Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Екипи Препоръки и съвети при закупуване на екипировка за бягане

Препоръки и съвети при закупуване на екипировка за бягане

Препоръки и съвети при закупуване на екипировка за бягане - изображение

Най-хубавото нещо на бягането е, че то е универсална тренировка, която всеки може да използва, без да се налага да влага пари за скъпа екипировка. Лесно можете да излезете и да потичате, облечени в старата ви тениска, шорти и маратонки. Въпреки това, ако сте от хората, които редовно се занимават с бягане и дори сте достигнали до ниво, което ви позволява да участвате и в различни състезания, добре е да се снабдите с екип, който да ви е наистина удобен, кара ви да се чувствате уверени и добре изглеждащи. Но как да се ориентирате сред толкова много марки и хилядите предложения на пазара?

Маратонки

Покупката на чифт маратонки може да бъде много сложна задача, заради многото характеристики с имена, които е трудно да запомните дори да сте ракетни инженери, които новите модели имат. Но не се притеснявайте, лесно е, когато знаете какво точно търсите.

Вземете си точния размер: Завържете връзките и се разходете из магазина. Вашата пета не трябва да има свободно място за движение, а пръстите трябва да са в естествената си позиция, без да ги усещате смачкани един към друг, дори и леко. Почувствайте маратонките вървейки, стоейки на едно място и в седнало положение! Ако на дължина и широчина са ви добре, но пръстите ви са доста стегнати, тогава опитайте модел с по-широка предна част (където са пръстите)!

Познавайте характеристиките на маратонките: Всички съвременни маратонки за бягане имат дишаща горна част, но се различават едни от други по сцеплението и омекотяващите елементи. Ако предпочитате да бягате по неасфалтирани пътища и планински пътеки, заложете на трейл маратонките! Те имат по-големи грайфери и ще ви държат по-стабилни по скалисти терени. При тичане по павирани или асфалтирани улици, стандартните маратонки ще ви свършат перфектна работа. Те трябва да са с омекотена подметка, за да намалят шока от ударите при тичането върху ставите.

И за финал: Обърнете внимание на походката си с маратонките в магазина, за да определите типа на поддръжката, от която се нуждаете! Повечето от бегачите са неутрални, но ако краката ви се обръщат прекалено силно навътре или навън, може да се нуждаете от обувки, които компенсират това.

Обувки за трейл

Тичането по черните пътища, планинските пътеки или дори извън маркираните пътища е добър начин да изчистите главата си и да пощадите ставите си от твърдия асфалт. Каквато и да е причината за вашия избор, вие се нуждаете от точните обувки, за да не се налага през цялото време да се стремите да избегнете подхлъзването, вместо да се съсредоточите върху самата тренировка.

Вземете си точния размер: Както и при обикновените маратонки за бягане, вие трябва да изберете размера така, че обувката да бъде плътно прилепнала около петата и средната част на крака, а около пръстите да има малко повече място. Все пак, обувките не трябва да са прекалено широки отпред, защото макар и чувството за комфорт в магазина да ви хареса, когато се наложи да преминавате по тесните и скалисти пътеки, това може да ви попречи.

Познавайте характеристиките на обувките за трейл: Първото нещо, което трябва да погледнете тук е грайферът, по-точно неговата форма, размери и разстояние между отделните отвори! По-дългите грайфери осигуряват по-добро сцепление при мокра настилка и кал, докато по-късия грайфер се използва при сухи и скалисти пътеки. Ако редовно тичате по каменисти пътища, добре е обувките да са с предпазна плоча в подметката, за да защитите ходилата си от твърдите ръбове.

И за финал: Вие може да избирате между различни нива на омекотяване при трейл обувките, но като цяло те ще бъдат по-твърди от най-обикновените маратонки, тъй като при вторите не е нужно да имате толкова силна защита.

Маратонки с тънка подметка

Никога не сте бягали с маратонки с тънка подметка или с гуменки? Някои ги предпочитат, като ги описват като тяхна втора кожа, те ги усещат така, сякаш тичат боси. Дори някои от моделите са направени така, че изглеждат като ходило с пръсти и биват наричани с наименованието „боси обувки“.

Вземете си точния размер: Тук важат същите указания както за стандартните обувки, но трябва да решите дали ще ги носите боси или с чорапи, като това е важно когато ги пробвате. Тези обувки буквално трябва да ги усетите така, както ръкавицата прилепва към ръката – не трябва да има хлабавина или прекалено стягане.

Познавайте характеристиките на обувките: За босите обувки е добре да помислите дали ви трябва малко по-плътна подметка, която да ви защитава от потенциални опасности или търсите просто лекота. Просто трябва да видите височината на капката на подметката – това е разликата от височината на подметката при петата и при пръстите. Стандартните маратонки имат капка от 10-12 милиметра, а обувките с тънка подметка е препоръчително да бъдат с капка от 8 милиметра като за начало.

И за финал: Най-популярните марки за босите обувки са Vibram и Vivдbarefoot, но като цяло всички големи брандове имат и модели с тънки подметки, като те най-вече са насочени към трейл бягането.

Чорапи за бегачи

Много от бегачите влагат трицифрени суми за маратонки и накрая ги обуват върху най-обикновени чорапи, което е абсолютна лудост. Бегаческите чорапи са много важен елемент и са решаващи за комфорта, тъй като държат краката сухи и ще ви помогнат да избегнете получаването на мазоли.

Познавайте характеристиките на чорапите за бегачи: Използваните тъкани за изработката им са такива, че предотвратяват изпотяване и така държат краката възможно най-сухи, а по този начин се предотвратява образуването на мазоли. Някои модели имат специална двупластова тъкан, която е проектирана така, че двата слоя се трият един в друг, а не с кожата. Ако предпочитате дълги чорапи, светлоотразителните елементи са препоръчителни.

И за финал: Един препоръчителен от лекоатлетите производители на чорапи за бягане е Stance.

Компресионни чорапи за бягане

Някои състезатели твърдят, че използването на компресионни чорапи подобрява тяхното представяне, докато други ги използват за ускоряване на възстановяването си след тежки тренировки.

Вземете си точния размер: Това е от жизненоважно значение при компресионните чорапи, тъй като ако те стоят по-разхлабено, просто няма да имат желания ефект и няма да изтласква кръвта по-бързо от мускулите, за да не се получава силно напомпване в тях. Ако пък са прекалено стегнати, просто ще спират кръвта и този вариант също не е за предпочитане. Ако си поръчвате компресионни чорапи през онлайн магазин, измерете обиколката на най-широката част на прасците ви и я сравнете с ръководството за размерите в съответния сайт.

Познавайте характеристиките на чорапите: Наред с компресията, много от моделите чорапи от този тип имат и добавени допълнителни неща като тъкани против мазоли и отражатели по себе си, така че да бъдете по-видими, ако тичате в по-мрачните дни или привечер.

И за финал: Ако не обичате да носите прекалено стегнати чорапи, можете да вземете само „ръкав“ от глезена до прасеца. Известни марки за компресиращи чорапи са Compressportq СЕР и 2XU.

Тениски за бягане

Тениските, предназначени за тренировките при бегачите, регулират температурата ви, изтеглят влагата от кожата и не протриват кожата ви, дори и при участие в ултра маратон.

Вземете си точния размер: Това е много важно за предпазване на протриването на кожата в различни части на торса. Колкото по-тежка и отпусната е тениската, толкова по-голяма е вероятността да се стигне до това. Затова е добре тя да бъде плътно прилепнала към тялото ви и от по-лека тъкан.

Познавайте характеристиките: Ако при тичането усещате болка в гърба, тогава е добре да помислите за тениска с вградени компресиращи елементи в определени зони. Друг важен фактор е материята да е дишаща, да не ви позволява да прегрявате и да извежда потта от тялото ви. По-иновативните тениски са от антибактериални тъкани, имат охлаждащи метални вложки, а също има и с термо елементи, за запазване на топлината във жизненоважните ви органи през зимата.

И за финал: Старата памучна тениска може да ви свърши работа за няколко обиколки в парка, но с новите специализирани за бягане тениски ще ви бъде много по-удобно при по-продължително бягане.

Панталоните за бягане

Ако бягате по-продължително, специалните шорти са задължителни, тъй като те намаляват триенето, регулират температурата ви и регулират въздушния поток.

Вземете си точния размер: Късите шорти са изборът на бегаческия елит, заради лекотата на движение с тях и проветрението. Не се притеснявайте да изберете и по-дълги панталони, като гледайте те да са с еластична талия и да не пречат по никакъв начин на движенията ви!

Познавайте характеристиките: Лекият, дишащ материал е от съществено значение, но всичко останало е според вашите нужди. Компресионните клинове могат да стимулират кръвопотока ви и са ефективни за по-лесното ви възстановяване. Помислете за такива, ако чувствате болки в седалищните и бедрените ви мускули при бягането! Можете да си вземете и къси панталони с джоб в задната им горна част, а не върху бедрата, като там можете да носите ключовете за дома ви и лична карта, но не повече. Джобовете върху бедрата, когато имат нещо в тях, пречат на бягането ви.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпорт и туризъмСоциални грижиНовиниСнимкиХранене при...РецептиЛеченияИнтервютаПсихологияФизиологияДиетиТестовеЗаведенияАнкетиОбразованиеСпециалистиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиБотаника