Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Маратони Ултра трейл около Монблан

Ултра трейл около Монблан

Ултра трейл около Монблан - изображение

Ултра трейл около Монблан е една от най-тежките надпревари в Европа, като той се провежда в Алпите и в протежение на три държави – Франция, Италия и Швейцария. Приблизителната дължина на трасето е 166 километра, а общата денивелация е около 9600 метра. Интересът към това бягане е огромен, като организаторите са ограничили броят на участниците в основното събитие до 2000, а най-любопитното е, че тази квота се запълва приблизително 5 месеца преди старта, който е на 24 август, и то само за около 10 минути след обявяването на записването. Общият брой на участниците – в основния старт и в съпътстващите събитие надхвърля 10000 души. А какво ги очаква - 7 долини, 71 ледника, гледка включваща 400 върха и очарованието курортите и малките селца около Монблан. 

Най-добрите състезатели успяват да финишират в рамките на 20 часа, но за повечето от останалите са необходими 30, а дори и 45 часа, за да прекосят финалната линия. Интересното е, че след всичките трудности, с които се справят участниците, награден фонд липсва. Единствено, в отделните пунктове те получават топла храна и напитки, а ако има някакви схващания, те могат да се възползват от масаж, а всичко това е на доброволчески начала.

Трасето на състезанието разкрива едни несравними гледки, впечатляващи и вълшебни върхове. Това е едно споделяне на вечната мечта на пионерите на алпинизма – пресичат се магическите градини на Гастон Ребюфа, билата на Бионасай, Ноар дьо Пьотерьо, Дант дю Жеан, стената на Гранде-Жорасе, северната и южната част на Егий Верт и вертикалът на Дрю.

От 2006 година, паралелно с основното събитие започва да се провежда и второ състезание, което стартира от Курмайо, преминава през Шампе, а финалът е както и в пълната обиколка – Шамони и представлява точно половината от трасето на пълната обиколка. През 2009 година стартира и трето състезание, наречено „По стъпките на херцозите на Савой“, а през 2014 година започва да се провежда и четвърто състезание, което е с по-малка дължина преминаващо през Орсиере – Шампе – Шамони.

Леката разходка на лъва“ е несъстезателно отборно събитие, което започна да се провежда през 2011 година. Всеки от отборите е съставен от по двама или трима души, които се подсигуряват един други. Трасето и посоката му се променя всяка година.

През 2015 година, състезателните маршрути са следните:

 • Ултра трейл около Монблан – 166 километра при общи изкачвания над 9600 метра;

 • Курмайо – Шампе – Шамони - 101 километра при общи изкачвания над 6100 метра;

 • По пътя на херцозите на Савой - 119 километра при общи изкачвания над 7250 метра;

 • Орсиере – Шампе – Шамони - 53 километра при общи изкачвания над 3300 метра;

 • Леката разходка на лъва – приблизително 300 километра при общи изкачвания над 28000 метра.

Логистика

 • Състезанието се организира от асоциация, нареченаLes Trailers du Mont-Blanc;

 • Доброволците надхвърлят 1800 души;

 • Препоръчително е участниците да имат минимално оборудване, заради мерките за безопасност. Към него се включват водонепромокаемо яке, топли дрехи, вода и храна, свирка, комплект за оказване на първа помощ и лампа за главата.

 • На всеки 10-15 километра има пунктове за вода и храна. В четирите големи бази (Шамони и Шапийо във Франция, Курмайо в Италия и Шампе в Швейцария), освен сандвичите има и топла храна.

 • В номерата на състезателите има магнитен чип, който отчита преминаването през близо 50-те чек пойнта. Времената и класирането могат да се проверяват онлайн или чрез получаване на SMS в реално време.

 • Организаторите стимулират солидарността между участниците и отдаването на почит към природата.

Трасето

Пътят в основни линии следва този на хайкинг пътеката за Обиколката на Монблан, която обикновено се преминава с ходене за 7-9 дни.

marshrut-ultra-trail-du-mont-blan

Стартът е в Шамони {1035 метра надморска височина(м.н.в)}, а пътят продължава към Кол дьо Воза (на 1653 метра н.в.) и достига до Ле Контамине (1150 метра н.в.). След това започва изкачването към Кроа дю Боном (2479 м.н.в.), преди да слезе към Шапийо (1549 м.н.в), където се намира и първата голяма база. Следва ново изкачване до Кол дьо ла Сень (2516 м.н.в) и влизане в Италия, където се следва билото на Мон-Фавр (2435 м.н.в.), преди спускането към втората голяма база – Курмайо (1190 м.н.в.). От тази база, състезателите се насочват към Рефюдже Бертоне (1989 м.н.в.) и към Арнува (1769 м.н.в.), преди да достигнат до най-високата точка Гранд Кол Фере (2537 м.н.в.), точно на границата с Швейцария. Пътеката продължава надолу към Граз дьо Форт (1151 м.н.в.), преминавайки през Ла Фули (1593 м.н.в.), преди да се достигне третата голяма база – Шампе д`ан Ба (1391 м.н.в.). В последната част на състезанието пътеката се разделя на 2, като едната преминава през Бовен (1987 м.н.в.), а другата през Ле Цепе (1932 м.н.в.), преди да се слеят отново в Триан (1300 м.н.в.). При спускането към Вайорсен (1260 м.н.в.), пътеката отново навлиза във Франция и се пресича Аржентиер (1260 м.н.в.), преди да се достигне до финала в Шамони, където е и стартовата линия.

trase-ultra-trail-du-monblan

Трасето леко се променя всяка година, най-вече заради мерките за безопасност.

Условия за участие

За да се участва в ултра трейл обиколката на Монблан, от съществено значение за състезателите е:

 • Абсолютното осъзнаване на продължителността и спецификата на събитието, като те трябва да са подготвени физически и психически за натоварванията;

 • Опит с планинските условия, като всеки състезател трябва да знае как да се справи с проблемите, произтичащи от високата надморска височина (вятър, студ, мъгла, сняг, дъжд);

 • Да умеят да се борят с изолацията (възможно е да се случи така, че те да бягат сами поради изоставане от основната група или при изпреварването й), с физическите и с психическите проблеми, произтичащи от умората, проблеми с храносмилането, мускулните и ставните болки и други;

 • Да са напълно наясно, че не е работа на организаторите да помагат на бегачите в справянето с проблемите. За сигурността в планината имат грижата самите състезатели, като те трябва да се адаптират и да имат капацитета да преминат през доста сериозни изпитания. Ако самите участници не се чувстват уверени в силите си, по-добре е да се запишат за старта през следващата година, а до него да хвърлят всички сили в подготовка.

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСоциални грижиИсторияЛюбопитноНовиниСпорт и туризъмЗдравни съветиХранене при...