Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Модерен петобой

Модерен петобой

Модерен петобой - изображение

Модерният петобой е олимпийски спорт, който се състои от пет дисциплини – 200 метра плуване свободен стил, фектовка, стрелба с лазерен пистолет на 10 метра, езда (прескачане на препятствия) и 3200 метра крос. Този спорт е сред основните в олимпийската програма, като е включен в нея през 1912 година, а от 1949 година се провеждат Световни първенства.

До 1996 година, тази дисциплина се провежда в рамките на 4-5 дни, но след нея, форматът на събитието се променя и то се провежда само в един ден, което е по-удобно за публиката. Въпреки дългата си история, модерният пентатлон винаги е пораждал дискусии дали да бъде част от олимпийските игри, но на 11 февруари 2013 година, той отново бе включен в програмата поне до 2020 година, като част от 25-те основни спорта.

История на модерният петобой

Тази хибридна дисциплина е създадена от барон Пиер дьо Кубертен, основателят на модерните олимпийски игри. Името пентатлон или петобой произлиза от гръцките думи пента (пет) и атлон (състезание). Нарича се модерен, за да се отличи от петобоя в древна Гърция, който е включвал хвърляне на копие и на диск, борба, дълъг скок и спортно ходене. Както и в миналото, така и в модерните времена, петобоят е имал за цел да изгради у атлетите способности, които да ги направят идеалните войници, ако се наложи да бъдат събрани под бойните знамена. Кубертен променя древния петобой, като той го превръща в начин на обучение на кавалерията през 19-ти век. Ако един войник остане зад вражеската линия, той трябва да може да язди непознат кон и да прескача различни препятствия с него, да стреля, да се бие със сабя, да тича и да плува ако се наложи.

Събитието е включено за пръв път на Олимпиадата през 1912 година и е спечелено от шведа Госта Лилихоок. До 2000 година, в модерният петобой участват единствено мъжете, но от игрите в Сидни се включват и жените. Събитията са били мъже и жени индивидуално и отборно, а от 2010 година има и смесени състезания за мъже и жени.

С изключение на фехтовката, спортистите не се изправят в директни двубои в останалите 4 дисциплини. Атлетите печелят точки във всяко едно от състезанията, като за крайното класиране тези точки се сумират.

При фехтовката се използва шпага. Всеки един от състезателите се изправя срещу останалите по веднъж, като мачовете траят по една минута. При попадение, мачът веднага се печели от постигналият го състезател. Двойните попадения не се отчитат, а ако нито един от състезателите не успее да постигне удар, то и двамата губят мача.

Плувната дисциплина е 200 метра свободен стил. До 2000 година, разстоянието на което се плува е 300 метра. Състезателите се поставят в коридорите, според техните най-добри времена в дисциплината.

При ездата, маршрутът който трябва да се премине е с дължина около 350-450 метра, като трябва да се преодолеят 12 до 15 препятствия. Ездачите получават своите коне 20 минути преди старта на надпреварата, като животните са непознати на жокеите им. Това е едно от най-специфичните неща за модерният петобой и то е уникално в света на спорта. Може да бъде определено като запазена марка за този спорт.

До 2009 година, стрелбата се практикува с 4,5-милиметров въздушен пистолет по статична мишена, като всеки състезател прави по 20 изстрела и разполага с по 40 секунди за всеки. След 2009 година се роди нов вид събитие, в което атлетите тичат и стрелят. Правят се 3 обиколки от по 1000 метра, всяка от които е предхождана от 5 изстрела с пистолет. От февруари 2011 година, въздушният пистолет е заменен от лазерен. Много от състезателите се оплакват от мекия спусък, с който те не са свикнали, затова пистолетите са променени и спусъците им вече не се различават от тези на въздушните.

Дисциплината от 3 километра крос, от началото на сезон 2013 бе променена и комбинацията вече се прави от 4 обиколки по 800 метра, всяка предшествана от 5 изстрела по мишените.

Тази комбинирана част от модерният петобой е подобен на биатлона в зимните игри, като при тях се съчетава стрелбата с пушка и ски бягането. Разликата тук е, че състезателите не бягат с пистолета, а той си остава на огневия рубеж.

Според новите изисквания, всеки състезател трябва да порази задължително петте мишени, като при неуспех той трябва да презареди. Максималното допустимо време за свалянето на мишените е 50 секунди. Победител е този състезател, който пръв пресече финалната линия.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноСпорт и туризъмЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиХранене при...ИсторияАлт. медицинаНормативни актове