Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Плуване и здраве

Плуване и здраве

Плуване и здраве - изображение

Ако търсите спорт, който едновременно да ви поддържа в добра форма и да е полезен за вашето здраве, то плуването е идеалния вариант. Чрез плуването се натоварват всички основни мускулни групи в тялото и се тренират дихателната и сърдечносъдовата система, като същевременно се щадят ставите и костите. Плуването е универсална физическа активност за всички възрасти, имаща комплексно въздействие върху цялото тяло, която може да се използва както за превенция, така и при лечението на много заболявания.

Положителни ефекти от плуването за тялото

  • Укрепва дихателните мускули и дихателната функция
  • Укрепва сърдечно-съдовата система
  • Развива хармонично тялото и помага при проблеми с гръбначния стълб
  • Развива качествата сила и издръжливост
  • Закалява тялото и подобрява имунитета
  • Подобрява кръвообращението и активира обмяната на веществата
  • Спомага за изгарянето на калории и борбата с наднорменото тегло
  • Помага за премахване на стреса и напрежението

Водната среда и човешкото тяло

По своите характеристики водната среда е уникална и не може да бъде заместена или пресъздадена по никакъв начин.

Плътност

Водата има почти 800 пъти по-голяма плътност от въздуха, което дава възможност нашето тяло да е в състояние близко до безтегловност във водна среда. Създадената от водата подемна сила държи тялото ни на повърхността, а плътността ѝ ни позволява да се придвижваме в хоризонтално положение по нея. Това дава възможност за работата едновременно на горните и долните крайници, като същевременно гръбначния стълб е облекчен от тежестта на тялото.

Топлопроводимост

Водата има 30 пъти по-голяма топлопроводимост от въздуха, поради което тялото ни губи много повече топлина във водна среда. Това задейства терморегулационните механизми на тялото и спомага за активиране на цялостния метаболизъм и изгарянето на допълнително количество калории.

Химичен състав

Минералната и морската вода, освен чрез своите физични качества, оказват голямо влияние на тялото и чрез разтворените в тях вещества. Това допълнително увеличава ползите от плуването и допринася за здравословния му ефект.

Плуването и опорно-двигателния апарат

При плуване движенията са плавни и равномерни и се включват почти всички мускулни групи, без да се натоварват шоково ставите и костите. Поради това че плуването натоварва минимално ставите, то е подходящо за всички възрасти и дори за хора със заболявания на опорно-двигателния апарат. При плуване гръбначния стълб е в хоризонтално положение и облекчен от тежестта на тялото. Това заедно с работата на мускулите на гърба способства за подобряване на стойката, укрепване на мускулатурата на гърба и борбата с гръбначни изкривявания и проблеми с гръбначния стълб. Плуването е много подходящо както за изграждането на добра гръбна мускулатура и добра стойка при децата, така и при хора работещи на бюро и в статично положение. Последователните движения с горните и долните крайници при плуване, водят до цялостно укрепване на мускулатурата и развитието на хармонично тяло.

Плуването и сърдечносъдовата система

При плуване, благодарение на хоризонталното положение на тялото, се създават условия за облекчена работа на сърдечно-съдовата система и по-добро кръвоснабдяване на сърцето. Чрез цикличните движения и работата на големите мускулни групи на тялото, лесно се преминава в аеробен режим на работа, което спомага за тренирането на сърдечния мускул и подобряване на издръжливостта. При системни занимания с плуване сърцето започва да работи по-икономично, намалява пулсовата честота и артериалното налягане.

Плуването и дихателната система

Поради това че при плуване тялото ни е почти изцяло потопено във водната среда, при вдишване дихателната система трябва да преодолее хидростатичното налягане на водата. Това помага за трениране на дихателните мускули на гръдния кош и подобряване на неговата подвижност. Благодарение на системното плуването се увеличава белодробната вентилация, виталния капацитет и се подобрява усвояването на кислород от кръвта и тъканите.

Плуването и нервната система

При плуване се подобрява кръвоснабдяването на мозъка, а температурата на водата способства за балансирането на възбуните и задръжни процеси в главния мозък. Плуването помага за премахването на стреса и напрежението от ежедневието и способства за подобряване на работоспособността, съня, концентрацията и паметта.

Плуването и имунната система

Водата е един от най-мощните фактори свързан със закаляването на тялото. Благодарение на това, че тялото се приспособява към студовото дразнене на водата, имунитета се подобрява и се повишава устойчивостта към простудни заболявания. Съчетанието на слънце и въздух при плуването на открито допълнително увеличава ефекта на закаляването.

Плуване и регулиране на теглото

Изследванията показват различни резултати в ефикасността от плуването при редуциране на тегло. Това е така, защото отслабването е процес свързан с много фактори, главния от които е храненето. В зависимост от стила и интензивността на плуването се изгарят до 400 ккал на час, като за изгарянето на калории способства и температурата на водата. Това прави плуването едно от най-ефективните аеробни натоварвания, включващо работата на всички големи мускулни групи. Също така благодарение на подемната сила на водата, тялото във водна среда е в състояние близко до безтегловност, което спомага дори на хората с наднормено тегло да плуват с лекота. Така плуването се явява много добро допълнително средство за изгаряне на калории и аеробна тренировка за хора, които трудно биха извършвали интензивни упражнения на суша. Плуването може да бъде съчетано и различни упражнения във водата - аквааеробика, което да го разнообрази и помогне за допълнително изгаряне на калории.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛеченияФизиологияОрганизацииХранене при...Нормативни актовеБотаникаЛайфстайлПсихологияСпорт и туризъмСоциални грижиИнтервютаАлт. медицинаСнимкиИзследванияКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияВидеоАнкетиТестовеРецептиОткритияПроизводителиОбразование