Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Ролер ски

Ролер ски

Ролер ски - изображение

Ролер ски е еквивалент на ски бягането, но се практикува на асфалт, а не на сняг. Първоначално този спорт е създаден като алтернатива за лятна подготовка на състезателите по ски бягане и биатлон, но в последствие се отделя като самостоятелен спорт. Всяка година се провеждат множество състезания в различни точки на света, а всяка страна, която има отбор за зимния еквивалент, през лятото участва и в състезанията по ролер ски.

Използваните ски за този спорт имат почти еднакви автомати с тези за ски бягането, като тук не се използва плъзгане, а самите ски имат колелца, подобни на ролерите и кънките.

История на спорта

Първите ролер ски са създадени през 30-те години в Италия и в Северна Европа. В началото на 50-те, когато ски бягането започва да се развива все по-сериозно, необходимостта от добра лятна подготовка става все по-важен елемент от този зимен спорт. До 70-те години всеки един от най-добрите отбори по биатлон и ски бягане използват ролер ските във времето, когато липсва сняг, а постепенно започват да се провеждат и състезания в този нов хибриден спорт, който е смесица между кънки и ски бягането. В тези ранни години, ролер ските имат по едно колело отпред и по две отзад, а металната конструкция е с дължина от 70 до 100 сантиметра.

През 1976 година Джустино Дел Векио поставя рекорд на пистата Монца, като изминава 240,5 километра за 24 часа, благодарение на ролер ски, които той сам е проектирал с части от самолетната индустрия. Установява се, че ските с две колела са значително по-леки и лесни за използване. Създател на тези нови ролер ски е Паоло Миорин, известен също и като Скироло.

Ролер ски състезания

Надбягванията с ролер ски се превръщат в международно събитие, което налага създаването на правилник. Затова, през 1985 година възниква Европейска ролер ски федерация, която организира и първото Европейско първенство през 1988 година в Холандия.

Растежът на популярността на ролер ските започва през 1992 година, когато този спорт става част от Световната Федерация по Ски. Първото официално Световно първенство се провежда през 1993 година в Хага.

Когато състезанията се провеждат на равна писта, скоростта развивана от състезателите може да надхвърли 50 километра в час, а средната скорост е по-висока от 30 км/ч. Каските и очилата в състезанията са задължителни.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлПроизводителиХранене при...Здравни съвети