Начало Спорт Спортна енциклопедия Велики спортни двубои Велики двубои в бойните спортове Майк Тайсън срещу Ивендър Холифийлд – мач №2

Майк Тайсън срещу Ивендър Холифийлд – мач №2

Майк Тайсън срещу Ивендър Холифийлд – мач №2 - изображение

Вторият мач между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд бе определян като „Врява и безумство“ в афишите за него, но след приключването му той остана в историята на бокса като „Боят с хапането“. Срещата реванш между двамата боксьори се състоя на 28 юни 1997 година и бе за защита на пояса на WBA в тежка категория. Мнозина специалисти определиха тази битка като „най-странната в историята на бокса“, след като Тайсън отхапа част от ухото на Холифийлд, бе дисквалифициран и професионалният му лиценз бе отнет (макар и по-късно да бе възстановен).

Този мач, както и мач №1 между Тайсън и Холифийлд, се състоя в зала MGM Grand Garden в Лас Вегас. Рефер на ринга бе Милс Лейн, който в последният момент заменя Мич Халпърн, след протест от щаба на Майк Тайсън (той бе съдия на мач №1 и на 2 пъти пренебрегна ударите с глава от страна на Холифийлд, единият от които отваря аркада в лявата вежда на Майк).

Предистория на срещата

В предишният двубой, състоял се 7 месеца по-рано, Ивендър Холифийлд, който бе смятан за аутсайдер (със залози 25 към 1, а малко преди мача паднали на 15 към 2) свали Тайсън в нокдаун в шестия рунд, а в 11 съдията спря мача след явно превъзходство на Риъл Дийл срещу Железния Майк и така първия спечели с технически нокаут.

Мачът

Двубоят започва с доминираща роля на Ивендър Холифийлд, като той печели първите 2 рунда. В 2:19 минута на първия рунд, силен удар на Риъл Дийл сериозно разклаща Тайсън, но той остава на крака. Във вторият рунд отново се повтаря ударът с глава от страна на Холифийлд, но този път се отваря аркада на дясното око на Майк. След като преглежда повторенията, реферът заявява, че ударът е неумишлен и не заслужава наказание.

След гонгът за третия рунд, Тайсън излиза на ринга без протектор на зъбите. Милс Лейн изпраща боксьорът в неговия ъгъл, за да си го постави, след което схватката е възобновена.

Железният Майк започва с яростна атака. 40 секунди преди края на рунда, Холифийлд влиза в поредния клинч, слагайки главата си върху рамото на Тайсън, който обаче извърта главата си и отхапва парче от ухото на Ивендър, след което го изплюва върху ринга. Холифийлд започва да крещи от болка и да скача в кръг, а реферът праща Майк Тайсън в неговия ъгъл и обявява едноминутно прекъсване. Когато Риъл Дийл се обръща и тръгва към своя ъгъл, за да бъде прегледан от лекарите, Тайсън яростно го блъска в гърба. Холифийлд ядосано показва на съдия Лейн окървавеното си ухо, след което срещата е спряна за няколко минути. Първоначалното решение на реферът е Тайсън да бъде дисквалифициран, но боксьорът отвръща, че това е в резултат на удар, не на ухапване (какъвто е отговорът на съдията при удара с глава). „Глупости“, отвръща Лейн, но лекарят посочва, че срещата може да продължи.

По време на един от последващите клинчове, Тайсън ухапва Холифийлд по другото ухо, вторият отскача назад, но ухото му остава цяло. Боят продължава до изтичането на рунда, но Ивендър отива при съдията и му показва белегът от зъбите на Майк. Тогава Милс Лейн прекъсва мачът. Тайсън озверява и тръгва към ъгъла на Холифийлд, но е спрян от охраната, а съдията го дисквалифицира заради ухапванията. На рингът настава смут, а 25 минути по-късно говорителят Джими Ленън обявява: „Дами и господа, битката се прекратява след рунд номер 3, реферът на срещата, Милс Лейн, дисквалифицира Майк Тайсън за ухапването на Ивендър Холифийлд по двете уши и така победител и все още световен шампион на WBA е Ивендър „Риъл Дийл“ Холифийлд!“

След мачът

Мнозина смятаха, че Тайсън не е бил в състояние да всее страх у Холифийлд, а самият той е бил достатъчно уплашен от боксовите умения на съперника си и затова го ухапва по ушите. Железният Майк обаче твърди, че това е един вид отмъщение за няколкото удара с глава и в двата мача.

В резултат на всичко това, Тайсън е глобен с 3 милиона долара и получава забрана да играе в мачове от професионалния бокс завинаги. 3 години по-късно той обжалва решението и е помилван след 4-1 гласа от комисията. След като и двамата боксьори се оттеглят от спорта, те стават много добри приятели, каквито са и до днес.

На 16 октомври 2009 година, Майк Тайсън гостува в шоуто на Опра Уинфри и от нейната сцена моли Ивендър Холифийлд за извинение. Риъл Дийл приема извинението и му прощава за ухапванията.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл