Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Кронум

Кронум

Кронум - изображение

Кронум е нов хибриден спорт, който е създаден през 2008 година от Бил Гибсън в щата Пенсилвания, САЩ. Професионално се практикува само в щатите, но става все по-популярен и в Европа. Гибсън решава да включи елементи на футбол, баскетбол и хандбал, като целта му е да се създаде нов начин на игра в света на спорта. Затова много от специалистите заявяват, че кронум е един вид революция. Тук се включват играчи, които преди това са се занимавали с изброените базисни спортове плюс ръгби, като всеки от тях допринася със своите умения.

Представяне

Кронум се играе от два тима от по 10 състезателя. Мачът е разделен на три третини от по 20 минути. Целта е да се отбележат възможно най-много точки. Отбелязването на головете не дават едни и същи точки, а това зависи от коя част на полето е била взета тя. Вратите при кронум са разделени на 2 секции, като долната част е структурирана като врата за футбол или хандбал, а над нея има пет еднакви ринга, през които топката също може да бъде вкарана в мрежата, чрез хвърляне и забивка. Когато топката бъде вкарана през пръстените, тя носи два пъти повече точки, отколкото в долната секция. Физическият контакт е разрешен до ниво на ръгбито, но и тук може да се даде дузпа, ако сблъсъкът е прекалено силен. При кронум резултати от порядъка на 80-120 точки в ползва на единия отбор не са рядкост.

Игрално поле за кронум

То се състои от три концентрични кръга. В най-външният от тях са разположени вратите, които са четири на брой. Пред всяка врата има зона с формата на полукръг (голова зона), а голямото поле пред вратите е с триъгълна форма (клин). Централния кръг се нарича първи пръстен. Между вратите се получава поле с форма на кръст (крос зона). Зоната между крос и клин се нарича флекс зона (вижте на снимката).

Екипировка

Две са необходимите неща за практикуването на кронум: топка и врати. Много от играчите също така използват и лични предпазни средства, като кори за пищялите.

Топката

Тя е уникална за този спорт, като нейния размер е подобен на футболната и волейболната, но има по-силно отскачане.

Вратите

Те са така направени, че да предоставят широк кръг от възможности за отбелязване на гол. Основната част на вратата, която се нарича камера е като футболна врата, а горната част се нарича корона и петте кръга в нея са с диаметър от 50 сантиметра.

Начин на игра

Всяка една третина започва от централния кръг, като реферът удря топката в земята и тя отскача високо. След това двама от противниковите играчи влизат в кръга и скачат за нея. Позволено е използването на всяка част от тялото за боравене с топката. Когато играчите дриблират с топката, те имат право само на две стъпки без дрибъл, в противен случай се получава носене. Във всеки един момент всеки от двата отбора защитава и атакува и четирите врати. Всеки един играч има право да докосва топката с ръка в головата зона, но в клина боравенето с ръце е ограничено.

Образуване на точките в кронум

Точките се отчитат в зависимост от мястото, от където е взета топката:

  • Голова зона = 1 точка

  • Клин = 2 точки

  • Флекс зона = 2 точки

  • Крос зона / среден кръг = 4 точки

Тези точки се удвояват, ако топката бъде прекарана през един от петте ринга в короната на вратите. Например, ако топката бъде взета от крос зоната и вкарана през кръговете, то това са 8 точки и те се наричат Кронум, от където идва и името на спорта. Този изстрел е най-трудният, тъй като трябва да се уцели кръга с диаметър 50 сантиметра от разстояние минимум 25 метра.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиСпортХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлСпорт и туризъмПсихологияСоциални грижиИнтервютаТестовеФизиологияДиетиЗаведенияАнкетиОбразованиеОрганизацииНормативни актовеСпециалистиПроизводителиРецептиЛеченияБотаника