Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Възстановяване от спортни травми Методът на Маккензи при лечение на болка в кръста

Методът на Маккензи при лечение на болка в кръста

Методът на Маккензи при лечение на болка в кръста - изображение

Макар и разработена в средата на миналия век, системата от упражнения на Маккензи е не по-малко популярна и използвана и днес при лечението на болки в кръста. Тя носи името на новозеландския физиотерапевт Робин Маккензи, който е подбрал специални упражнения и пози, които имат за цел да облекчат болките на хора с проблеми с кръста и дискови хернии. Неговата идея се базира на това човек сам да намери най-добрите позиции и упражнения, които предизвикват най-малко механично дразнене и болка по хода на нервите и така да се излекува от проблема.

Какво представлява методът Маккензи?

Методът на Маккензи е изграден на философията, че човек разбира най-добре тялото си и всеки може да бъде обучен да разпознава сигналите, които то му дава. При този метод се следи за промяната в усещанията за болка и нейната локализация, според дадената позиция на тялото или извършване на определено движение. Терапевтичния подход при изпълняването на упражненията е плавно да се премине от една позиция към следваща, като при всяка промяна се отчита усещането за място на болката и нейната сила. Това означава, че се търсят позициите на тялото, в които болката не слиза по-хода на седалищния нерв, а се локализира в кръста. Така се правят само движения и упражнения, които карат болката да се премести от крака към кръста. Според системата на Маккензи това означава, че механичното дразнене върху нервните структури е  по-малко и посоката на упражненията е правилна.

За прогрес в лечението се счита преместването на симптоми от крака към кръста и намаляването им.

Класификация на проблемите с кръста според Маккензи

Постурален синдром - Това са симптоми свързани с кръста, които се появят вследствие на продължително поддържане на дадена поза или статично положение. При това се засягат основно мускулите, сухожилията и ставните повърхностни. В този случай болката може да се усеща постоянно или при краен обем на движение и най-често е тъпа, непрекъсната и с постоянна локализация.

Дисфункционален синдром - Това са симптоми свързани с кръста, които се появяват поради скъсяване на мускули, сухожилия и нарушения в съединителната тъкан. Симптомите най-често са хронични, като характерно за тях е, че се появяват само при движение и са най-силни в крайната му фаза.

Синдром на увреждане - Най-чест от трите, свързан с поява на болка и неврологични симптоми при определи движения като навеждане, изправяне, извиване настрани и др. Характерно при него е, че определени положения и движения обострят симптомите и те се усещат надолу по крака, а в други ги намаляват, при което болката се локализира само в кръста.

Трите стъпки за успех според метода на Маккензи

Оценка на проблема - При Маккензи това става чрез събиране на информация за историята на заболяването и физически тест с упражнения. Така се цели да се прецени възможно най-точно степента на увреждане и да се изключат други причини за болката (фрактура, инфекции, тумори, системно заболяване)

При провеждане на физическия тест с упражнения се следи дали дадените позиции усилват или намаляват симптомите. Така се изготвя индивидуален подход на лечение съобразен с проблема на всеки пациент.

Лечение - При този метод се акцентира на активното участие на пациента. Изготвя се индивидуален комплекс от упражнения, при които пациентът се чувства най-добре. Тези упражнения може да се правят и в домашни условия, а кинезитерапевта дава само насоки на работата и разширява комплекса при следващо посещение. Така само при по-тежките случаи и в острата фаза се налага да се работи под негов контрола.   

Профилактика - След като се научат как да изпълняват упражненията правилно и с какво да се съобразяват по време на работа, пациентите получават знания за това какви неща трябва да избягват. Така се избягва риска от рецидив и пациентът знае как да реагира при връщане на симптомите. При тази система пациентът не само работи, за да подобри състоянието си, но и сам открива как да си помогне.

Упражнения по Маккензи

Упражненията са така построени, че ако дадена позиция не предизвиква усилване на симптомите и те се локализират в кръста, то се преминава към следваща. Най-често се започва от позиция лицев лег ( по корем), после се опитва с тилен лег, стоеж и седеж. Търсят се позициите, в които болката се премества към кръста.

Още по темата:

3.4, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноИзследванияБотаникаНовиниХранене при...СнимкиОрганизацииИсторияКлинични пътекиИнтервютаЛечения