Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути Петте най-добри места за каране на каяк в Средиземно море

Петте най-добри места за каране на каяк в Средиземно море

Петте най-добри места за каране на каяк в Средиземно море - изображение

Със затоплянето на времето, все повече от вас започва да мислят за различни дестинации, където да прекарат лятната почивка. Днес ще ви дам няколко идеи за онези от вас, които обичате да бъдете активни и да откривате красиви места, използвайки каяк. Аз също съм любител на каякинга и ще ви кажа от личен опит, Средиземно море е уникално за прекарване на ваканцията по бреговете му, а карането на каяк се превръща в едно невероятно преживяване. Хубавото е, че това вътрешно за стария свят море е обградено от много различни държави, предоставящи невероятни гледки, които ще помните за цял живот. Южна Европа, Северна Африка, дори и Близкия изток, има какво да се види със сигурност.

С кристално чистите води и величествените плажове, с древните руини и историческите пристанища, карането на каяк в Средиземно море може да ви върне в епичните приключения на елините или морските походи на римляните, като много бързо ще разберете, защо от древни времена хората са се борили за земите около този воден басейн. Тук ще ви покажа най-добрите дестинации за каяк през лятната почивка, като няма да е чудно, ако се засечем на някоя от тях с вас ;)

Гръцките острови

Няма как да ги пропуснем, Гърция и нейните острови са любимо място за прекарване на почивката за хиляди българи. Страхотните плажове, лазурните води, скритите малки заливчета, автентичните гръцки селца, а и страхотната средиземноморска кухня превръщат това кътче в рай за каякарството.

Тук ще намерите перфектна комбинация от история, природа и незабравимо изживяване. Опитайте възможно най-много от островите, всеки от тях предоставя нещо ново, а залезите тук са вълшебни. А и да не забравяме, че тук топлия сезон започва много по-рано от този в България. Гърция и нейните острови са изключително достъпни и не случайно по време на всички празници, стотици хиляди българи се насочват към Кулата, Маказа, Свиленград и останалите по-малки ГКПП.

Дубровник (Хърватска)

Един от най-красивите и исторически градове край Средиземно море, разположен на адриатическото крайбрежие на Хърватска. С каяка можете да разгледате залети от морето пещери или малките и китни заливи, като водата в тях е една от най-чистите на планетата. Можете да направите разходка и до близките острови Лопуд, Колочеп и Шипан, които са обрасли с борови гори и имат по няколко стотин жители всеки. Селищата там са изградени още от преди завладяването на тези земи от Римската империя. Карането на каяк там е лесно и не изисква предишен опит, а ако имате късмет, можете да бъдете придружавани от скачащи около вас делфини.

Остров Сардиния (Италия)

Този красив и подчертано средиземноморски дух остров принадлежи на Италия, но притежава от чара на всички народи, които са кръстосвали това море. Заливът Оросей е базата, от където тръгват всички каякари и от него можтее да разгледате залива Марлуру, скалистия бряг на Голорице и десетките красиви плажове по бреговата линия.

Мароко

Разходката с каяк по брега на Мароко в гибралтарския проток разкрива гледки и към Испания и Алжир. Вземете като отправна точка град Танжер, той е истинско бижу, а от него можете да достигнете до плажове, които са достъпни само по вода и ще са само за вас.

Израел

На Израел сякаш не се гледа толкова много като на средиземноморска държава, мнозина българи сякаш я считат като част от Близкия изток и тази дестинация не е толкова добре позната. Поне моето виждане е такова. Всъщност, средиземноморското крайбрежие на страната е изключително красиво и осеяно с обекти от огромно историческо значение. Тук е било населено от хилядолетия и всички преминали през тази земя са оставили своя отпечатък.

Рош Аникра е уникално място, което наистина си заслужава, като тук скалите са по-меки и водата е изваяла красиви залети пещери. Поради белия цвят на скалите, водата изглежда феноменално, а вие можете да влезете в тях директно от морето. Просто спиращо дъха!

Това са... 5 различни дестинации, предлагащи нещо ново и красиво, но обединени от 1 нещо – дъхът на Средиземно море. Която и от тях да изберете за упражняване на каякарство, няма да сгрешите, а аз се надявам да имате времето и средствата да обиколите всички.  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиИсторияСпорт и туризъм