Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Най-чести травми при бягане

Най-чести травми при бягане

Най-чести травми при бягане - изображение

Без значение дали се касае за професионалния спорт или за тренировки в свободното време, травмите при бягане са едни от най-честите причини за контузии в областта на долните крайници. Основната част от травмите при бягане са свързани с хроничното пренапрежение на опорно-двигателния апарат (микротравматични заболявания) и по-малко с остри травми като навяхвания, удари и др. Обикновено в професионалния спорт травмите на бегачите се причиняват от свръх големите натоварвания, а в спорта в свободното време най-вече с неподготвените мускули, сухожилия и стави. Засягат се най-вече колянните и глезенните стави и намиращите около тях връзки и сухожилия.

Травми в областта на коляното

Поради това, че коляното е става със сложно устройство, едни от най-честите травми при бягане се получават именно в тази област. Най-често единствения симптом е хроничната болка и оток в областта на коляното и поради това е трудно без допълнителни изследвания да се определи вида на травмата.

Причините за тази болка могат да бъдат:

Остра травма - Получава се при падане или удар в областта на коляното. Характеризира се с болка, оток, кръвонасядане и повърхностни рани.

Хондомалация на колянното капаче (коляно на бегач) - Получава се вследствие на травматизиране на ставния хрущял между бедрената кост и колянното капаче при постоянни повтарящи се движения. За водеща причина се смята неравномерно теглене на главите на квадрицепса. Характеризира се с хронична болка в и около капачето, която се обостря от спорт или продължително статично положение.

Тендинит на пателарното сухожилие (коляно на скачач) - Получава се вследствие на микротравматични увреждания на пателарното сухожилие намиращо се между капачето и голямопищялната кост. Характеризира се с болка под колянното капаче.

Илиотибиален синдром - Получава се вследствие на хронично механично дразнене на сухожилна лента (илиотибиалния тракт), намираща се по външната част на бедрото. Характеризира се в болка във външната странична част на коляното.

Бурсит на коляното - Получава се вследствие на възпаление на някоя от бурсите в областта на коляното. Характеризира се с болка и оток в областта на съответната бурса.

Увреда на менискус - Получава се вследствие на дегенерация на менискуса вследствие на хронично претоварване и травми. Характеризира се с болка в областта на ставната цепка, а понякога и блокажи на колената става.

Поради множеството причини за болката в коляното, е важно да се направи точна диагностика и травмата да бъде лекувана адекватно. В случай на поява на болка в коляното, спортната дейност трябва временно да се спре и да се работи в посока на лечение на проблема.

Травми в областта на глезена и ходилото

Друга област от тялото, която поема голямо натоварване при бегачите, съответно и травми, е тази на глезена на ходилото. Най-често бегачите страдат от болка в областта на глезена, петата и долната част на ходилото. Причини за нея могат да бъдат:

Остра травма - Най-честата острата травма при бягане е свързана с навяхване на глезена при стъпване на криво. Характеризира се с болка, оток и кръвонасядане в областта на глезена.

Тендинит на ахилесовото сухожилие - Получава се вследствие на микротравми и възпаление на ахилесовото сухожилие. Характеризира се болка оток и уплътняване на сухожилието в областта над петата.

Бурсит на ретрокалканеалната бурса - Получават се вследствие на възпаление на бурсата на между ахилесовото сухожилие и петната кост. Характеризира се с болка и оток в съответната бурса.

Плантарен фасциит - Получава се вследствие на хроничното дразнене и възпалението на фасцията по долната част на стъпалото. Характеризира се с болка в долната част задна част на ходилото.

Контузия на петата - Получава се  вследствие на поемането на удари от тъканната намираща се под петата. Характеризира се с болка и кръвонасядане в областта на петата.

Травми в областта на подбедрицата

Най-често бегачите страдат от болка в областта на тибията (голямопищялната кост), по предната вътрешна част на подбедрицата. Тази болка най-често е вследствие хроничното пренатоварване на периоста (надкостницата) на тибията и неговото възпаление - периостит. В по-тежките случаи причината за болката може да е свързана и стрес фрактура на тибията.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпециалистиХранене при...ЛюбопитноИнтервютаИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиСпорт и туризъмНовиниСнимкиКлинични пътекиОрганизацииЛеченияИсторияАлт. медицинаБотаникаЗаболявания (МКБ)ПсихологияНормативни актовеАнкетиЗаведенияСоциални грижиФизиологияДиетиОбразованиеТестовеПроизводителиРецепти