Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Обувки за скално катерене

Обувки за скално катерене

Обувки за скално катерене - изображение

Обувки за скално катерене е специален вид обувки, които се използват за екстремно изкачване на стръмни скалисти склонове. Те имат гладка и лепкава гумена подметка, отвътре са тапицирани с кожа и самата им подметка не е гъвкава, като тя не променя формата си дори при силен натиск. Тези обувки не са подходящи за ежедневна употреба или за разходки, като се обуват непосредствено преди започване на изкачването на избраната скала.

Конструкция на обувките за скално катерене

Съвременните еспадрили са съставени от много части, като целта им е да създадат максимално удобство и сигурност при катеренето. Горната им част най-често се изработва от кожа, но има модели с текстил или изкуствена кожа. Подметките са от специален каучук, който е изработен специално за скалното катерене. Върха на обувките е низходящ и сочи надолу, като по този начин катерачите успяват да се задържат на много тесни повърхности.

Прилягане на обувките за катерене към крака

Тези обувки са много тесни и прилепват плътно по краката на катерачите. Вътрешната им част е от кожа, която е специално обработена, за да увеличи сцеплението с крака и да не позволява изпотяването. Повечето любители на катеренето дори не си обуват чорапи, за да се възползват в максимална степен от контрола, който осигуряват този тип обувки.

История на обувките за скално катерене

Първите алпинисти използват ботуши с тежка подметка и обковани с метални пластини. В по-късен период започват да се използват малко по-леки обувки, които имат каучукови шипове, като те са разработени от италианеца Витале Брамани. След приключването на ІІСВ, в следвоенна Великобритания, новото поколение катерачи, начело с Джо Браун, започват да изкачват по-трудни маршрути използвайки обикновени гуменки, понякога обувайки вълнени чорапи върху тях, за по-голямо сцепление. Френският катерач Пиер Ален пък експериментира с гуменки, върху чиято подметка има залепени твърди каучукови ходила от ботуши. Друг французин, Едуард Бурдино, започва да използва гуменки с по-мека подметка, които стават много популярни през 60-те и 70-те години. Испанската компания Борьол създават революционния модел Fire през 1982 година, като той вече е с лепкава подметка и се превръща в еталон при обувките за катерене.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлРецептиИзследванияСпорт и туризъмЗдравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноЛечения