Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Марио Самора и неговата история за справянето със затлъстяването

Марио Самора и неговата история за справянето със затлъстяването

Марио Самора и неговата история за справянето със затлъстяването - изображение

Име: Марио Самора

Височина: 183 см.

Тегло в началото: 205 кг.

Тегло след отслабването: 118 кг.

„Аз нямах няколко излишни килограма за стопяване, имах десетки килограми. Всичко започна преди 3 години като на шега, когато с няколко приятели решихме да се състезаваме кой ще отслабне повече. Това бе началото на моя нов живот“ - споделя Марио.

От 205 килограма, за този период той успява да свали цели 87 килограма, достигайки до 118. Какво го е стимулирало толкова сериозно? Неговото семейство – съпругата му и двамата му сина. Самора обяснява, че килограмите му са били толкова много, че едва е ходил на работа, а след като се е връщал вкъщи е имал сили само да вечеря и веднага е лягал да спи, никакво време за съпругата му и за децата му. Това започва да идва в повече на жена му, тъй като на нея се налага да се грижи за тримата й мъже вкъщи, без никаква помощ.

Шегата с неговите приятели е първата стъпка, която в крайна сметка го води до едно от най-тежките състезания, които се изпитание не само за физиката, но и за психиката на участниците. Преди да се запише в Iron Man, Марио Самора участва в няколко различни състезания по триатлон, преди да се включи в надпреварата Железния човек.

Освен подкрепата от семейството, другия основен фактор за успеха на Марио е работата в екип и мотивацията от състезанието с неговите приятели.

Аз наистина се забавлявам много, тренирайки с малка група приятели, независимо дали сме решили да вдигаме тежести или да правим някакви кардио занимания. Всеки се стреми да бъде по-добър от останалите, като това ни прави много по-добри в спорта и ни помага по-бързо да свалим излишните килограми“ - казва Самора.

След свалянето на огромни количество килограми, той пренасочва фокуса си от триатлоните към фитнеса. Той дори става сертифициран инструктор и има свои класове от трениращи. „Ако успея да помогна поне на един човек да отслабне, споделяйки му моята история и давайки му съветите, които са помогнали на мен, то аз ще се почувствам най-щастливия човек на света и неговия успех ще е част от това, което ме накара да стана треньор.“ - казва той.

Самора напълно осъзнава, че неговият път е далеч от своя край, като той си е татуирал на китката „205 никога повече“, която да му напомня за това, колко далеч е отишъл.

„Загубата на тегло не е просто да свалите дадени килограми за определено време – това е да направите вашия избор в даден момент. 50 килограма не се свалят с щракване на пръсти, дори и 10 килограма не могат да изчезнат като с вълшебна пръчка, всичко е въпрос на промяна на начина на живот. Всичко зависи от това дали ще решите да свалите 1 килограм, след него друг, трети и така нататък“ - обяснява Самора.

Съветите на Марио за отслабване

Определете си микро цели

„Трябва да бъдете реалисти с вашите очаквания. Аз не успях да отслабна от моите 205 килограма за една вечер. Потърсете причините за напълняването ви и направете промяна, която е за цял живот, а не само за един месец. Наложи ми се да настъпвам педала на газта до краен предел много пъти. Виждах как постигам бърз успех, след което се провалях също толкова бързо, но не се отказах, защото виждах, че моите приятели също не го правят. Започнах да правя много усилия, но реших да вървя с малки стъпки, вместо да се провалям с големите крачки. И видях, че това е правилният начин.“

Осмелете се

„Не се притеснявайте от това, което другите правят. Това е вашата борба не срещу някой друг, а срещу самите вас. В началото, аз се срамувах да посещавам фитнес залата в „стандартните“ часове за тренировка, притеснявайки се, че хората ще ме гледат с насмешка и ще говорят зад гърба ми. Истината е, че всеки се затваря в своя собствен малък свят, влизайки в тренировъчната зала и не се интересува от заобикалящото го, тъй като това го разконцентрира и така не може да постигне целите си.“

Просто продължавайте да се движите

„Без значение колко тежите и на колко години сте, когато започнете да тренирате ще чувствате болка в мускулите, но това не трябва да ви спира. На другия ден ще ви се иска изобщо да не сте се захващали с това. Моят съвет: Просто продължете без да се отказвате! Най-доброто нещо, което въобще съм правил за себе си е да започна да плувам. Когато краката ме боляха след бягането, аз отивах до плувния басейн. Във водата се чувствах прероден, това бе и едно от най-добрите средства за борбата със стреса. Открийте и други хора, от вашето семейство, от приятелския ви кръг или дори някой непознат, който има същите цели като вашите и така ще успеете да преминете отвъд границите, които сте смятали за непреодолими!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноДиетиСнимкиХранене при...Алт. медицинаЛеченияПсихологияСоциални грижиНовиниРецептиТестовеИнтервютаВидеоЗаболявания (МКБ)ИзследванияФизиологияОрганизацииБотаникаЗдравни проблемиЗаведенияИсторияКалкулаториПроизводители