Начало Спорт Спортна енциклопедия Велики спортни двубои Велики двубои в бойните спортове Оскар Де Ла Оя срещу Феликс Тринидад – Боят на хилядолетието

Оскар Де Ла Оя срещу Феликс Тринидад – Боят на хилядолетието

Оскар Де Ла Оя срещу Феликс Тринидад – Боят на хилядолетието - изображение

Боксовият двубой между Оскар Де Ла Оя и Феликс Тринидад, който се проведе в Лас Вегас на 18 септември 1999 година бе определен от специалистите като „Боят на хилядолетието“. Той бе за обединената титла в полусредна категория на IBF и WBC.

Планираният от промоутърите Боб Арум и Дон Кинг мач противопоставя един срещу друг шампиона на WBC Оскар Де Ла Оя, който е американец с мексикански корени и шампиона на IBF Феликс Тринидат от Пуерто Рико. Това бе последният от супербитките на ХХ век.

Де Ла Оя влиза на ринга като носител на пояса от 2 години. Той го отнема от Парнел Уитакър, който боксьор е известен със своята вълшебна игра в защита. „Тито“ от своя страна влиза в двубоя като „Краля на суперсредна категория“ във версия IBF. След като разбива само за 2 рунда Морис Блокър през 1993 година, той защитава короната си цели 14 пъти. Негови съперници през тези години са Луис Рамон Кампос, Ектор Камачо, Пернел Уитакър и други. По време на тези защити, Феликс на три пъти е бил свалян във нокдаун, но след изправянето си, той веднага е започвал да доминира и да си печели по убедителен начин срещите.

В началото на мача, Оскар много добре се движи с крака и успешно отбягва ударите на Тринидад, след което контрира с мълниеносни атаки. Де Ла Оя има моменти, в които той бурно атакува и принуждава Тито да отстъпва, но по-добрите му минути са тези, в които той трябва просто да отбива ударите и да връща контраатаки. Въпреки, че Оскар печели първите три рунда, като е особено убедителен в началото на втория, Феликс се връща в мача в четвъртия рунд и успява да пласира много тежки удари, давайки надежда за победа на своите фенове.

Де Ла Оя обаче не позволява на пуерториканеца да вземе преимущество и доминира в следващите 4 рунда, въпреки че рунд №6 е обявен за равен. В деветия рунд, Оскар намалява интензивността на своето движение, с което позволява ново връщане в мача на Тринидад. Това бе рундът, в който имаше най-много спорове, кой от боксьорите е имал преимущество. В последните 3 рунда, Феликс изцяло държи нещата в свои ръце. Де Ла Оя започва да пренебрегва дясната ръка на своя противник, тъй като през целия мач тя не го застрашава за нито един миг. В последният рунд, Тринидад се хвърля в отчаяна атака, забравяйки за защитата, което може да му изиграе лоша шега. Оскар обаче не прави нищо, за да го нокаутира, бидейки сигурен в своя успех. Съдиите обаче са на друго мнение и според мнозина, много спорно дават предимство на пуерториканеца.

Истерията след срещата е огромна, напрежението е дори по-голямо от това преди мача и Оскар Де Ла Оя иска реванш, но така и не го получава.

Битката на хилядолетието“ се превръща в най-купуваното събитие извън тежката категория, с 1,4 милиона платени абонамента за него, преди боят на Де Ла Оя срещу Флойд Мейуедър да го свали от върха. На 5 май 2007 година, по системата pay-per-view, той регистрира цели 2,4 милиона продажби – най-високият резултат в историята на бокса.


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл