Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири в тениса Открито първенство по тенис на САЩ

Открито първенство по тенис на САЩ

Открито първенство по тенис на САЩ - изображение

Откритото първенство по тенис на Съединените щати е турнир на твърда настилка, който е наследник на едно от най-старите първенства в света – Националния шампионат на САЩ. При първото му провеждане през 1881 година има само едно събитие, мъжкия сингъл. От 1987 година, US Оупън е част от Големия шлем, като неговото провеждане се прави в рамките на 2 седмици, от края на август до началото на септември. Основните събития при него са 5: сингли и двойки при мъжете и жените, както и смесени двойки. Като допълнителни турнири са надпреварите при юноши старша и младша възраст, както и за играчи с инвалидни колички. От 1987 година, турнирът се провежда на твърди акрилни кортове в Националния Тенис Център Били Джийн Кинг, който се намира във Флашинг-Медоуз Корона Парк, Куинс (Ню Йорк). Организатор на събитието е Тенис Асоциацията на САЩ, а приходите от доста скъпите билети отиват за насърчаване развитието на тениса в страната.

За разлика от Уимбълдън, Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос, в които има тайбрек във всички сетове без последния (при тях се играе до разлика от 2 гейма в полза на единият тенисист и мачовете могат да продължат дори повече от 10 часа), на US Оупън има тайбрек дори и в него.

История на Откритото първенство на САЩ

Турнирът се провежда за първи път през август 1881 година, на тревните кортове до Нюпорт Казино в Роуд Айлънд. В началото на участие имат право само тенисисти, които са членове на щатските клубове по тенис на тревни настилки, а първото издание е спечелено от Ричард Сиърс. Този тенисист се превръща и в истински доминант на турнира, тъй като печели титлата на сингъл в седем поредни години. Това е възможно поради факта, че както и при Уимбълдън, победителят от предходната година директно се класира за финала и там чака своя съперник, който преминава през всички фази на първенството. Това правило е валидно от 1884 до 1911 година. От 1915 година, US Open се премества от Нюпорт в Уест Сайд Клуб в Ню Йорк. Още от 1911 година има опити да се премести турнира, но тогава не се достига до консенсус. В началото на 1915 година въпросът отново е повдигнат, с мотивите че повечето клубове са от Ню Йорк. Тази теза също не минава без противници, но на годишното събрание на Тенис Асоциацията, със 128 гласа „ЗА“ и 119 „ПРОТИВ“, Откритото първенство на САЩ се премества в „Голямата ябълка“.

От 1924 година, турнирът вече е част от най-добрите в света.

Що се отнася до участието на дамите, те се включват в първенството 6 години след мъжете. Тяхната надпревара се провежда във Филаделфия от 1887 година и първата победителка е 17-годишната Елън Хенсъл.

Откритата ера започва през 1968 година, като от този момент мога да взимат участие и професионалистите. През тази година се включват 96 мъже и 63 жени, а наградният фонд възлиза на 100 000 долара.

През 1970 година, Откритото първенство на САЩ става първият турнир от Големия шлем, в който се въвежда тайбрека при резултат в сетовете 6-6. До 74-та година, в тайбрековете се играе до достигането от единия състезател до 9 точки, което означава „внезапна смърт“ за другия. След тази година внезапната смърт настъпва при достигане на 12 точки.

Джими Конърс е единственият тенисист, който печели US Open и на трите настилки (трева, клей и синтетика), а от жените, Крис Евърт печели титлите на клей и синтетика.

Откритото първенство на Съединените щати е единственото от четирите големи първенства, което не е прекъсвано от създаването си.

Нововъведението „Ястребово око“

Ястребовото око


През 2006 година бе въведена системата за визуализация, позната като Hawk-Eye (Ястребово око). С нейна помощ може да се види къде точно е попаднала топката, чрез 3D симулация. Използва се при спорни моменти, а всеки играч има право да използва възможностите на компютърната графика по три пъти на сет и още един по време на евентуалния тайбрек. Ако Ястребовото око покаже, че съдията не е прав, то присъдената точка на противника се отменя и разиграването се повтаря. Компютърната система работи на база множество високоскоростни камери и визуализира траекторията на топката едновременно за съдиите, играчите, публиката и телевизионните зрители. Обикновено състезателите искат задействане Hawk-Eye, когато мислят че съдиите не са видели правилно. Според статистиката, в 29,78% при мъжете и 30,2% при жените, тенисистите са били в правото си.

Въвеждането на системата е била спонсорирано от банка ДжейПи Морган Чейз, затова и при подновяването на договора за сътрудничество с US Open, Ястребовото око е било преименувано специално за този турнир на „Чейз преглед“.

Кортове и настилка на Откритото първенство на САЩ

Повърхността на кортовете се нарича Деко Торф, като тя е с по-слабо триене и топките отскачат по-слабо, отколкото другата твърда настилка от Големия шлем – тази на Аустрелиън Оупън. Именно поради тази причина много тенисисти, които притежават силен сервиз и добре изпълняват волета имат успехи тук. Основният корт се намира в стадион Артър Аш, като капацитетът му е 22547 места и е открит през 1997 година. Артър Аш, чието име носи стадиона е афро-американски тенисист, който печели първият Оупън шампионат през 1968 година. Следващият по-големина корт е Луис Армстронг стейдиъм, открит през 1987 година и имащ капацитет от близо 18000 места. Той е основният корт от откриването си до 1996 година. След отварянето на Артър Аш, капацитетът на Луис Армстронг е намален до 10200 места. Третият по големина корт е 6000-местният Грандстенд стейдиъм. През 2011 година е открит и най-технологично снабденият корт, който притежава 17 големи екрана. Разположен е на по-ниско ниво от земното и затова го наричат „Ямата“. В началото е с временно изградени трибуни за 2500 зрители, но през 2012 година е снабден с постоянни такива, събиращ 3000 зрители. Страничните кортове с номера 4, 7 и 11 имат капацитет от по 1000 места. Всички кортове са с осветление, което помага на телевизионното излъчване, а мачовете могат да се провеждат в най-гледаното време, с което рейтингите на турнира се покачват значително.

От 2005 година, игралното поле на кортовете вече е синьо, а около тях си остава в оригиналния зелен цвят, като всичко това се прави за по-добра и лесна визуализация на топката при телевизионните излъчвания.

През 2006 година, Националният Тенис Център, в който се провежда Откритото първенство на САЩ е преименуван на пионерът на тениса в страната, Били Джийн Кинг.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноИсторияСнимкиНовиниСоциални грижиПроизводителиСпорт и туризъмХранене при...Здравни съвети