Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Снабдяващи с хранителни вещества Протеинови матрици

Протеинови матрици

Протеинови матрици - изображение

Много често като спортна хранителна добавка се използват комплекси от различни протеини, наричани още протеинови матрици. За разлика от другите еднокомпонентни добавки, протеиновите матрици съдържат комбинация от няколко различни по профил и усвояемост протеини, които осигуряват висока концентрация на аминокиселини в продължителен период от време. Така благодарение на различното време за усвояване на всеки отделен протеин, сумарно доставката на аминокиселини може да продължи 6-8 часа след приема. Това играе важна роля за възстановяването на мускулите след физическо натоварване, дори при по-редки хранения или по време на сън.

Какво съдържат протеиновите матрици?

В протеиновите матрици се влагат обикновено най-качествените източници на белтъчини като суроватъчен, яйчен и млечен протеин. Макар всеки един от тези източници на аминокиселини сам по себе си да има много положителни качества, всеки си има и своите недостатъци. Затова вложените в правилна пропорция и комбинация белтъчини, имат за цел взаимно да неутрализират своите недостатъци и да засилят силните си страни.

Суроватъчният протеин е с най-висока биологична стойност и се усвоява най-бързо от тялото, но създава висока концентрация на аминокиселини за кратък период от време (30-40мин.). Именно поради тази причина като самостоятелен продукт се препоръчва, той да се приема и преди и след тренировка, с цел предотвратяване на разграждането на мускулната тъкан.

Яйчният протеин е с най-добър аминокиселинен профил и се комбинира много добре със суроватъчния, продължавайки неговото действие. Яйчните протеини имат много добра биологична стойност, аминокиселинен състав и ефективност, но като самостоятелен протеин имат по-висока цена.

Казеинът се усвоява най-бавно от организма, но това дава възможност за продължителен и постоянен приток от аминокиселини. Той е бавен компонент от протеиновите матрици, допълващ останалите по-бързо усвояеми протеини, който удължава цялостното време за усвояване.

диаграма

Положителните страни на протеиновите матрици

 • Подобряват възстановяването на мускулите
 • Универсален източник на белтъчини
 • Поддържат ситост продължителен период от време
 • Могат да се приемат по всяко време
 • Съдържат балансирана формула от качествени белтъчини
 • Поддържат стабилно нивото на кръвната захар

Недостатъци на протеиновите матрици

 • С цел понижаване на цената понякога се влагат по-нискокачествени протеини (като соев)
 • Анаболния ефект може да е по-нисък от висококачествените суроватъчни протеини
 • Множество различни формули и по-трудно ориентиране към конкретен продукт

Как се приемат протеиновите матрици

Благодарение на това, че имат удължен период на усвояване, протеиновите матрици могат да се приемат както преди, така и след тренировка, а също така през целия ден.

 • Използвана преди тренировка, матрицата ще достави аминокиселини по време и след тренировката, като така възпрепятства разрушаването на мускулите
 • Използвана вечер, матрицата ще достави аминокиселини по-време на сън и ще засили възстановяването на мускулите
 • При период с невъзможност за хранене през деня, протеиновата матрица може да го замести
 • При сваляне на килограми, чрез протеиновата матрица могат да се заместят няколко хранения

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноХранене при...ЛеченияСъставкиСпорт и туризъмСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлДиетиИзследванияНормативни актовеРецептиАнкетиОбразованиеИсторияХрани и ястияНовиниФизиологияБотаникаСоциални грижиПроизводителиВидеоАлт. медицинаОрганизацииПсихологияИнтервютаЗаведенияТестовеСпециалистиОткрития