Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Кардио за студеното време

Кардио за студеното време

Кардио за студеното време - изображение

Температурите падат и вие започвате да се чудите дали си заслужава да излизате на вън, за да направите малко кардио упражнения. Трябва да сте наясно, че работата в студеното време изгаря много повече калории, отколкото в топлите дни. За това си има напълно логично обяснение – когато е студено, метаболизма се засилва, тъй като са необходими повече калории за поддържане на температурата на тялото. Ето няколко съвета при извършване на кардио упражнения през зимата:

  • Облечете се топло... След като приключите, а не в началото. Голямата грешка на почти всеки излязъл да тича навън при ниски температури е да се облича много топло. Това, че навън е студено не означава, че тялото ви няма да успее да се загрее достатъчно. Изпробвайте различни екипи, за да установите кой ви понася най-добре. Забравете за прекалено дебелите якета!

  • Бъдете хидратирани много добре преди излизането. Студеният въздух има едно много неприятно свойство и то е да изсушава кожата и тялото като цяло. Може би и сами сте го забелязали по сухите и напукани устни през зимата. Разбира се, пийте вода преди да излезете, защото не е добра идея да тичате навън и да пиете студена вода. Като цяло, тялото винаги има нужда да бъде хидратирано по време на тренировка, без значение от месеца на годината.

  • Загрейте на топло, а не когато вече сте навън. Можете да се изкачите и да слезете няколко пъти по стълбите, да скачате на място, да клякате, като така ще раздвижите кръвта си достатъчно, за да можете да излезете навън готови за кроса.

  • Внимавайте в тъмното. Както знаете, през зимата дните са по-кратки, което означава, че след края на работния ден обикновено вече слънцето се е скрило. Вземете предпазни мерки, като например да тичате по добре осветени пътеки или алеи в парковете, като най-добре е да познавате терена, за да не получите неприятна травма. Носете отразителни жилетки или дрехи, които имат рефлекторни ленти, за да сте сигурни, че автомобилистите ви виждат.

Предлагаме ви няколко подходящи за зимата кардио упражнения:

  • Кросът със снегоходки осигурява добро кардио + сила, ловкост, баланс и издръжливост. Мускулите в краката ви ще горят след тази тренировка, а за 30 минути ще изгорите около 300 калории (изчислено за човек с тегло 80 килограма).

  • Ски бягането е тренировка за цялото тяло. Крос тренажорите, които са представяни като уреди наподобяващи движенията на този зимен спорт всъщност почти нямат нищо общо с него. Ски бягането се прави на терени с различна денивелация, което осигурява толкова бързо горене на калории, колкото много малко други спортове могат да осигурят. За половин час се изгарят над 600 калории.

  • Джогингът е най-лесното и изпълнимо кардио упражнение. Заради студа, метаболизмът ви ще се засили, което означава допълнително горене на калории. Препоръчвам ви да тичате сред дървета или покрай високи сгради, за да защитите лицето си от смразяващия вятър. Избягвайте заледените участъци или ги преминавайте бавно и с повишено внимание. За 30 минути се изгарят около 280 калории.

  • Почистването на снега също е изключително добра кардио тренировка, като в същото време тя е и доста силова, особено за горната част на тялото. Сменяйте позициите на ръцете си на всеки пет минути, за да направите добро натоварване и на двете ръце равномерно. Изгорените калории за 30 минути са около 250.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноНовиниХранене при...ЛайфстайлСнимкиСпорт и туризъмИсторияАлт. медицинаЛеченияФизиологияИзследванияАнкети