Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Допинг и допинг контрол Допинг контрол

Допинг контрол

Допинг контрол - изображение

Широката употреба на допинг средства както у нас, така и в световен мащаб изисква все по-серозни мерки от страна на структурите и организациите извършващи допинг-контрол. Чрез допинг контрола се цели разобличаването на спортистите използващи не разрешени средства и нарушаващи принципа на "fair play" и се дава равен старт на всички спортисти.

Какво представлява допинг контролът и кой го извършва ?

С въпросите свързани с допинга и допинг контрола се занимава Световната антидопингова агенция (САДА), която е международна независима огранизниция създадена през 1999 г. Нейната главна цел е да следи, да контролира и да се бори срещу използването на допинг и всички негови форми. Световната антидопингова агенция пропагандира за честност, равнопоставеност и здраве в спорта. Допинг контролът в световен мащаб е свързан със Световната програма за борба с допинга, която включва всички елементи, нужни за синхронизирането и изпълнението на международните и национални антидопинг програми. Тези програми се синхронизират посредством различни документи, правила и стандарти, които САДА налага и контролира. Основен документ на САДА е Световния антидопингов кодекс, който хармонизира правилата за борба с допинга в световен мащаб и подпомага антидопинговите програми във всяка една държава. Така САДА налага създаването на Национални антидопингови агенции (НАДА) чрез, които да се контролират и синхронизират всички програми свързани с допинг-контрола. В България през 2010 г. е създадена такава административна структура наречена Национален антидопингов център, която има за цел синхронизирането със САДА и провеждането на адекватна антидопингова политика. Всяка година САДА изготвя и актуализира "Списък на забранени субстанции и методи", които се считат за допинг.

Забранителният списък включва следните категории

ПОСТОЯННО ЗАБРАНЕНИ СУБСТАНЦИИ И МЕТОДИ (ПО ВРЕМЕ НА И ИЗВЪН СЪСТЕЗАНИЕ)

ЗАБРАНЕНИ СУБСТАНЦИИ

 • C.0 НЕОДОБРЕНИ СУБСТАНЦИИ
 • С1. АНАБОЛНИ СРЕДСТВА
 • С2. ПЕПТИДНИ ХОРМОНИ, РАСТЕЖНИ ФАКТОРИ И СРОДНИ СУБСТАНЦИИ
 • С3. БЕТА-2 АГОНИСТИ
 • С4. ХОРМОННИ И МЕТАБОЛИТНИ МОДУЛАТОРИ
 • С5. ДИУРЕТИЦИ И ДРУГИ МАСКИРАЩИ СРЕДСТВА

ЗАБРАНЕНИ МЕТОДИ

 • М21. ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРЕНОСА НА КИСЛОРОД
 • М2. ХИМИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ
 • М3. ГЕНЕН ДОПИНГ

СУБСТАНЦИИ И МЕТОДИ, ЗАБРАНЕНИ ПО ВРЕМЕ НА СЪСТЕЗАНИЕ

ЗАБРАНЕНИ СУБСТАНЦИИ

 • С6. СТИМУЛАНТИ
 • С7. НАРКОТИЦИ
 • С8. КАНАБИНОИДИ
 • С9. ГЛЮКОКОРТИКОСТЕРОИДИ

СУБСТАНЦИИ, КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ В ОПРЕДЕЛЕНИ СПОРТОВЕ

 • З31. АЛКОХОЛ
 • З2. БЕТА-БЛОКЕРИ

Как се извършва допинг-контрол

Процедурата по допонг-контрол е заложена като международен стандарт в антидопинговия кодекс и е част от Световната антидопингова програма. Така в целия свят се използват едни и същи процедури за взимане на проба и се спазват едни и същи стандарти посочени в антидопинговия кодекс. Допинг контролът преминава през четири етапа - подбор, известяване, взимане на пробата и анализ в сертифицирана лаборатория.

Тестването за допинг се извършва по следните начини.

 • допинг тест по време на състезание
 • допинг тест извън състезание - на мястото на тренировките или там, където живее спортиста.

Подбор и известяване за допинг-контрол

Подборът се извършва съобразно изготвен план, който включва систематичен, целогодишен и без предупреждение допинг-контрол. Структурите, които са натоварени с тази дейност определят къде и как да извършат контрола според това, какви са случаите на злоупотреби в съответния спорт. Критериите за подбор варират в зависимост от видовете спорт, като при индивидуалните дисциплини на допинг се подлагат тези, които са се класирали на първи позиции и допълнително изтеглени чрез жребии. В отборните спортове и при допинг-контрол извън състезание се прилага допинг по жребии.
Спортистите се известяват лично, че са избрани да дадат проба за допинг от длъжностно лице от антидопинговия екип. През времето от известяването до даването на проба, допинг екипа придружава неотлъчно спортиста. Той обикновено разполага с до 60 мин. за да даде допинг проба. При известяване извън състезание, спортиста дава проба на мястото, където се намира в момента.

Как се взима проба за допинг

Процедурата по взимане на пробата се наблюдава внимателно от антидопинговия екип с цел пробата да не бъде замърсена или компрометирана. Пробата се разпределя в две шишета "А" и "Б" снабдени с уникален код. След приключване на процедурата пробата се запечатва и подготвя за изпращане

Къде се изпраща пробата за допинг

Пробата се изпраща в сертифицирана от САДА лаборатория, която не знае самоличността на спортиста, а само докладва резултатите от пробата. След излизането на резулатите, лабораторията изпраща резултатите обратно до поръчителя и те се сравняват с уникалния цифров код и документацията на спортиста. Ако пробите са положителни се изпращат и до съответната федерация според вида спорт.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛеченияНовиниИсторияПсихологияНормативни актовеЛюбопитноСпорт и туризъмЗдравни съветиСнимкиХранене при...Социални грижиИнтервютаАнкетиФизиологияТестовеДиетиЗаведенияОбразованиеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецептиБотаника