Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Маратони Маратон де Сабле

Маратон де Сабле

Маратон де Сабле - изображение

Маратонът де Сабле е най-трудният в света ултрамаратон, като той се провежда в рамките на 6 дни и има дължина 251 километра (еквивалентна на 6 обикновени маратона). Най-дългият от етапите е в рамките на цели 91 километра. Надпреварата се провежда ежегодно в южната част на Мароко, през пясъците на пустинята Сахара и именно затова някои го наричат „Маратонът на пясъците“.

История

За пръв път маратон де Сабле се провежда през 1986 година, като той е идея на французинът Патрик Боер, който през 1984 година преминава през Сахара пеша сам. Той изминава 350 километра за 12 дни, без да се натъкне на оазис и на някое от местните племена. Две години по-късно се ражда и Маратон де Сабле, в който стартират 23-ма ентусиасти, а първите победители в него са французите Бернар Годен и Кристиан Плюмер, съответно при мъжете и при жените. През 2009 година, над 1000 участници се спускат в надпреварата под жаркото слънце на пустинята, а тогава е създадена и асоциацията Солидарността на маратон де Сабле. Тя има за цел да развие проекти, с които да подкрепи децата и хората в неравностойно положение в областите на здравеопазването, образованието и устойчивото развитие в Мароко.

По време на ултрамаратонът, някои от участниците се опитват да намерят населени места, за да се запасят с храна и вода. Онези обаче, които не го направят, а се доверят на собствените си сили и опит, са богато награждавани. Под жаркото мароканско слънце се получават доживотни приятелства, които са подсилвани от спомените за незабравимото преживяване сред пясъчните дюни, разрушените градове и не рядко появяващите се пясъчни бури.

В маратонът могат да участват както индивидуални състезатели, така и отбори, без значение дали са аматьори или професионалисти. Те знаят, че ще преминат през „Седемте кръга на ада“, но това не ги спира. Само си представете, тичате с раница на гърба през безкрайните пустинни пясъци, а от вас до хоризонта се виждат само дюни, хълмове без никаква растителност и отново дюни! Когато стъпите в пясъка, фините частици прах се вдигат и директно влизат в белите ви дробове. Вие не можете да почувствате потта, която се стича по лицето ви, тъй като още при появата й тя се изпарява. Чувствате постоянно устните си пресъхнали, а освен прах, при вдишването усещате изгарящият въздух. Температурите са над 50 градуса. Част от мозъка ви „крещи“: „СПРИ, ОТКАЖИ СЕ!“, но другата част мисли само за финала.

Никой от участниците не може да отрече, че чувството след преминаването на финалната линия е невероятно. По-важното е, че след прескачането на това невероятно премеждие, психологическата устойчивост достига до ненадминати висоти и човек чувства, че може да постигне всичко в живота си.

Значими участници в маратон де Сабле

  • Братята от Мароко Ласен и Мохамад Ахансал са печелили надпреварата съответно 10 и 6 пъти;

  • Италианският ултратрейл специалист Марко Олмо участва във всички издания от 1996 година до 2013-та, като най-доброто му класиране е третото място, постигано три пъти. През 2013 година той е на 64 години, а при първото си участие той е на 47 години;

  • Близначките Дима и лама Хатаб от Йордания са първите жени от Близкия Изток, участвали в надпреварата;

  • Бившият участник в Олимпиада от Сицилия, Мауро Проспери се губи в пустинята и почти 11 дни е бил издирван, преди да бъде открит в Алжир.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиИсторияХранене при...СнимкиСпорт и туризъм