Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Най-важните неща, които задължително трябва да носи всеки планински колоездач

Най-важните неща, които задължително трябва да носи всеки планински колоездач

Най-важните неща, които задължително трябва да носи всеки планински колоездач - изображение

Планинските колоездачи имат един много голям проблем, когато става въпрос за подготовка за атака на върховете. Трябва им значително количество оборудване, за да са напълно готови за планината, но не разполагат с много място и лесно могат да се претоварят, с което да се затруднят излишно при изкачванията. Затова е важно да бъдете максимално ефективни в избора на нещата, които ще вземете във вашия велопоход. Ето и най-важните 11 неща, които трябва да носите със себе си, независимо дали ще карате 5 или 50 километра:

Телефон

Може и да искате да се откъснете от ежедневието си, но е по-добре да изключите телефона си и да е с вас, защото не се знае какво може да ви се случи в планината. При евентуално падане, той може да ви послужи да потърсите помощ, а и за планинските спасители ще е по-лесно да ви открият, ако сте паднали лошо и имате някакви фрактури. Телефонът е най-важното нещо в планината, затова го дръжте на сухо и преди да тръгнете, задължително го заредете.

Пари

Друго нещо, което не трябва да забравяте. Не е нужно да носите пълен портфейл, но малко пари и някакви монети могат да ви помогнат в много различни случаи – например, ако ви е свършила водата, а минавате покрай някоя хижа.

Високоенергийна закуска

Това е често пренебрегван елемент, макар че ако спрете и презаредите енергията си, последните километри ще ви бъдат много по-лесни. Няма значение какво ще изберете, дали шоколад или блокче с овес, мед и ядки, важното е то да носи достатъчно енергия, да бъде вкусно и да не заема много място в раницата ви.

Вътрешна гума

Едва ли сте изненадани от включването й в списъка. Предвид местата, където се кара с маунтинбайка, не рядко се налага да се използва нова гума. Едва ли ви казвам нещо ново, но на мен лично няколко пъти ми се е налагало да сменям гумата, в никой от тях не си носих, но за мой късмет, винаги карах с хора, които бяха подготвени и ми даваха вътрешна гума. Затова, вече тя е задължителен аксесоар в моята раница, и ви препоръчвам, да стане такъв и за вашата! Също така можете да си вземете и комплект за залепяне на спукани гуми (и такъв ми се наложи да използвам преди време)!

Помпа

Очевидно е, щом имате резервна гума, да имате и помпа за нея. И все пак трябва да ви напомня за нея. Заложете на тези, които се прикрепят към рамката на вашия байк, не заемат място, леки са и вършат достатъчно добра работа.

Многофункционален уред

Също задължителен, тъй като няма как да смените гумата без него, а също така може да ви помогне за стягане на различните компоненти на вашия маунтинбайк. А това е нужно, особено при екстремни спускания. Времената се променят, а шестнадесетичен ключ вече не ви върши работа, предвид разнообразните крепежи по байковете.

Търсете такъв инструмент, който е с най-пълно съчетание - шестнадесетичен ключ, гаечни ключове, ключове ТORX, сплитер за веригата, лостове за смяна на гуми, отвертки и т.н. Днес е все по-лесно да намерите такъв комбиниран уред, който е достатъчно компактен, за да се побере в малка чантичка под седалката ви.

Резервна верига

Може би сте усещали какво е чувството, когато ви се усуче или скъса веригата. Ако имате късмета да сте близо до дома си или до веломагазин, ще можете да смените веригата си, но това е малко вероятно и се случи нещо с веригата ви и не разполагате с такава, то това означава, че ще се наложи да бутате байка си до дома си.

Затова, ако планирате по-дълги преходи, носете си резервна верига, за да си спестите главоболията. Можете да си носите и здрави части от стара верига, за да замените наранени или скъсани елементи.

Миши опашки

Вие ще бъдете изумени, колко неща могат да бъдат поправени по спешност с мишите опашки. С тях може да се завърже от сцепена външна гума, за да можете да се приберете, до счупена стойка на камера. Те трябва да са ви винаги под ръка!

Скоч или изолирбанд

Могат да ви свършат същата работа като мишите опашки, а дори имат и по-големи приложения. Можете да ги използвате дори за залепване на рани, за да спре кървенето и макар да не е особено препоръчително да ги слагате директно върху раната, все пак това може да ви спаси живота, докато намерите болница. Също така, с тях може да се фиксира навехнат глезен или ако имате фрактура на някоя кост.

Малък дъждобран

Водата и калта са част от забавлението в маунтинбайкинга, но ще дойде един момент, в който ще сте щастливи, че имате дъждобран в раницата си. Можете да го използвате като подложка, върху която да застанете при ремонт на байка, ако земята е мокра или да го сложите на седалката, за да не се мокри, а не на последно място, можете да използвате дъждобрана и по истинското му приложение.

Достатъчно течности

Последният елемент от този списък е от най-съществено значение. Дали ще си вземете вода или друга течност не е от голямо значение, важното е да сте заредени с достатъчно количество, особено ако сте сами. Имайте предвид, че вие не просто трябва да пиете вода, а трябва да бъде в такива дози, че да избегнете дехидратацията. Тестове на големи световни учени са установили, че колоездачите губят средно по 500-1000 милилитра вода за час, като трябва да се стремите да компенсирате поне 75% от нея.

По статията работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниОбразование