Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да разберете, че страдате от синдрома на претренираност?

Как да разберете, че страдате от синдрома на претренираност?

Как да разберете, че страдате от синдрома на претренираност? - изображение

Когато става дума за бодибилдинг, често се говори за тренировките и за начина на хранене и как те могат да помогнат за постигане на целите. В повечето случаи обаче, темата за почивките остава пренебрегната, както и времето, което е нужно за възстановяване след тежка тренировъчна сесия. Започнете да мислите по въпроса: „Колко може да понесе тялото ви?“, за да осъзнаете, че синдрома на претренираност със сигурност ще ви засегне при недостатъчна почивка, което ще намали мускулната производителност.

Може би сте чували, че повече означава по-добре, но не така стоят нещата в културизма, тъй като идва един момент, в който тялото не може да понесе цялото това натоварване, като то започва да ви дава сигнали, които са лесни за разчитане. Може би си мислите, че ако прекарате дълги часове във фитнеса и тренирате 6 дни в седмицата, това ще ви донесе по-бързи резултати, нали?

Хората са различни и всеки може да отговори на стреса по различен начин. Това, че някой суперзвездите на културизма тренират по 6 дни не означава, че и вие можете да го правите. Стресиращото натоварване се акумулира в тялото и ако не се почива достатъчно, той не може да бъде премахнат, което води до една точка на пречупване. До нея се стига, тъй като централната нервна система буквално започва да кара тялото да прави необясними неща, тъй като „бушоните и изпушват“, както казваме ние в залата. Някой от типичните признаци на синдрома на претренираност са:

 • Болезненост – винаги се чувстват болки в мускулите и в ставите

 • Понижен имунитет – лесно получаване на настинки

 • Липса на мотивация – просто не ви се стои във фитнеса и нямате търпение да свърши тренировката ви, за да се махнете от там

 • Пулсът ви е повишен, дори и когато почивате

 • Чувствате постоянна умора и сънливост, дори и когато приемате много кофеинови напитки

 • Често започвате да получавате контузии, най-вече в раменете, но не само

 • Чувствате, че сте силно раздразнителни, дори от най-дребните неща

 • Работоспособността ви намалява – ако до сега сте правили по 10 повторения от едно упражнение, а сега не можете да направите повече от 6 със същите килограми, това трябва да ви говори много

 • Проблеми със съня и необясними събуждания по няколко пъти през нощта

 • Главоболие, което не преминава след като сте взели болкоуспокояващи медикаменти

 • Тренирате, а в същото време си мислите за нещо друго (което е най-голямата грешка в бодибилдинга)

Ако някой от всички тези симптоми ви е познат, тогава е време да преосмислите времето си за почивка, а също така и начина ви на хранене.

Причината за претренирането основно се крие в неспособността на тялото да се справи за толкова кратко време със стреса. Да мускулите имат нужда да бъдат под напрежение, за да растат, но също така е вярно, че растежът им се осъществява точно по време на почивката. Можете да почивате активно, като правите съвсем леки поддържащи тренировки с малки тежести, по-малко повторения и по 1 до 2 серии от упражнение, тогава централната ви нервна система няма да бъде така натоварена и ще има време да влезе в кондиция.

Някой казват, че претренирането е мит и трябва да се тренира постоянно, но това не е така. Могат да се правят програми без почивка, но те не трябва да са по-дълги от седмица до седмица и половина, след което се прави активна почивка поне за 5-7 дена. Това време е много важно за централната нервна система, както и за мускулите, тъй като така те ще имат времето да пораснат. След това ще установите, че те са в много по-добра кондиция и силата ви е доста по-голяма.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортАлт. медицина