Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Кръвотечение от носа в спорта

Кръвотечение от носа в спорта

Кръвотечение от носа в спорта - изображение

Много често срещана травма в спорта е кръвотечението от носа, познато в медицината като епистаксис. На всеки човек му се е случвало да получава кръвотечение от носа, особено в детска възраст или при травма на носа. В спорта епистаксиса на първо място засяга бойните спортове като бокс, кикбокс източни бойни изкуства, но се среща често и при спортове като футбол, ръгби, баскетбол, волейбол, хокей и др.

Какво представлява кръвотечението от носа и какви са причините за него?

Кръвоизлива от носа е състояние, което се получава в следствие на нарушаване на целостта на кръвоносните съдове в носа. Има два вида кръвотечение от носа - предно и задно. Предното кръвотечение е значително по-често срещано, но при него кръвозагубата не е голяма, спира бързо и крие по-малко рискове за здравето на спортиста. При него кръвта е яркочервена и се стича навън от ноздрите по лицето. За разлика от него при задното кръвотечение, кръвта не се вижда, защото се стича към носоглътката. Задното кръвотечение е свързано с разкъсването на по-големи кръвоносни съдове, поради което понякога може да бъде и животозастрашаващо. Причината за честите травматични кръвотечения от носа в спорта са свързани с това, че в носа има мрежа от фини кръвоносни съдове, а самия той е изпъкнала част от лицето и често претърпява травми. Най-често в спорта кръвотечение от носа се получава в контрактите спортове, единоборствата и в спортове, в които се използва топка. Основния механизъм на получаване на епистаксиса е силен удар в областта на носа, който понякога може доведе и до по-сериозни травми като фрактури и травми на главата. Причина за кръвотечение от носа може да бъде и употребата определени лекарства и различни заболявания, на които епистаксиса е симптом.

Причини за кръвотечението от носа

 • Травматични причини - удар от топка, удар от противник, сблъсъци, падания
 • Прием на лекарства забавящи съсирването на кръвта - аспирин, хепарин и др.
 • Атмосферни условия - сух студен или горещ въздух
 • Слабост на капилярите в носа - вродена слабост и генетична предразположеност
 • Заболявания на носа - ринити, синузити
 • Други тежки заболявания - апластична анемия, левкемия, хемофилия, грануломатоза на Вегенер, ревматизъм, атеросклероза, хипертония, тромбоцитопения (липса на тромбоцитите в кръвта), чернодробни заболявания (водещи до нарушаването на системата за съсирване на кръвта) и др.

Оценка и диагностика на кръвотечението от носа

Диагностиката на епистаксиса обикновено не е трудно. Ако кръвотечението от носа е предно, то кръвта е яркочервена, а при задно кръвотечение е тъмно червена. Ако има значителна загуба на кръв може да се появят и симптоми като световъртеж, сърцебиене и задух. Важно е да се установи мястото и причината за кръвотечението. При спортни травми е важно да се определи дали няма съпътстващи фрактури на носа и черепа или други травми на главата.

Първоначално лечение и прогноза на кръвотечението от носа

Ако кръвотечението от носа не е съпътствано с фрактура на носа или други усложнения, то кръвоспирането не е трудно. За тази цел се използват някои общи правила, които включват навеждане на главата напред (не назад поради опасност от задушаване с кръв), притискане с пръсти и прилагане на лед локално. При 9 от 10 кръвотечения то спира до десетата минута чрез използването на стандартните средства. За по-добър ефект се използва и лед или студени компреси в областта на носа, които свиват кръвоносните съдове и помагат за кръвоспирането.

Първа помощ при кръвотечение от носа

 1. Наведете главата леко напред (да не е под нивото на гърдите)
 2. Стиснете ноздрите с палец и показалец
 3. Задръжте с пръсти за 10мин.
 4. За да ускорите процеса може да се използва лед
 5. Могат да се поставят тампони от марля в носа
 6. След спирането на кръвта се избягва духането на носа, физическите натоварвания и излагане на силно слънце.

Ако кръвотечението не спира след 10-15мин. или е съпътствано с други симптоми е нужно да се направи обстоен преглед от лекар. Също така, ако кръвотечението носа е често и без травматична причина, трябва да се определи точната причина, за да се изключи вероятността това да е симптом на по-тежко заболяване.

Превенция на кръвотечението от носа

Превенцията на кръвотечението от носа при спортна дейност е свързана най-вече с използването на протектори, каски и подходяща спортна екипировка. Също така в зимните месеци и при сух климат, носната лигавица трябва да бъде защитена от прекомерно изсушаване.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортБотаникаОрганизацииЗдравни съветиНовиниИзследванияИсторияКлинични пътекиФизиологияЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиТестовеСпециалистиЗдравни проблемиНормативни актовеХранене при...ПсихологияЗаболявания (МКБ)ИнтервютаАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмСоциални грижиОбразованиеДиетиПроизводителиРецепти