Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Допинг и допинг контрол Негативни ефекти на допинга върху сърдечно-съдовата система

Негативни ефекти на допинга върху сърдечно-съдовата система

Негативни ефекти на допинга върху сърдечно-съдовата система - изображение

Използването на допинг както в професионалния, така и в аматьорския спорт е все по-честа практика. Доказателство за това са множеството допинг скандали през последните години и отпадането и анулирането на много спортни резултати и титли. Въпреки че много от спортистите не смятат допинга за опасен за здравето им, той крие множество рискове, свързани най-вече със страничните му ефекти. Много от използваните допинг средства имат негативни ефекти върху сърдечно-съдовата система, която е една от най-натоварените при спортна дейност. Взимането на допинг в много от случаите води не само до здравословни проблеми, но е основна причина за внезапната смърт при спортисти.

Негативни ефекти на анаболни средства върху сърдечно-съдовата система

Анаболните стероиди или анаболните андрогенни стероиди са хормони, които нормално циркулират в кръвта и имат специфично въздействие в човешкия организъм. Анаболните стероиди са липидни молекули, които са пряко свързани със стимулирането на белтъчния метаболизъм и натрупването на мускулна маса, поради което са използвани често като допинг. Това стимулиране на белтъчния синтез влияе и върху сърдечния мускул, който нараства, но остава без адекватно развити кръвоносни съдове и кръвоснабдяване. Множество изследвания показват, че системната употреба на анаболни андрогенни стероиди влияе негативно върху клетките на сърдечния мускул и води до трайното им увреждане. В краткосрочен план страничните ефекти на стероидите изглеждат безобидни, съпоставени с ефекта от рязкото нарастване на мускулната маса, но в дългосрочен план те се натрупват и създават множество здравословни рискове. Стероидите увеличават нивото на лошия холестерол (LDL) и повишават артериалното налягане, което е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и ранна смъртност.

 • Повишаване на LDL холестерола
 • Повишаване на артериалното налягане
 • Тромбози
 • Аритмии
 • Увреди на сърдечната мускулатура
 • Инфаркт на миокарда
 • Внезапна сърдечна смърт

Негативни ефекти на еритропоетина и кръвния допинг върху сърдечно съдовата система

Кръвоносната система и кръвта са изключително важно звено в организма поради това, че чрез кръвта се транспортира кислорода до клетките. Добрият транспорт на кислород до мускулите е основен фактор за добри спортни постижения и свръх издръжливост. Това е причина да се търсят различни методи и средства за увеличаването броя на еритроцитите в кръвта. Засега са известни два допинг начина за повишаване на преноса на кислород, чрез хормона еритропоетин и чрез директно вливане на кръв. Еритропоетина (ЕПО) е хормон, който се отделя от бъбреците и стимулира образуването на червени кръвни клетки и така повечето еритроцити пренасят повече кислород до тъканите. За разлика от използването на еритропоетина с постепенно действие, директното вливане на кръв води до незабавно повишаване на еритроцитите и обема на кръвта. И двата метода крият рискове от твърде голямото количество еритроцити в кръвта, което затруднява работата на сърдечносъдовата система и крие реални рискове за живота и здравето на спортистите.

 • Риск от тромбози
 • Риск от тромбемболии
 • Риск от инфаркт и инсулт
 • Риск от инфекции
 • Високо артериално налягане

Негативни ефекти на стимулантите върху сърдечно-съдовата система

Стимулантите са група от вещества, които се използват непосредствено преди спортни прояви с цел повишаване на спортните постижения. Те действат стимулиращо на централната нервна система и повишават сърдечната и дихателната честота. Прекомерно високите дози от тях могат да причинят инфаркт на миокарда и сърдечни аритмии. Най-често използваните стимуланти са амфетамините, кокаина, ефедрина и кофеина. Най-често смъртта от инфаркт при използването на кокаин се дължи на коронарния вазоспазъм на сърцето и повишени кислородни изисквания. Основния риск при използването на стимуланти се крие в неколкократно по-високата от терапевтичната доза, която спортистите приемат, което повишава риска от сърдечен арест и внезапна смърт.

 • сърдечни аритмии
 • високо артериално налягане
 • инфаркт на миокарда

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлЛюбопитноНовиниИсторияХранене при...Здравни проблемиАлт. медицинаСнимкиИнтервютаИзследванияТестовеБотаникаСтатистически проучванияФизиологияАнкетиПатологияВидеоСпорт и туризъмПсихологияСоциални грижиЗаведенияДиетиОбразованиеОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиРецепти