Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Инциденти и увреждания от външни физични фактори Студови увреждания и измръзване в спорта

Студови увреждания и измръзване в спорта

Студови увреждания и измръзване в спорта - изображение

Под влиянието на външните физически фактори се получават някои заболявания и увреждания. В спорта едни от честите инциденти и увреждания са под въздействието на ниската температура.

Измръзването е често срещана термична травма при спортистите, които са изложени продължително време на студ. Най-вече се среща при алпинисти, скиори, туристи и др.

Измръзването може да бъде два вида:

  • Общо - така наречената бяла смърт.
  • Местно - по-често срещаното.

Най-засегнатите зони от премръзване с пръстите на ръцете и краката, откритите части на лицето, като нос, бузи и уши.

Местно измръзване:

Местното измръзване се получава вследствие на ниската температура на въздуха, която преохлажда кожата. Освен ниската температура съществуват и други фактори, които предизвикват местното измръзване.

Други фактори, които предизвикват измръзване:

  • Метеорологичните фактори като влажност и скорост на въздушните маси. Високата влажност и скорост на въздуха дори и при не много ниска температура биха предизвикали бързо измръзване. Същият неблагоприятен ефект за измръзването имат и мокрите дрехи и мократа кожа.
  • Екипировката на спортистите е изключително важна. При тях се използват специални дрехи, обувки, шапки и ръкавици. Измръзване може да настъпи, ако материята, от която е направена екипировката е неподходяща. Също така тесните дрехи предразполагат към измръзване, понеже липсва пласт въздух към тялото, който поради ниската си топлопроводимост действа термозащитно.
  • Състоянието на спортиста също има значение при измръзването. Необходимо е добро здраве, добро психическо състояние, правилно хранене. Ниската закаленост и не добрата адаптация към студа водят до измръзване. Болестните състояния улесняват появата на студови увреждания. Поради не добрите терморегулаторни механизми, децата и възрастните страдат по-често от студовите въздействия. Уврежданията от студ могат да се засилят от употребата на алкохол.

От продължителността на действието на ниската температура зависят тежестта и степента на студовото увреждане. Измръзванията се делят на 4 степени, в зависимост от степента на увреждане.

  • Първа степен: В тази степен се засяга повърхностния слой на кожата. Първата реакция на кожата е побледняване, намаляване на чувствителността. След премахването на студовите фактори мястото се зачервява, отича леко и се появява пареща болка. След студовата реакция е добре измръзналото място да се стопли, увиват се сухи и топли шалове, чорапи, ръкавици, след това се прави масаж, който подобрява кръвообращението. Оплакванията преминават след около 2-3 дни, но кафявото петно, което е останало след излющването на епидермиса се задържа около 1-2 седмици. След чести измръзвания местата стават лесно уязвими за повторни измръзвания.
  • Втора степен: Тук измръзването е по-тежко, защото се засяга дермата. След като се премахне студовият фактор се появява силна болка, хиперемия, оток. До няколко часа могат да се появят мехури на мястото на измръзването, те са пълни със серозна течност. При първата помощ, която се прилага се стреми да не се спукат мехурите и да се причини инфекция. При спукването на мехурите се появяват рани, които се инфектират лесно, затова е необходима пълна стерилност. Ако раните не се инфектират, заздравяват за около 1-2 седмици и измръзването преминава без белези.
  • Трета степен: При тази степен се засяга цялата кожа. Образуват се много големи кървави мехури, придружени със силна болка и умъртвена кожа.
  • Четвърта степен: Ако се стигне до четвърта степен на измръзване се появява некроза на кожата и подлежащите тъкани: мускули, сухожилия, нерви, кръвоносни съдове. При това състояние често се налагат ампутации на части от тялото или цял крайник.

Първа помощ при 3 и 4 степен:

Първата помощ се състои в пренасяне на измръзналия в топло помещение, бавно затопляне на измръзналия участък, обездвижване на крайника и даване на обезболяващи медикаменти. Прави се стерилна превръзка, поради големия риск от инфекции и се транспортира до най-близкото медицинско заведение.

Общо измръзване:

Общото измръзване е известно още като хипотермия и "бяла смърт". Получава се в резултат от продължителното въздействие на ниската температура, както и другите фактори върху спортиста. Хипотермичният шок, който се появява, е вследствие на понижената температура и нарушения топлинен баланс на организма.

Симптоми на общо измръзване:

Първите прояви са понижена телесна температура (лека: 34°-35° C, средна до 30° C, тежка под 30° C). Пострадалият изпада в кома при температура под 28° C и умира при температура под 18° C. Появяват се неволеви съкращения на мускулите, треперене, неспокойствие, нарушена координация. При изчерпването на въглехидратните запаси и при продължителното въздействие на студовите фактори спортистът става апатичен, със затруднени движения и желания да си почине и дори да заспи. При това състояние се получава разтройство на жизненоважните функции: пулсът и дишането отслабват, стават повърхностни, организма се изчерпва напълно и сърдечната дейност спира.

Първа помощ при общи измръзвания:

Първоначално е необходимо спортиста да се въведе в топло пространство, да се преоблече и да се транспортира до най-близкото болнично заведение. Ако пулсът и дишането са отслабени е необходимо да се проведат реанимационни мероприятия.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортТестовеНовиниХранене при...Здравни съветиФизиологияКлинични пътекиАлт. медицинаСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлПроизводители