Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Оборудване за пейнтбол

Оборудване за пейнтбол

Оборудване за пейнтбол - изображение

Използваното оборудване за пейнтбол зависи от голяма степен от вида на играта, например в гора, спийдбол или по даден сценарий, а също и от възможностите. Въпреки това, съществуват три задължителни неща:

Пейнтбол маркер – по-известен е като пистолет за пейнтбол, като той е основната част от оборудването. Използва се за стреляне по противниковите играчи, като амунициите са топчета с боя. Съвременните пистолети имат резервоар за сгъстен въздух или въглероден диоксид. Старите маркери са използвали сребърни капсули с боя, като те имат само единична стрелба, но с модифицирането им се постига полуавтоматична стрелба и зареждане с много повече амуниции. Резервоарите позволяват изстрелване с налягане от 4500 паскала.

Топчета за пейнтбол – това са боеприпасите за пистолетите, като представляват желатинови капсули, съдържащи предимно полиетилен гликол или други нетоксични и разтворими във вода вещества и боя. Качеството на топчетата зависи от крехкостта на желатиновата обвивка, от количеството на боята и от закръглеността им. По-качествените са с почти идеална сферична форма, тънка обвивка и голямо количество боя с ярък цвят (това е важно, за да не може да се прикрие или избърше по време на играта). Почти всички топчета в днешно време са от биологичноразградими материали. Боите трябва да са напълно безвредни, като в последно време все повече отпадат боите на маслена основа и се внедряват такива, които са екологично чисти.

Маска или предпазни очила – всички играчи задължително трябва да носят предпазна маска или очила, които да ги предпазят от топчетата. Първите очила са били тези от ски спортовете или работните очила на дървосекачите, като постепенно към тях се добавя и твърда обвивка за защита на главата и лицето. Днес маските са много по-малки като обем и позволяват значително по-добър обзор.

Допълнително оборудване се използва най-вече от професионалните играчи. Към него се включват:

Опаковки с топчета – това са контейнери с топчета, които много бързо могат да бъдат презаредени. Имат бързо отварящи се капаци и се прикрепят към колана. Повечето играчи носят в себе си по една или две такива опаковки, най-вече при дълги турнирни игри или при определен сценарий на мача.

Почистващ тампон – понякога, някой от топчетата в пълнителя могат да се счупят, което прави стрелбата малко по-трудна. Затова състезателите разполагат с такъв тампон, с който във всеки момент могат да почистят контейнера.

Пейнтбол потници и панталони – те са подобни на използваните в мотокроса, като в турнирите, различните отбори имат свой цвят, за да бъдат по-лесно различими и да не се стреля по съотборник. Понякога те са снабдени с подложка, която предпазва от ударите на топчетата, тъй като при стрелба от близко разстояние, това може да бъде доста болезнено.

Ръкавици – ръцете са едни от най-уязвимите части на тялото, тъй като може да се прикриете зад дърво или друг предмет, но при стрелбата се показва ръката, която може да бъде простреляна.

Превозни средства – те се използват само в игрите по сценарий. В повечето случаи са на база АТВ. Имат специални щитове, а в много голяма част от случаите са оборудвани и с оръжия (разбира се, те са пейнтбол маркери с форма на оръдия, картечници и други).

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниОбразование