Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Допинг и допинг контрол Видове допинг

Видове допинг

Видове допинг - изображение

Има няколко различни видове допинг, които се прилагат от спортистите, те се разделят в следните групи:

  • Стимулантите като допинг

Стимулантите са химични вещества, които действат върху организма непосредствено след тяхното приемане. Стимулантите се разделят в няколко под групи: симпатикомиметични амини (микорен, ефедрин и др.), психомоторни стимуланти (амфетамин), стимуланти на централна нервна система (кофеин, теофин) и на гръбначния мозък. Основното действие на стимулантите се изразява в премахване на умората, изостряне на вниманието, покачване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечната дейност. Ниски дози ефедрин се съдържат в много от лекарствата, които се предписват за лекуване на простудни заболявания. Затова преди състезание, ако спортистите имат настинка не се препоръчва да приемат никакви лекарствени средства, преди да се консултират със спортен лекар. Кофеина във високи дози може да предизвика главоболие, тремор, безсъние. Проба със съдържание на 12 микрограма кофеин се приема за положителна.

  • Анаболно действащи видове допинг

Анаболните стероиди са синтетични аналози на мъжкия полов хормон тестостерон. Той определя развитието на мускулната маса и на вторичните полови белези при мъжа. Прекаления прием на анаболи, има нежелани и опасни за здравето последици. Предизвикват чернодробни увреждания, тумори, високо кръвно налягане, имат действие върху нервната система (депресии, агресивност, психична зависимост). При жените имат следните странични ефекти: уплътняване на гласа, окосмяване на лицето, атрофия на млечните жлези.

  • Диуретиците като допинг средство

Диуретиците са средства, които засилват извеждането на вода и токсини чрез отделителната система. В спорта се употребяват поради 2 причини. Едната е рязкото намаляване на теглото, чрез отделянето на голямо количество урина. Втората причина е разреждането на урината, което води до намалена концентрация на другите съдържащи се в нея вещества. Те могат да доведат до дехидратация (обезводняване), мускулна слабост и мускулни схващания.

  • Наркотични аналгетици

 Наркотичните аналгетици са вещества, които се използват като болкоуспокояващи. В спорта се използват при травми на спортисти. Премахвайки болката обаче се увеличава опасността от получаването на ново нараняване, поради възможността им да накарат спортиста да игнорира чувството за болка. Страничните им ефекти са, че могат да потиснат дишането, да предизвикат разстройства в координацията и равновесието.

  • Хормони

Пептидите, хормоните, миметиците попадат към другата група допинг при спортисти.

Пептидните хормони стимулират много от функциите на организма като растеж, поведение и чувството за болка. Хорионгонадотропин се съдържа в плацентата и когато се прилага при мъже стимулира продукцията на мъжки полови хормони и се равнява на употребата на тестостерон. Адренокортикотропин е хормон, който стимулира функцията на надбъбречните жлези и понижава кортикостероидите в кръвта, Приемащите го достигат до еуфория. Соматотропин или растежен хормон участва в изграждането на мускулната тъкан. Еритропоетин е хормон, който се използва от спортисти за повишаване на издръжливостта. Синтетичните хипофизнни хормони довеждат до депресия, отоци и гинекомастия.
Инсулинът има действие върху въглехидратната обмяна. В спорта се използва поради ефекта, който има върху транспорта на аминокиселините и белтъчната обмяна. При прекаленото използване на инсулин се получават нежелани странични реакции като световъртеж, хипогликемични състояния, слабост и алергични реакции.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаПсихологияФизиологияОбразованиеАнкетиТестовеДиетиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиРецептиЛеченияБотаника