарк – алпийски ски

Ингемар Стенмарк – алпийски ски

Ингемар Стенмарк – алпийски ски - изображение

Ян Ингемар Стенмарк (18/03/1956 г.) е бивш шведски скиор от 70-те и 80-те години. Той е един от най-известните шведски спортисти и е считан за най-великият скиор в слалома и гигантския слалом за всички времена. Той започва да се занимава със ски спорта още на 5 години, а едва 8-годишен става за първи път национален шампион на страната си.

Ингемар Стенмарк е спечелил много повече международни състезания, отколкото всеки друг състезател. Той има 86 победи, от които 46 в гигантския слалом и 40 в слалома, като е с 32 победи пред втория в тази класация - „Херминатора“ Херман Майер, който има 54. Ингемар не се състезава в други дисциплини (спускане, супергигантски и северна комбинация), тъй като до 1982 година те не са съществували, а след създаването им той не е могъл да се приспособи към огромната скорост, достигаща на места до 130 км/ч.

Стенмарк печели 2 златни медала през 1980 година от Зимната Олимпиада в Лейк Плесид в коронните си дисциплини, но през следващата в Сараево не е допуснат до участие, тъй като влиза правилото за забрана на участието на професионалисти. През 1988 година, на следващите олимпийски игри, на професионалистите отново е позволено да участват в състезанията и Ингемар Стенмарк завършва пети в слалома.

За своите три поредни спечелени титли през сезоните 1976, 1977 и 1978 година, Ян Ингемар Стенмарк получава най-високото държавно отличие на Норвегия – медала Холменколен през 1979 година (споделя го с Ерик Хакер и Раиса Сметанина). Скиорът печели и два пъти медала на списание „Свенска Дагбладет“ през 1975 и 1978 година, като вторият път го споделя с великия тенисист Бьорн Борг. По този начин те се превръщат в единствените мъже с два подобни медала. При жените той е печелен два пъти от Аня Першон.

През годините, когато е на върха, заедно с Бьорн Борг се превръща в национална икона на Швеция. Заради данъчни проблеми обаче, той е принуден да се премести да живее в Монако. През 2004 година той оцелява след земетресението в Индийския океан и последвалото цунами след него, по време на ваканция в Тайланд.

Последната победа на Ингемар Стенмарк е през 1996 година в шведското първенство на суперзвездите.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛюбопитноЛайфстайлПроизводителиХранене при...Здравни съвети