Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Катерене

Катерене

Катерене - изображение

Катерене е вид екстремен спорт, при който се изкачват стръмни обекти, като той може да се практикува за собствено удоволствие или професионално, като част от състезания или за поддържане на фигурата. Катеренето може да се практикува както на открито по различни видове скални или ледени масиви, така и на закрито върху специално изградени стени.

Видове катерене:

  • Скално катерене – при него се изкачват много стръмни скали, в които има съвсем малки процепи, за които катерачите се захващат. Обикновено, осигурителното въже не е спуснато от върха на скалата, а се захваща с карабинери за клинове, които се забиват в процепите и. Използват се специални обувки с лепкава подметка и катерачът трябва да разполага с талк в торбичка или кофичка, за да подобрява сцеплението на кожата на ръцете си със скалната повърхност.

  • Изкачване на градски структури – тук не се използват стълби или асансьори, а катеренето става по външната фасада. Тук няма обезопасително оборудване, а се набляга на техниките на фрийрънърите, известни като Паркур“.

  • Състезателно катерене – практикува се на изкуствени стени, които наподобяват на естествените скални образувания. Международната Федерация по Скално Катерене урежда правилата на състезанията, като съществуват три дисциплини – водене, боулдър (за най-висока достигната точка на стената) и скорост.

  • Ледено катерене – тук се изкачват ледени образувания или такива от твърд сняг, като се използва специално оборудване, като котки (обувки с метални шипове) и шпигели (наподобяват назъбени кирки, които се забиват в леда). Техниките за защита са подобни на скалното катерене, но се използват ледени винтове и клинове за сняг.

  • Катерене с водене – единият от катерачите дърпа въже зад себе си, като по неговата дължина са завързани другите катерачи. От време на време въжето се закрепва с котви, като по този начин се обезопасява изкачването, тъй като ако някой падне, другите може да не успеят да се задържат и да го последват. С котвите, най-голямата височина от която се пада е два пъти разстоянието между падащия и последния в колоната.

  • Катерене по мрежа – обикновено се прави върху множество завързани едни за други въжета, прикрепени към земята, колони или дървета. Най-често се инсталират в детските паркове за забавления, с което се цели да се помогне на най-малките в развиване на техния баланс и катерачески умения.

  • Изкачване на въже – това е едно от първите упражнения за развиване на мускулатурата, като за него се използва дебело и грапаво въже, което се спуска от тавана на сградата или е прикрепено към специална структура.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлРецептиИзследванияСпорт и туризъмЗдравни съвети