Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Историческото бягане на Хариет Томпсън или как се финишира в маратон на 92 години

Историческото бягане на Хариет Томпсън или как се финишира в маратон на 92 години

Историческото бягане на Хариет Томпсън или как се финишира в маратон на 92 години - изображение

Хариет Томпсън от Шарлът, щата Северна Каролина, е една изключителна личност. На 92 години, тя не само участва, но и финишира на маратона в Сан Диего, засрамвайки стотици млади маратонци. Това бе нейното 16-то участие в „Rock`n`Roll” събитието, което се провежда традиционно от 29 до 31 май всяка година.

Томпсън винаги е възприемана като звездата на този благотворителен маратон, въпреки че на него участват средно по около 26000 души. Тя държи рекорда за най-стар участник в света, който успява да измине дистанцията от 42,165 километра, сваляйки от върха постижението на 91-годишната Гладис Бърил. През 2014 година, Хариет поставя и друг рекорд – за най-бързо преминаване на маршрута, от участник над 90 години, завършвайки с време 7 часа и 7 минути. Предишното най-добро постижение бе 9 часа и 53 минути.

Томпсън заявява, че е напълно в реда на нещата да се обръща внимание на състезател, който е на такава възраст, но дори и да има негативни коментари, тя ще ги приеме с усмивка. Все пак положителният пример, който тя дава е много по-важен от шепата отрицателни мнения.

Може би мнозина от вас ще си помислят, че американката цял живот се е занимавала със спорт и за нея не е проблем да участва в такъв тип изяви, но със сигурност ще се изненадате много като научите, че първото участие на Хариет е на... 76 години. Интересът й към маратоните се получава, когато един от членовете на църквата, която тя посещава, започва да говори, че ще бяга в маратон с благотворителна цел, за набиране на средства за обществото на хората болни от левкемия и лимфоми. Самата Хариет се е преборвала с рак на два пъти, но нейни близки и приятели не са имали този шанс. Именно това я провокира и тя да се включи и да подпомогне доколкото може със своето участие в маратона. Оказва се, че през тези години, Томпсън успява да спечели и дари 90000 долара на борещите се с левкемия и лимфоми, а самият благотворителен маратон в Сан Диего, от създаването си до днешни дни е генерирал приходи за различните каузи в размер на 180 милиона долара.

92-годишната бегачка все още се чувства напълно пълноценна. Провежда тренировки всеки ден, играе бридж с приятелите си, интересува се от новостите в света... Има 5 деца и 10 внуци, които й дават нужната мотивация да продължава, а тя им показва как трябва да живеят живота си на пълни обороти.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортИсторияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...АнкетиСнимки