Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Контузия на ставa

Контузия на ставa

Контузия на ставa - изображение

Травмите предизвикани от директен удар върху ставата, без да е налице разместване на ставните партньори или преразтягане на връзковият апарат, се определят като контузия на ставата. Най-често контузия на става се получава при сблъсък, падане, удар със или без уред. В зависимост от тежестта на удара контузията може да бъде лека, но може да бъде и много тежка, нерядко с разкъсване на кожата. Контузиите са на ставите са често срещани спорни травми, особено при футболисти, гимнастици, колоездачи в спортните игри и др.

Симптомите на контузия на ставата включват, локална болка, оток в зависимост от тежестта на удара, а в по тежките случаи и вътреставен кръвоизлив (хемартроза).

При по-лека контузия се уврежда предимно подкожната мастна тъкан и по-рядко кръвоносните съдове и периферните нерви. При по-силни удари заедно с увреждането на подкожната мастна тъкан се увреждат и мускулни влакна, сухожилни връзки, ставна капсула и ставния хрущял. За предотвратяването на контузии важат общите правила за спортна безопасност, като ползването на лични защитни средства, поддържането на безопасни спортни съоръжения и уреди и не на последно място спазване на правилата на играта и умишлено груба игра.

Лечението на контузиите на ставите е свързано с обичайните мерки на първата помощ при травми - замразяване или студен компрес, компресивна превръзка, повдигане на крайника, обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти и покои от 1 до 5 дни.

Особено важен е правилния подход при такива травми с цел ограничаването на усложненията и бързото възстановяване на спортиста. Правилно е да се преустанови участието в тренировка или състезанието, като само в краен случай може да се продължи след замразяване на контузената става и налагане на еластична превръзка.

Нарушаването на тези правила особено при контузии на една и съща става води до т.нар. травматично възпаление на ставата (синовит) със събиране на течност (хидропс) вътре в ставата. Най-често такива усложнения се получават при колянната става т.нар. "футболно коляно", като при тях се препоръчва 7-14 дни интензивно консервативно лечение и при нужда премахване на излишния излив.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлСпециалистиОрганизацииИзследванияЛеченияИсторияБотаникаПсихологияЗаболявания (МКБ)ИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеАнкетиЗаведенияХранене при...СнимкиАлт. медицинаСпорт и туризъмСоциални грижиДиетиФизиологияТестовеОбразованиеПроизводителиРецепти