Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Мерцедес Бенц Арена

Мерцедес Бенц Арена

Мерцедес Бенц Арена - изображение

Мерцедес Бенц Арена е стадион в Щутгарт, Баден-Вюртенберг, Германия и е домът на футболен клуб Щутгарт. Преди 1993 година се нарича Некарштадион, от името на намиращата се в близост река Некар. Между 1993 и 2008 година стадионът е наречен на създателят на Мерцедес – Готлиб Даймлер щадион, а след 2008-ма е преименуван на Мерцедес Бенц Арена.

История на стадиона

Мерцедес Бенц Арена е построен през 1933 година, като негов архитект е Павел Бонац. Първоначално е наречен Адолф Хитлер Кампфбан. След края на Втората Световна Война, името му е сменено на Сенчъри, но само 4 години по-късно приема името Некарщадион.

В края на 80-те и началото на 90-те години неговият основен ремонт е частично финансиран от Даймлер Бенц, поради който факт, градския съвет на града решава да смени името на стадиона на Готлиб Даймлер щадион, на името на основателя на Мерцедес. Стадионът е бил с капацитет от около 41000 места, след като през 2009 година е разрушена една от терасите му, при реконструкцията му за превръщането му в изцяло футболно съоръжение. През 2011 година завършва цялостният му ремонт и Мерцедес Бенц Арена е увеличен до 60000 места, но по време на международните мачове капацитета му пада до 54906 места, тъй като правилата на УЕФА не позволяват да има правостоящи зрители.

Стадионът разполага с уникален покрив от плат. По него има множество полиестерни мембрани, което го прави изключително здрав. Може да издържи 1 тон налягане на квадратен дециметър. Целият покрив се поддържа от стоманена рамка и въжета.

Международни мачове

Мерцедес Бенц Арена е домакин на четири мача от Световното първенство по футбол през 1974 година, два мача от Европейското първенство през 1988 година и шест мача от Световното първенство през 2006 година, включително 1 от шестнадесетина финалите и малкия финал, за трето и четвърто място.

Стадионът е бил домакин и на финалите на Европейската купа (днес Шампионска Лига), през 1959 година между Реал Мадрид и Стад дьо Реймс и през 1988 година между ПСВ Айндховен и Бенфика.

Любопитни факти, свързани с Мерцедес Бенц Арена

  • Тъй като Щутгарт е сравнително близо до границата на Германия с Швейцария, стадионът се превръща в място за сблъсък между националните отбори на двете страни, които са изиграли цели 7 мача помежду си тук, от 1911 година до днес.

  • Рекордната посещаемост на Мерцедес Бенц Арена е по време на първия мач след Втората Световна Война. Тогава, на мач между Германия и Швейцария идват 103000 зрители. Стадионът е и мястото, на което се провежда първия мач след обединението на Източна и Западна Германия.

  • „Голът на века“ за Германия е отбелязан от Клаус Фишер със задна ножица, именно на този стадион през 1977 година.

  • Преди реконструкцията на стадиона, двете видеостени с площ по 115 квадратни метра са най-големите в Европа. Днес те са малко по-малки, но пък са с най-високата резолюция на Стария континент.

  • Готлиб Даймлер щадион е един от четирите домакинстващи на Световното първенство през 2006 година, чието име не е променено заради изискванията на ФИФА, които забраняват имена на спонсори, които не са партньори на първенството. Името Готлиб Даймлер не се тълкува като препратка към Даймлер Крайслер, за разлика от останалите стадиони като Алианц Арена в Мюнхен или АОЛ Арена в Хамбург. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл