Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Свързаната линолова киселина (CLA) като хранителна добавка в спорта

Свързаната линолова киселина (CLA) като хранителна добавка в спорта

Свързаната линолова киселина (CLA) като хранителна добавка в спорта - изображение

Една от хранителните добавки, използвана често от спористи, е свързаната линолова киселина (CLA). Позната още като конюгирана линолова киселина (Conjugated Linoleic Acid), CLA обхваща група от 28 ненаситени мастни киселини, изомери на линолова киселина. В естествена форма се съдържа основно в месните, млечните продукти и някои растителни масла. В спортните добавки влиза в състава на продукти за изгаряне на мазнините, поради което често се използва в бодибилдинга и в спортове изискващи поддържане на оптимално ниско тегло.

Научни изследвания свързани с CLA 

През 1979 г. в университета в Уисконсин учени изследват свойствата на екстракт от говеждо месо върху мишки, изложени на мощни канцерогени. Като резултат е установено, че екстрактът от говеждо намалява честота на тумори с до 20%. Това показва на учените, че в него присъстват противотуморни агенти, които те свързват с CLA. При последващи изследвания се установява, че лабораторните животни хранени с CLA имат намалено количество на мастна тъкан и увеличена мускулатура. Това кара учените да смятат, че CLA може да има значителни положителни ефекти свързвани с предпазването от туморни и сърдечно-съдови заболявания, както и за намаляване на телесното тегло. Също така, използвана като спортна добавка, CLA може да помогне на спортистите да намалят мазните в тялото си, без да губят мускулна маса.

Положителни ефекти от CLA

  • Улеснява изгарянето на мазните
  • Стимулира мускулния растеж
  • Възпрепятства натрупването на мазнини в мастните клетки
  • Намалява риска от ракови заболявания
  • Понижава липидите в кръвта и риска от атеросклероза
  • Подобрява действието на имунната система
  • Има антиоксидантно действие
  • Понижава инсулиновата резистентност 

Как се приема CLA ?

За постигане на ефект при използването на CLA е нужна доза между 3 и 5 грама на ден, като повишаването на дозата не води до по-високи резултати. Очакваният ефект от приемът на CLA е свързан със загубата на средно до 90 грама мазнини на седмица и покачване на чистата мускулна маса средно с до 1%. Като хранителна добавка CLA често влиза в състава на различни продукти свързани с изгарянето на мазнини. За оптимален ефект CLA трябва да се приема поне 2-3 месеца, в съчетание с правилно хранене и физическа активност.

Естествени източници на CLA

В естествена форма CLA присъства най-вече в месото на преживните животни, като овце и говеда, и тяхното мляко. Субпродуктите на основата на мляко от такива животни също съдържат CLA, но в по-малка концентрация. Условие за високото съдържание на CLA в животинските продукти е те да са хранени предимно със сено или трева. Доказано е, че при термична обработка на говеждото месо, концентрацията на CLA в него се увеличава няколко пъти.

В растителните продукти CLA се открива в малки количества. Съдържа се в някои масла като слънчогледовото, шафрановото и др .

Най-високо съдържание на CLA имат:

  • Месо от кенгуру
  • Месо от преживни животни
  • Яйца
  • Някои гъби
  • Сирене

Странични ефекти от използването на CLA

CLA e естествен продукт и при прием в нормална дозировка обикновено не се наблюдават странични ефекти. Въпреки това все още се правят множество изследвания относно оптималната ефективна доза и възможните нежелани реакции при приема му.

Възможни нежелани реакции: 

  • Стомашно-чревни смущения
  • Газове
  • Подуване 
  • Главоболие

Спортистите приемащи CLA трябва да използват само продукти с доказан произход и преминали през тестове за чистота и липса на допинг съставки.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиЛайфстайлХранене при...СъставкиНовиниНормативни актовеМедицински изследванияБотаникаСнимкиТестовеАлтернативна медицинаРецептиПсихологияИсторияЕ-тата в хранитеХрани и ястияКалкулаториПроизводители