Начало Спорт Спортна медицина Допинг в спорта Допинг и допинг контрол Разрешение за терапевтична употреба на забранени вещества

Разрешение за терапевтична употреба на забранени вещества

Разрешение за терапевтична употреба на забранени вещества - изображение

Спортистите както всички други хора понякога боледуват, което изисква използването на медикаменти, които може да са забранени или могат да се отразят на допинг контрола. Поради тази причина Световната антидопингова агенция през 2004г. въвежда международен стандарт за изискване на разрешение за терапевтична употреба (РТУ)(TUE – Therapeutic Use Exemption), които дава възможност контролирано да се използват нужните медикаменти.

Какво представлява Разрешението за терапевтична употреба ?

Това е стандарт утвърден от Световната антидопингова агенция, чрез който спортистът получава възможност да използва забранено средство или метод с терапевтична цел за определен период от време. За Република България Световната антидопингова агенция се представлява от Националния антидопингов център, което означава, че всички спортисти картотекирани там са длъжни да подадат съответните документи за разрешение за терапевтична употреба. Когато спортиста е включен към международна федерация и подлежи на нейните антидопинг разпореди, разрешението от Националния антидопингов център важи само ако съответната федерация го признава. В противен случай той е длъжен да си осигури разрешение за терапевтична употреба от международната федерацията, чрез която участва в световната спортна проява. Искането за разрешение за терапевтична употреба се отправя във връзка с използването, на което и да е забранено вещество или метод от забранителния списък на Световната антидопингова агенция.

Разрешението за терапевтична употреба се издава въз основа на следните критерии:

 • спортистът може да получи значително влошаване на здравето и проблеми без съответните медикаменти
 • лечението няма да предизвика постигането на по-високи резултати от тези преди употребата на съответните медикаменти
 • няма алтернативни методи или средства на лечение, чрез които може да се избегне използването на забранени методи или вещества

Според стандартите заложени от Световната антидопингова агенция молбите за разрешение за терапевтична употреба се разглеждат от специални независими контролно — медицински комисии към съответните Национални антидопингови организации или Световни федерации. Всички процедури по кандидатстване за разрешение са публикувани в международния стандарт за разрешение за терапевтична употреба на САДА. Съществува и съкратено разрешение за терапевтична употреба, което е свързано с използването на по-малко значими като допинг медикаменти и начини за лечение.

Най-често използвани медикаменти с разрешение за терапевтична употреба

 • S3. Бета-2-адренорецепторни агонисти - използват се най-често при астма и заболявания на дихателната система. Използването на салбутамол, формотерол, тербуталин и салметерол под формата на инхалатори изискват съкратено разрешение за терапевтична употреба.
 • S5. Диуретици и други маскиращи вещества - използват се за лечението на отоци от различен произход и хипертония. Не се издава разрешение за използването им ако в пробата от урина има други забранени вещества.
 • М1. Подобряване преноса на кислород - понякога се налага спешно кръвопреливане при инциденти. Това изисква след такава манипулация да се изиска разрешение за терапевтична употреба.
 • S9. Глюкокортикостероиди - използват се за редица заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни заболявания и алергични състояния. Без разрешение за терапевтична употреба могат да се използват само препарати за месно приложение, най-често при кожни заболявания.

Какъв е реда за издаване на разрешение за терапевтична употреба

 1. Получаване на бланка за разрешение за терапевтична употреба - освен стандартното разрешение има и съкратено разрешение за терапевтична употреба. Бланката е българска версия при национални състезания и английска версия при международни състезания.
 2. Попълване на бланка за разрешение за терапевтична употреба - Попълва се от доктор по медицина на английски или френски за международни състезания и на националния език за състезания на национално ниво.
 3. Изпращане на бланка за разрешение за терапевтична употреба - тя трябва да бъде изпратена най-малко 21 дни преди международното или националното състезание. Изключение в сроковете може да има само при спешни интервенции изискващи разглеждане със задна дата.
 4. Решение на казуса за издаване на разрешение за терапевтична употреба - извършва се от съответната Комисията по издаване на разрешение за терапевтична употреба в съответните срокове и със определен срок на валидност.
 5. Обжалване на решението - становището може да се обжалва като първа инстанция е Световната антидопингова агенция, а втора е спортния арбитражен съд.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиЗаведенияОрганизацииНовиниИсторияХранене при...ВидеоАлт. медицинаСнимкиЗдравни проблемиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиПсихологияИнтервютаСоциални грижиНормативни актовеЗаболявания (МКБ)ИзследванияАнкетиСпорт и туризъмФизиологияДиетиТестовеОбразованиеПроизводителиРецепти