Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Сан Сиро (Джузепе Меаца)

Сан Сиро (Джузепе Меаца)

Сан Сиро (Джузепе Меаца) - изображение

Стадио Джузепе Меаца, по-известен като Сан Сиро, е футболен стадион намиращ се в едноименният квартал на Милано, Италия. Той е дом на отборите АС Милан и Интернационале. През 1980 година, стадионът е кръстен Джузепе Меаца, в чест на знаменитият играч, който печели Световната купа през 1934 и 1938 година. Той е бил играч и на двата милански гранда.

История на стадиона

Строежът на Сан Сиро започва през 1925 година, като в началото името му е било Нуово Стадио Калчистико Сан Сиро (Новият футболен стадион Сан Сиро). Идеята за построяването на стадион на мястото на пистата за конни надбягвания е била на тогавашния президент на Милан Пиеро Пирели. Проектираният стадион е изцяло за футбол, като липсва писта за лека атлетика, което е типично за всички италиански стадиони, изградени с публични средства. Официалното откриване на новопостроеният стадион е било на през 1926 година, на 19 септември, като първият изигран мач е между двата домакинстващи отбора – Милан срещу Интер (в началото стадиона е собственост само на на червено-черните, като Интернационале започват да играят мачовете си там едва през 1947 година). 35000 души виждат победата на росонерите с 6-3.

Освен тези два отбора, стадио Джузепе Меаца понякога се използва за мачовете на италианският национален отбор, а през 1965, 1970 и 2001 година е мястото, където се играят финалните срещи от Шампионската Лига.

За Световното първенство през 1990 година, на което домакин бе Италия, в ремонти и реконструкции на Сан Сиро са вложени 60 милиона долара, за да достигне той четвърта категория според старите стандарти на УЕФА. Като част от ремонтите са изградени 11 бетонни кули, четири от които са в ъглите и подкрепят новоизграденият покрив, а останалите са основа на третият допълнителен етаж, който заема три от страните на стадиона. Отличителна черта на покрива са изпъкналите червени греди, които го правят по-забележим, на фона на заобикалящите го сгради.

През 2013 година, Интер започват проучвания за възможността да построят свой собствен стадион в градчето Сан Донато, но ако се стигне до строителство, новият дом на Нерадзурите може да бъде открит най-рано през сезон 2017-18.

Промени в капацитета на Сан Сиро

  • 1939 година – добавяне на втори етаж и поставяне на седалки в ъгловите сектори, с което се постигат 55000 места. Първото му запълване е на мача Италия – Англия, задършил 2:2.

  • 1940 г. - повишен на 65000 за мача Италия – Германия

  • 1955 г. - Завършване на двете нива и достигане до 100000 места. На 25 април следващата година, Сан Сиро е изпълнен до краен предел за мача Италия – Бразилия, който домакините печелят с класически резултат

  • След катастрофата със стадион Хейзъл, всички стадиони намалят капацитета си, като този на Джузепе Меаца достига до 80 000, в средата на 80-те.

  • За световното първенство, правителството отпуска 30 милиона долара за увеличаване на капацитета и покриване на изискванията за сигурност. В крайна сметка се стига до двойно по-голяма инвестиция от първоначално предвидената. С изграждането на кулите, които са на 50 метра височина и третото ниво, капацитета на стадиона е покачен на 85700.

  • 2002 година са изградени 20 кабинки с 200 места за журналисти, като така се достигат 400 места за тези, които отразяват мачовете.

  • Бъдещото обновяване на стадиона ще включва завършването на третото ниво от източната страна, но за целта трябва да се вземе от земята на хиподрума, който се намира до стадиона.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноРецептиИсторияСоциални грижиПроизводителиАнкетиТестовеВидеоХранене при...