Начало Спорт Влез във форма Профилактични и лечебни упражнения Упражнения за първа помощ при остра болка в кръста (сецване)

Упражнения за първа помощ при остра болка в кръста (сецване)

Упражнения за първа помощ при остра болка в кръста (сецване) - изображение

Опитвате се да направите определено движение и изведнъж, без предупреждение, ви пронизва остра болка в областта на кръста. Познато нали? Хората наричат това състояние сецване на кръста, а най-често то се получава след неправилно вдигане на тежест, рязко движение или след дълго стоене на компютъра или шофиране. Макар да се усеща еднакво, причината за сецването на кръста може да е в мускулите, сухожилията, ставите на гръбначния стълб или притискане на нервно коренче. Обикновено, разтежение или притискането на коренче на нерв провокират силен мускулен спазъм и болка, а впоследствие се развива възпалителен процес. В голяма част от случаите като предразполагащи фактори играят мускулната слабост, възрастови изменения в междупрешленните дискове и дори простудни заболявания.

За щастие в повечето случаи острата болка в кръста е свързана само с мускулно разтежение или притискане и възпаление на нервно коренче (радикулит), но трябва да имате предвид, че понякога причината за нея може да и в появата на дискова херния или да въобще да няма връзка с гръбначния стълб, нервите и мускулите. Затова подходете внимателно към състоянието и ако симптомите и болката са прекалено силни и не се повлияват от медикаменти или не отшумяват с времето, най-добре потърсете лекарска помощ.  

Добре ли е при сецване да сложим топъл компрес или грейка на кръста?

Една от най-честите дилеми, с която хората с проблеми в кръста се сблъскват, е дали е добре да се сложи нещо топло на кръста или не. Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото, както споменахме по-рано,  може да има различни причини за болката в кръста. В общия случай обаче следвайте това просто правило:

Ако болката е остра, силна и прерязваща и мястото е силно чувствително, това обикновено е индикация за наличие на остро възпаление и не е препоръчително мястото да се затопля. По-добре в тези случаи е да се използва пакет с лед, който да се постави за 10-15 минути. В противен случай може да засилите възпалението, което от своя страна да засили симптомите и болката.

От друга страна, ако болката е по-скоро тъпа и умерена, появила се е постепенно и не се засилва, това говори по-скоро за хроничен процес и топлинните процедури са по-добър вариант.

В общия случай, винаги когато е налице някаква травма или остър процес, е добре да избягваме загряването на мястото в първите 48-72 часа.

Да вземем ли някакви лекарства?

Ако болката е силна може да вземете обезболяващи или нестероидни противовъзпалителни лекарства като парацетамол и ибупрофен, ако имате такива под ръка. Ако те не повлияят болката и симптомите се задълбочат може да се наложи лекар да ви предпише допълнително миорелаксанти или кортикостероиди.

Трябва ли да останем на легло?

За разлика от всички травматични състояния, при острото лумбаго и ишиас не се препоръчва дълго залежаване на легло. Причината за това е, че самото обездвижване повлиява негативно на възпалението и води до мускулна слабост и дисбаланс, което забавя възстановяването. Оставането на легло в безболезнена позиция трябва да бъде само в периода на най-силни болки. След това трябва постепенно да се започне с леко раздвижване, като се избягват позициите, които причиняват болка.  

Какви упражнения се препоръчват при остра болка в кръста?

Тези упражнения са базирани на методът на Маккензи за повлияване на болки в кръста, като за разлика от други, те могат да се изпълняват и при остри състояния. Те също така могат да се използват и с превантивна цел и имат изключително добър ефект при болки в кръста от хронично естество.

Основната разлика при този подход е, че чрез всяко упражнение се прави един вид тест и след това се изпълнява и то в зависимост  от появата на болката и нейната централизация. Така се подхожда строго индивидуално спрямо проблема и симптомите на всеки човек.

Под централизация при този метод се разбира колко болката е по-близко до гръбначния стълб. Ако например дадена позиция провокира болка в задната част на крака (ишиас), то се търси по-добра, в който тя  изчезва или се премества по-централно към гръбначния стълб, например в областта на кръста, и не слиза надолу към крака.

Важни препоръки за изпълнение на упражненията!

 • Всяка позиция, която причинява болка и неврологични симптоми извън областта на кръста трябва да се избягва. С други думи всички позиции, които провокират симптоми в областта на крака или слизащи по него (като болка, парене, изтръпване), трябва да се избягват.
 • Докато правите упражнението потърсете най-комфортната и безболезнена позиция. След като я намерите останете в нея за 1-2 минути, след което се върнете в неутрално положение за 30 секунди.
 • Ако тези упражнения ви помагат и облекчават симптомите може да ги повторите няколко пъти през деня и да се задържите в тях колкото ви е комфортно. Следете усещанията си и как те влияят на болката. Ако дадена позиция или упражнение ви причиняват болка или дискомфорт ги пропуснете.
 • Правете упражненията бавно и внимателно без резки движения. Най-добре помолете някой да ви съдейства.
 • Ако ви е невъзможно да намерите безболезнена позиция потърсете специалист.

Упражнение 1

 • Легнете по корем на пода или равна повърхност и повдигнете горната част на тялото си, подпирайки се на лакти.
 • Задръжте тази позиция за 30-60 секунди, а ако не усещате дискомфорт дори повече.
 • Опитайте се да раздвижите горната част на тялото внимателно наляво и надясно.
 • Следете как се променя болката в зависимост от положението ви и заемете позиция, в която симптомите са най-леки.
 • Това упражнение може да се повтаря няколко пъти на ден

Упражнение 2

 • Ако се чувствате добре в позицията от упражнение 1 може да опитате и тази негова разновидност.
 • За целта от позиция по корем се избутайте бавно нагоре и застанете на колене и длани.
 • Дръжте главата си изправена гледаща напред, а извивката на кръста запазена.
 • Увеличете леко извивката на кръста до най-комфортно положение, след което се върнете до неутрално положение.
 • Това упражнение  може да правите няколко пъти на ден, ако се чуствате добре.

Упражнение 3

 • Ако имате фитнес топка може да я използвате, за да изтеглите гръбначния стълб и релаксирате мускулите на гърба.
 • За целта заемете позицията показана на картинката.
 • Ако имате проблем с баланса върху топката, помолете някой да ви придържа.
 • Запазете тази позиция за няколко минути като потърсите най-удобната и безболезнена позиция.
 • Ако нямате фитнес топка, може да използвате няколко възглавници поставени една върху друга.

Упражнение 4

 • За разлика от повечето упражнения на Маккензи това е в посока сгъване на гръбначния стълб (флексия).
 • Затова, ако при вас води до влошаване на симптомите и не ви е комфортно, го пропуснете или изпълнявайте за кратко време.
 • За да го изпълните може да използвате фитнес топка или тънка възглавница, която да сложите под корема.

По статията работи: Пламен Георгиев

Модел: Елиза Трайкова

Още по темата:

4.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...БотаникаЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноСнимкиИзследванияЛеченияНовиниОрганизацииИсторияКлинични пътекиИнтервюта