Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да разпознаете фитнес треньора-измамник?

Как да разпознаете фитнес треньора-измамник?

Как да разпознаете фитнес треньора-измамник? - изображение

Искате да се сдобиете с мечтаното тяло, от известно време посещавате фитнес залата, но сте решили да започнете да работите с треньор. Но как да разпознаете дали един треньор наистина си разбира от работата или е просто поредният трениращ с малко повече опит, който си мисли, че е готов да бъде инструктор и да предаде своя „опит“ на останалите, естествено, срещу не много скромно заплащане? Ето и някои опорни точки, чрез които сами да можете да направите преценката за себе си:

  1. Готов е да помогне на всяко момиче, което според него страда от липса на внимание, заради несъвършенствата в тялото си.

  2. Веднага я слага на диета с до 800-1000 калории, най-вече от протеини.

  3. Създава и програма, която задължително включва 1-2 часа кардио всяка сутрин на гладно + още малко допълнително, след силовите тренировки.

  4. Силовата тренировка от своя страна включва гигантски серии като например такива с 20 клека, 20 лег преси и 20 напада, в поне 5-6 серии. Тренировката почти винаги надхвърля час и половина и почивките между сериите почти липсват или са изключително кратки. Не е нужно да се залага на логичния и умно създаден тренировъчен план, просто трябва да се изгорят тонове калории.

  5. Много често се включва и приема на кленбутерол, за да се горят мазнините много по-бързо и да имате енергия за завършване на тренировките ви, тъй като тази „анорексична“ диета няма да може да ви я осигури в достатъчно количество.

  6. Почти сигурно ще ви включи и някакъв „безопасен“ анаболен стероид, така че да не губите и мускулната си маса, дори и след силното гладуване, излишното кардио и режима на претрениране. Неговият мотив обикновено ще се върти около това, че така ще изградите невероятно тяло, от което няма да се срамувате, отивайки на плажа.

  7. Той постоянно ще се опитва да следи дали сте стриктни с диетата си. Ще използва всякакви средства за манипулация, като дори ще се опитва да омаловажава резултатите ви, да ви накара да се срамувате от тялото си, ще ви сплашва или дори ругае, че не сте сериозни. Това са нещата, които според него работят и ще ви накарат да бъдете като войници.

  8. При всеки ваш въпрос за хранене или тренировки, с които искате да получите допълнителна информация, той ще се опитва да го отклони, като по този начин вие ще разберете, че той не иска вие да знаете нещата, за да останете зависими от него и да продължите да му плащате.

  9. Неговото обещание ще бъде, че в срок от 12-16 седмици, вие ще сте готови да бъдете кралицата на плажа, независимо от началната ви точка, от която тръгвате.

Защо да внимавате за такива треньори?

Горните неща са една рецепта, която ще изцеди радостта от тренировките, но това е малкия проблем, тъй като другия може да бъде свързан с вашето здраве и да ви донесе сериозни метаболитни или хормонални проблеми. А какво да кажем за психологическия стрес от такъв начин на живот? Той е огромен. Хранителните разстройства не са рядкост. Страшно много жени изпадат в силна депресия. Не е необходимо да се стига до там, нали?

Какво представлява типичния „фитнес инструктор“?

За съжаление, повече от 70% от инструкторите във фитнес залите изобщо не са за там. Те не са професионалисти и нямат знанията и опита за тази отговорна професия. Както споменах, много от инструкторите нямат кой знае какъв успех в света на фитнеса, нямат и много стаж, а още по-малко знанията, но пък имат страхотно високо самочувствие и мнение за себе си и си мислят, че минималните им познания са достатъчни, за да предлагат своите скъпи услуги. Те са уверени, че могат да вкарат всеки един свой клиент във форма и имат точната рецепта за това.

И какво ако при отслабването, някой от клиентите им загуби и малко мускулна маса, наред с мазнините? Все пак, повечето от трениращите просто искат да имат красива фигура, но не до крайност, все пак няма да излизат на състезателната сцена. Затова не е нужно да се разбива здравето им за постигане на краткотрайни цели, за сметка на дълготрайните негативни ефекти.

А много от треньорите имат и други мисли, те просто искат да тестват своите способност върху клиентите си, като е възможно и да постигнат много добри резултати, но това само за да си направят самореклама и да си докарат нови клиенти, независимо от факта, че това може да бъде за сметка на тяхното „рекламно лице“.

Човешкото тяло е един сложен механизъм и треньорът трябва да го познава в детайли! А отговорът на въпроса: „Как да отслабна?“, никога не трябва да бъде „Диета, която е равносилна на силен глад, от който тялото ви е на прага на своето функциониране, комбинирана с жестоки тренировки, които биха убили дори товарен кон.

И знаете ли кое е най-лошото? Тези треньори използват този подход както при мъже с наднормено тегло, така и при жени със средно телосложение, които искат да отслабнат само няколко килограма и да оформят леко телата си.

Затова, заложете на треньор, който познава нещата в детайли, изготвя ви интелигентно хранителния режим спрямо вашите нужди и ви изготвя тренировъчната програма така, че да не се налага да изтезавате тялото си сякаш сте силови атлети. А най-важното, който не се опитва да ви включва стероиди и други опасни за здравето ви препарати, с цел да постигнете бързо резултатите и той да изглежда като голям специалист във вашите очи.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмСнимкиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиХранене при...ОбразованиеВидеоОрганизацииПроизводители