Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Бойни спортове Майк Тайсън - бокс

Майк Тайсън - бокс

Майк Тайсън - бокс - изображение

Майкъл Джерард (Майк) Тайсън (30/06/1966), подвизавал се за известно време и като Малик Абдул Азиз е бивш професионален боксьор в тежката категория. Той е бил безспорен шампион, като все още държи рекорда за най-млад боксьор, който взима поясите на Международната Боксова Федерация, Световния Боксов Съвет и Световната Боксова Асоциация още на 20 години, 4 месеца и 22 дни. „Железният Майк“ печели първите си 19 професионални мача преди последния звънец, като 12 от тях завършват още през първия рунд. Първата му титла е спечелена срещу Тревор Бербик, като Тайсън го нокаутира във втория рунд на мача помежду им. През 1988 година „Динозавъра“ вече е световен шампион, като буквално прегазва Мъйкъл Спинкс за 91 секунди. Майк защитава титлата си в тежката категория девет пъти, когато на десетия път я губи изненадващо от предварително смятания за аутсайдер Джеймс Дъглас след нокаут в десетия рунд.

В ролята си на претендент, Майк Тайсън той мачка по пътя си, но през 1992 година влиза в затвора, по обвинение в изнасилване на една от участничките в конкурс за красота, където той е сред журито. Съдът го осъжда на 6 години, но след излежани 3, той излиза на свобода. След освобождаването му много от специалистите мислят, че той вече е изгубен за бокса, но не така мисли бившия световен шампион. „Железният Майк“ преминава като на парад през Брус Селдън и Франк Бруно, но през 1996 година идва чаканият от дълго време мач с Ивендър Холифийлд. Анализаторите дават предимство на Тайсън, но Холифийлд не е на това мнение и макар и трудно го побеждава в единадесетия рунд с технически нокаут. Динозавърът иска реванш и той се състои през 1997 година и остава в историята на бокса, след като Майк отгризва парче от ухото на Холифийлд, след като получава няколко нечисти удара с глава. Лекарите се намесват и спират кървенето, но няколко рудна по-късно Тайсън отново ухапва противника си и веднага е дисквалифициран от реферите на мача.

През 2002 година Майк Тайсън се опитва отново да се окичи с титлата на световен шампион, но бива нокаутиран от британския боксьор Ленъкс Люис.

Поради разгулния си начин на живот, бившият световен шампион банкрутира през 2003 година, въпреки че само за един мач е печелил по 30 милиона долара, а през годините на активна състезателна дейност той заработва над 300 милиона.

Тайсън е добре известен със свирепия си и атакуващ стил на боксиране, както и с невъздържаното поведение извън ринга. Той за втори път лежи в затвора след като пребива двама души пред хотел в Лас Вегас.

Той слага край на кариерата си през 2005 година, като остава под номер 16 в Топ 100 на най-добрите боксьори в тежка категория за всички времена. Спортната телевизия ESPN го обявява за боксьорът с най-тежък удар при най-тежките. Майк Тайсън е член на Международната и Световната боксова зала на славата.

Той е известен с любовта си към гълъбите още от дете, като точно хобито му става причина за първият му бой в живота. По-голямо момче от квартална банда отнема от ръцете му любимия му гълъб и му къса главата, тогава 10-годишния Майк го пребива жестоко, с което предопределя съдбата си. Запленен от старите боксьори, той започва да излиза на ринга без халат, без музика и винаги с черни боксови панталони.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл