Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Съвети за начинаещи бодибилдъри

Съвети за начинаещи бодибилдъри

Съвети за начинаещи бодибилдъри - изображение

Всички сте чували, че тренировките осигуряват по-добро физическо и психическо здраве. Началото обаче е половината от битката, но без тренировъчен план, вие много бързо ще изгубите мотивация и не след дълго ще започнете да търсите причини да не отидете до фитнес залата. За да не стигнете до този момент, помислете върху следните съвети:

  1. Винаги работете първо с тежести, преди да направите кардио тренировка. Повечето трениращи са силно объркани и винаги започват в обратен ред. Въпреки това, всички сериозни треньори, спортисти и културисти, първо започват с тежестите, като по този начин сърдечната честота плавно се покачва и когато се стигне до кардио тренировката, тя вече е достигнала до режим на изгаряне на мазнини. При обратният вариант, мускулите вече са изморени от кардиото и не може да се направи сериозна и пълноценна тренировка с тежести. Все пак запомнете, че трябва да отделяте време за загряване на тялото, за да не се стига до травми.

  2. Използвайте услугите на инструктор. Така ще получите допълнителна мотивация от човек, който знае какво прави и знае как да тренирате правилно. Независимо дали залагате на йога, аеробика, тренировка с тежести, бокс, кикбокс или друг вид тренировъчна дейност, вие ще можете да извлечете максимума от ситуацията. Инструкторите са до вас и ви казват колко повторения да направите, колко серии и кога да почивате и винаги, когато се опитате да хитрувате и да сядате за почивка, те ще ви подбутват да станете и да направите още една допълнителна серия. Ако не можете да си позволите личен треньор, нищо не ви пречи да помолите някой от напредналите момчета в залата да ви помагат. Едва ли ще има някой, който да ви откаже, тъй като всеки е тръгнал от нулата, а и така галите и тяхното его, тъй като ги смятате за много успели, знаещи и можещи.

  3. Задържайте правилно свитите мускули! Много често хората се опитват да дишат правилно при тренировката, но също така е важно да свикнат и със задържането на свития мускул за известно време под напрежение. Така се получава по-добро напомпване, затова не бързайте да отпускате мускула при достигане на пиковата му контракция.

  4. Винаги тренирайте пред огледало, дори когато не сте в залата, а у дома. Това е важно, за да виждате какво точно правите и дали имате правилна стойка при изпълнението. Много от вас си мислят, че напредналите го правят, за да се наслаждават на фигурата и мускулите си, но това е вярно само на 5%.

  5. Винаги променяйте тренировките си! Ако изпълнявате една и съща програма дълго време, вие ще започнете да се чувствате комфортно с нея и тя ще ви бъде лесна за изпълнение, но вашите мускули също ще се чувстват комфортно и ще спрат да се развиват. Това ще ви обезкуражи и може да ви откаже от тренировките. За да не се случва това, на всеки 2 месеца променяйте упражненията си, както и използваните тежести. Използвайте и алтернативни тренировки, като например каране на колело, планински туризъм и други, които да поддържат тонуса на мускулите си.

Ако тренирате извън залата, предлагам ви още няколко съвета, които със сигурност ще са ви много полезни:

  1. Започвайте бавно тренировките си и увеличавайте интензивността постепенно, за да избегнете риска от травми, поради недобро загряване на ставите и мускулите.

  2. Тренирайте ежедневно, това е единственият начин да свикнете с този начин на живот, когато сте все още начинаещи. Може да ви звучи трудно, но всъщност в началото това е по-лесния вариант, отколкото да тренирате по 3 или 4 дни в седмицата. Това не означава, че всеки ден трябва да се натоварвате много силно, напротив... Редувайте по-тежки с по-леки тренировки, за да може тялото ви да се възстановява, а мускулите да се изграждат, а не да се разграждат.

  3. Слушайте тялото си, то ще ви подсказва какво да правите. Умората е нещо хубаво, тя ви подсказва, че работите правилно, но ако започнете да чувствате болка в мускулите, спрете веднага! Все пак не трябва да си причинявате контузии.

  4. Ако все пак почувствате, че се е случило нещо на мускулите ви, веднага им сложете лед. Така ще избегнете кръвоизлив и посиняване на нараненото място.

  5. Бързата мотивираща музика е ваш приятел. Ако сте навън, винаги вземайте плеъра със себе си. Може да ви звучи странно, но този тип музика ви кара без да усещате да действате в нейния ритъм. Всеки има различни предпочитания към мотивираща музика, но лично моите Топ 10 са следните:

 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортРецептиСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлИсторияХранене при...Здравни съветиПсихологияЛюбопитноСоциални грижиДиетиНовиниАнкетиВидеоОрганизацииОбразованиеПроизводители