Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Плуване – бътерфлай

Плуване – бътерфлай

Плуване – бътерфлай - изображение

Бътерфлаят е плувен стил, при който състезателите движат едновременно двете си ръце, подобно на маховете с крила на пеперудите (от където идва и наименованието на стила), а краката се движат подобно на ударите с опашка на делфините. Докато повечето от останалите стилове като бруст, свободен стил и гръб могат да се практикуват и от начинаещи плувци, при бътерфлай се изисква много добра техника и развита мускулатура и той е използван от по-напредналите състезатели. Това е най-новият плувен стил, който се е развил от бруста и първите състезания, в който е използван са през 1993 година.

Скорост и ергономичност при бътерфлай

Пиковата скорост при бътерфлай е по-висока от тази при свободния стил, благодарение на едновременното удряне и загребване с двете ръце. Въпреки това, като цяло скоростта тук е по-бавна в сравнение с кроула, тъй като при загребването с краката се получава рязко забавяне.

При бруст, гръб и кроул може да се плува достатъчно добре, дори и техниката на плувеца да е грешна. Бътерфлаят обаче не прощава грешки в техниката и те не могат да бъдат компенсирани с груба сила.-Затова този стил е класифициран като най-трудният от почти всички плувци и треньори. Основното затруднение идва от опита да се постигне синхрон между ударите с ръце и крака, в комбинация с правилното поемане на въздух при излизането над водата. При усъвършенстване на целият процес, този стил на плуване се превръща в любим за много от състезателите.

Техника на плуване

 


Движения на ръцете

Има три основни движения с ръцете – натиск върху водата, издърпване и изваждане над водата. При началното положение на ръцете, дланите са обърнати навън, след което се замахва, като тялото придобива форма на буквата Y. Точно в този момент се получава ударът върху водната повърхност. Ръцете влизат във водата с палците напред и на широчината на раменете.

При загребването се прави движение около 1/3 от амплитудата на кръговото движение на ръцете, при което тялото се изтласква мощно напред и главата излиза над повърхността и се поема въздух. С бързо движение в крайната фаза се подпомага изкарването на ръцете над водата и се влиза в началната фаза. Тук се прави движението с краката и не трябва да се бърза да се потапя тялото, тъй като така ще се получи допълнително забавяне на скоростта от съпротивлението на водата.

Движения на краката

Краката имат същото движение като при кроула, но тук те не се синхронизират, а ударите се правят едновременно с двата крака и се използват различни мускулни групи. Когато раменете са над водата се прави силно изтласкване на краката надолу и след това нагоре. Ходилата трябва да са притиснати едно към друго, за да избегне загубата на налягане върху водата. Правят се два удара с краката при едно движение на ръцете.

Дишането

При бътерфлаят има само кратък прозорец, в който да се поеме въздух. Ако той се пропусне, това оказва силно негативно влияние на плувеца. Процесът по приготвянето за вдишване започва, когато ръцете преминават под тялото и тялото естествено се издига над повърхността на водата. С минимални усилия плувецът може да вдигне главата си и да поеме въздух през устата. При изваждането на ръцете на повърхността, главата се потапя, а издишането се прави през носа и устата. Ако главата остане твърде дълго над водата, тогава изваждането на ръцете става много по-трудно. Поемането на въздух на всяко загребване не е препоръчително по-неопитните плувци, тъй като това забавя скоростта на плуване. Само най-добрите плувци в бътерфлаят могат да поддържат висока скорост и да дишат на всяко загребване, тъй като те изграждат техника за бързо вдишване с наведена надолу глава и минимално излизане над повърхността на водата.

Движението на тялото при плуване – бътерфлай

Този стил плуване е много трудно, ако не се използва тялото правилно. Движенията в него са вълнообразни, като на големи амплитуди се получават в зоната на гърдите и на бедрата.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛайфстайлСпортИсторияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актове