Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Десен ъперкът в главата

Десен ъперкът в главата

Десен ъперкът в главата - изображение

Ъперкътът e атакуващ или контраатакуващ удар в бойните спортове, който намира приложение в боя от близка дистанция. Може да се използва самостоятелно или като част от многоударна комбинация. Изпълнява се от място, с крачка напред и с крачка назад.

Десен ъперкът в главата от място

Изпълнението започва с тласък на десния крак и въртеливо движение на тялото около оста му, от дясно на ляво. Десният юмрук описва едновременно дъгообразно движение от изходното си положение до брадата на опонента, като ръката слиза леко надолу и малко напред, след което тръгва рязко нагоре. В момента на достигане на целта, пръстите на юмрука са обърнати към изпълняващия удара. Тежестта на тялото е разпределено равномерно върху двата крака, но е възможно да е пренесена и върху предностоящият ляв крак, ако се изпълнява с по-голяма сила.

Десен ъперкът в главата с едноименна крачка напред

Левият крак стъпва напред и леко встрани. Едновременно с придвижването напред на десния крак се нанася и удара по същия начин, както и от място. Попадането на юмрукът в брадата на опонента съвпада с поставянето на десния крак в опора.

Десен ъперкът в главата с разноименна крачка напред

Десният крак тласка тялото напред. Едновременно с това се нанася и удара, като той достига до целта по същото време или миг преди левия крак да поеме тежестта на тялото. Най-често се използва при серийни удари.

Десен ъперкът в главата с крачка назад

Левият крак тласка тялото назад, а едновременно с това се изпълнява и ъперкъта. Той достига до целта едновременно с поставянето на десния крак в опора.

Защити от десен ъперкът

  • Подлагане на дясна длан;

  • Отклон назад;

  • Крачка назад;

Контраудари срещу ъперкът в главата

  • Ляв ъперкът в главата;

  • Ляво кроше в главата;

  • Ляв прав в главата.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимкиЛайфстайл