Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Травми в бокса

Травми в бокса

Травми в бокса - изображение

Множеството травми в бокса свързани с ударите, които спортистите си нанасят, му изграждат слава на високорисков и травматичен спорт. Въпреки това боксът е един от най-зрелищните спортовете и има множество фенове по цял свят. За да се намалят травмите в бокса се използват специални ръкавици, каски и протектори, които да предпазят спортистите от травми. В бокса са позволени удари само в предната част на лицето и тялото, но без зоната на бъбреците и под пояса.

Травми в областта на главата

Травмите в областта на главата са едни от най-честите при бокс. Въпреки използването на боксови ръкавици и каски, множеството удари, които боксьорите си нанасят, водят както до повърхностни, така и до по-дълбоки травми в областта на главата. Именно по-дълбоките, като травмите на мозъка, са най-сериозните в бокса и могат да имат множество негативни последствия и да доведат дори до смърт. Боксовите ръкавици имат за цел да предпазят от наранявания ръцете на този, който удря, но при защитени ръце се нанасят по-силни удари, които могат да доведат до сериозни травми на главата.

Лицеви травми - В зависимост от локализация си лицевите травми могат да се разделят на такива, които изискват прекратяването на срещата и са опасни, и такива, които изискват само временно спиране на мача за медицинска помощ - сравнително безопасни. Травмите в зони Б ,В, Д и Е изискват спиране на мача за оказване на медицинкса помощ, а в зона Г прекратяване на мача.

Лицеви травми

Локализация на травмата и възможни усложнения  

А - Не е опасна. Не е нужно спиране на мача

Б - Може да причини увреда на супраорбиталния нерв

В - Може да причини увреда на инфраорбиталния нерв и назолакрималния канал

Г - Може да причини увреда на клепача

Д - Може да са свързани с фрактура на долната челюст

Е - Може да е свързана с фрактура на носа

Мозъчни травми - Силните удари в главата могат да предизвикат различни по степен травми на мозъка, които да доведат до временни или постоянни неврологични проблеми. При удар в главата, кинетичната енергия на юмрука се предава върху главата на противника, като това често води до удар на мозъка във вътрешността на черепа. В най-леките случай се получава само мозъчно сътресение, а в по тежките може да се стигне до контузия на мозъка или кръвоизлив. Състоянията свързани с мозъчна травма са животозастрашаващи, затова при тях трябва да вземат адекватни мерки. Именно мозъчните кръвоизливи са причина за голяма част от смъртните случаи в бокса.
Изследвания показват, че в дългосрочен план, дори малките травми на мозъка могат да имат тежки неврологични последствия. Най-често това се получава при спортисти, който имат множество нокаути и такива, които правят чести тренировъчни спаринги.Така постоянните травми могат да доведат до различни симптоми, които да са знак за мозъчно увреждане като:

 • забавени движения;
 • разтройство в координацията; 
 • речеви разтройства;
 • спастичност на мускулатурата;
 • тремор;
 • загуба на памет; 
 • забавено мислене;
 • промени в личността;

Кръвотечение от носа - Причината е директен удар, при който се получава разкъсване на кръвоносни съдове в областта на носа. Не спиращото кръвотечение от носа може да е симптом за по-сериозна травма и налага прекратяване на мача.

Счупване на носа - Една от типичните за бокса травми. Получава се при по-силен директен удар в носа. Почти винаги счупването на носа е съпроводено с кръвотечение. Счупването на носа налага временно прекратяване на мача, а при тежки кръвоизливи и спирането му.

Травма на външното ухо - Получава се при охлузващ или директен удар в областта на ухото. Съпроводено е с подуване и кръвоизлив в областта на ухото, понякога и временна загуба на слуха. Ако не се предприемат мерки по евакуацията на хематома може да се стигне до деформация на ушната мида позната като "карфиолено ухо".

Счупване на долната челюст - Фрактурите на долната челюст са следващите най-чести фрактури в областта на главата след тези на носа. Получават се при силен директен удар отпред или отстрани на челюстта. В някои случаи са в комбинация със счупване на зъби. Този тип травма изисква хирургическо лечение.

Травми на очите - Ударите в областта на лицето могат да доведат както до временни, така и до трайни проблеми със зрението. Вследствие на удар могат да се наблюдават състояния като: хифема, травматична глаукома, травма на ретината, травма на ресничестото тяло и др.

