Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма D-аспарагинова киселина като спортна добавка

D-аспарагинова киселина като спортна добавка

D-аспарагинова киселина като спортна добавка - изображение

Една от популярните добавки приемана като стимулатор на анаболните хормони от спортисти се нарича D-аспарагинова киселина (D-Aspartic acid или DAA). По химична структура DAA е аминокиселина, която присъства при всички гръбначни и безгръбначни животни и играе важна роля за правилното развитие и функциониране на нервната система. В човешкият организъм D - аспарагиновата киселина играе ролята на невротрансмитер, който предава нервните импулси от един неврон към друг. Като хранителна добавка в спорта D-аспарагиновата киселина се използва поради един от допълнителните си ефекти - стимулиране на образуването на тестостерон и така подпомагане на мускулния растеж.

Каква е ролята на D-аспарагинова киселина като спортна добавка?

Макар за D-аспарагинова киселина да се знае от близо 50 години едва не отдавна е открито, че тя участва в регулирането на ендокринната система и освобождаването на няколко важни за анаболните процеси хормона. Това си действие аспарагинова киселина осъществява чрез повлияване на някои части на хипоталамуса и повишаването на секрецията на гонадотропин-освобождаващ хормон, който от своя страна отключва освобождаването на лутеинизиращ хормон от хипофизата. Именно лутеинизиращият е хормонът свързан с отделянето на тестостерон - главният анаболен хормон. Освен тестостерона учените са установили, че D-аспарагинова киселина допълнително стимулира и отделянето на пролактин и растежен хормон. Поради тези причини в спортните добавки D-аспарагинова киселина пристава като добавка за повишаване на нивата на тестостерон (тестостеронов бустер).

Потенциални ефекти от приема на D-аспарагинова киселина като спортна добавка 

  • Увеличаване на нивата на тестостерон
  • Увеличаване на силата
  • Подобряване на сексуалната функция
  • Увеличаване на мускулната маса

Прием и дозировка на D-аспарагинова киселина като спорна добавка

Различните производители предлагат продукти с различна концентрация на D-аспарагинова киселина, поради което трябва да се спазва дозировката указана на продукта. Обикновено дневната доза се разпределя на 2-3 приема, а курса на прием е 3-5 седмици. Първата доза за деня може да се приеме веднага след ставане от сън, а следващите в течение на деня на празен стомах.

Странични ефекти и противопоказания за прием на D-аспарагинова киселина 

Смята се, че D-аспарагинова киселина в нормални дозировки не крие риск за здравето и не показва странични ефекти. Изследване напервано при здрави хора приемащи D-аспарагинова киселина в дози 2,66 грама на ден в продължение на 90 дни не е довело до нежелани ефекти. В това изследване са проследени нивата на електролити, чернодробни ензими, глюкоза, урея, креатинин и др. показатели, които са били в норма. 
Отделни изследвания смятат, че D-аспарагинова киселина може да се свърже с екситотоксичност и увреждане на нервните клетки на мозъка, но те не са напълно потвърдени. 

Не се препоръчва приемът на D-аспарагинова киселина от деца, бременни и кърмещи жени и хора с нервно-дегенеративни заболявания.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияИнтервютаСпортЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛеченияПроизводителиБотаникаНормативни актовеОткритияЛайфстайл