Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Навяхване в спорта

Навяхване в спорта

Навяхване в спорта - изображение

Травмата, при която тъканите за определено време се разтягат прекомерно, но приложената сила не е достатъчна, за да се наруши тяхната цялост се отбелязва като навяхване или дисторзиа (distorsio). Този вид травматични увреждания са по-леки от изкълчванията и се предизвикват най-често при падане, удар върху твърда повърхност или с твърд предмет. При навяхването няма трайно разместване на ставните повърхности на костите.

Симптомите на навяхването включват локална болка, оток и кръвонасядане. Може също да има ограничаване обема на движение в засегнатата става, най-често вследствие на отока на ставата.

  • Навяхване на глезен

Глезенът е една от най-често навяхваните стави в човешкото тяло. Връзките му най-общо се увреждат при внезапно и прекомерно по обем разтягащо движение в ставата. Навяхването на глезена се наблюдава най-често при предварително съществуващи мускулна слабост или стари травми в областта на глезена.

Типичното навяхване на глезена се осъществява при внезапно усукване на ходилото, стъпване по неравна повърхност или прилагане на необичайно голяма сила върху ставата. Най-често навяхвания на глезена се получават в спортове като футбол, баскетбол, волейбол и леката атлетика. Механизма на получаване на травмата е свързан с пренасяне на цялата тежест на тялото върху обърнат навън или навътре глезен, при което се преразтягат съответно вътрешните или външните ставни връзки.

  • Навяхване на лакътя

Най-често навяхването на лакътя възниква при прекомерно разгъване в ставата или при директен удар върху нея. Условия за това най-често са налице при спортове, свързани с хвърляне.

Механизма на получаване на навяхване на лакътя е свързан с екстремното огъване на предмишницата навътре или навън от тялото при разгънат лакът.

  • Навяхване на китката

Най-често навяхването на китката се получава при директно падане върху длан, или рязкото и завъртане. Получава се предимно при млади спортисти трениращи баскетбол, бейзбол, футбол, бокс, хокей на лед, борба и джудо.

Рискови спортове за навяхване на китката са тези, при които е възможно падането върху отведена ръка като сноуборд, скейтборд, ски или кънки.

  • Навяхване на коляното

Навяхване на коляното се получава при преразтягане на някоя от ставните връзки на коляното вследствие на прекомерно разгъване или директен удар върху ставата. Механизмът на получаване на тази дисторзия е свързан най-често с усукване или падане. Навяхването може да бъде в лека, умерена или тежка форма в зависимост от засягането на връзковия апарат.

Най-често навяхване на коляното се получава при спортове свързани с рязко сменяне на посоката, рязко спиране, скачане и приземяване. Това са спортове като футбол, баскетбол, волейбол хокей и ски.

За предотвратяване на навяхване е важно правилно загряване и стречинг преди тренировка или физическа активност. Също така, могат да се използват различни стегнати превръзки с цел стабилизация на ставата, ако е имало подобна травма в миналото.

Лечението на навяхването в повечето случаи е със студен компрес или лед и почивка на травмираната става. Удачно при навяхване е повдигaне на крайника с цел намаляване на отока. Могат да се предпишат обезболяващи и противовъзпалителни лекарства с цел намаляване на болката и отока. За по-тежки наранявания, може да се наложи превръзка или шина. Ако има разкъсано сухожилие, се изисква оперативно лечение.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиЛюбопитноОрганизацииИзследванияСнимкиИсторияПсихологияЗаболявания (МКБ)НовиниКлинични пътекиИнтервютаНормативни актовеБотаникаАнкетиЗаведенияХранене при...Алт. медицинаСпорт и туризъмСоциални грижиДиетиФизиологияТестовеОбразованиеПроизводителиРецепти