Травми в областта на трупа и крайниците 

В бокса най-честите травми в областта на крайниците са контузиите и фрактурите в областта на китките, дланта и пръстите, поради голямото натоварване, което понасят по време на удар. По-рядко се получават травми на ключицата, лопатката и долните крайници.

Боксьорска фрактура - С този термин се отбелязва фрактурата на 4тата и/или 5тата метакарпални кости вследствие на удар със свита в юмрук ръка. Получава се най-често при хлабави бинтове или удар с незащитени ръце върху боксова круша.

Фрактура на Бенет - Това е фрактура на метакарпалната кост на палеца в нейната основа. Това е вътреставно счупване съчетано с изкълчване на палеца назад и встрани.

Травма на кокалчетата на ръцете - Получава се при системно травматизиране на метакарпофалангеалните стави вследствие на удари със свита в юмрук ръка. Най-често причината за този проблем са удари върху боксовата круша с незащитени с ръкавици ръце.

Профилактика на травмите в бокса 

За защита и профилактика на травмите в бокса е въведена предпазна екипировка под формата на различни протектори, ръкавици и аксесоари.

Протектори за уста - Наричани популярно "гуми за уста" или "назъбници", това са протектори, които се поставят в устата с няколко основни задачи:

 • Стабилизация на челюстите
 • Предпазване от рани в устната кухина
 • Предпазване на зъбите
 • Предпазване от попадането на зъб в трахеята

Боксова каска - специална каска (шлем), която предпазва спортистите от наранявания в областта главата, като очни травми, лицеви наранявания, травми на външното ухо и др. Използват се задължително в аматьорският бокс и по-време на спаринг в професионалния бокс. Съществуват различни видове боксови каски с различна степен на защита:

 • Отворена - предпазва челото, слепоочията и ушите
 • С подобрена ушна защита - с меки подплънки за ушите
 • С твърд покрив - предпазва горната част на главата
 • Затворена отстрани - с подобрена защита на носа, брадичката и бузите от странични удари
 • Маска - с решетка или прозрачна плексигласова защита на лицето 

Бинтове за ръце - Боксовите бинтове за ръце имат за цел да стабилизират китката и малките кости на дланта и пръстите като ги задържат заедно. Доброто и правилно бинтоване на ръцете е важен фактор за предпазване от фрактури и наранявания в областта на ръцете при боксьорите.

Боксови ръкавици - Представляват специални подплатени ръкавици от кожа или винил, които защитават ръцете на боксьора от нараняване. Съществуват различни разновидности на боксовите ръкавици в зависимост от това дали се използват за удари върху боксова круша, тренировъчен спаринг или състезание.

Медицински противопоказания за занимания с бокс:

Има редица заболявания и състояния, при които заниманията с бокс са забранени или могат да се практикуват само под контрола на лекар:

 • Заболявания на централната нервна система - сътресение на мозъка, епилепсия, енцефалопатия, психични заболявания;
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система - атеросклероза, хипертония, аритмия, коронарна болест на сърцето, инфаркт, кардиомиопатия, миокардит, перикардит, вродени сърдечни заболявания, хроничен ендокардит;
 • Заболявания на дихателните пътища - астма, бронхектазия, белодробна фиброза, белодробна туберкулоза ;
 • Заболявания на храносмилателната система - ахилия, стомашна язва, болести на черния дроб и жлъчните пътища, жлъчно - каменна болест
 • Заболявания на пикочо-половата система - плаващ бъбрек, нефроза, нефрит, бъбречнокаменна болест, тумори на пикочния мехур и дисфункции;
 • Заболявания на кръвта - анемия и левкемия, лимфом, хемофилия, хеморагична диатеза;
 • Заболявания ендокринната система - болест на Адисон, акромегалия, микседем, захарен диабет;
 • Наличието на очни заболявания - астигматизъм, късогледство над 5 диоптъра , глаукома, катаракта, монокулярно виждане;
 • Заболявания на ушите, носа и гърлото - аденоиди на назофаринкса, гноен отит, отосклероза, наличието на подвижни протези, сурдомутизъм (глухонямост);
 • Кожни заболявания - инфекциозни кожни заболявания, гъбични заболявания;
 • Заболявания на опорно-двигателния апарат - артрози, ревматоиден артрит, хондропатии, вродено изкълчване на тазобедрената става, еквиноварус, тортиколис, костни заболявания, хроничен остеомиелит.
4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл