Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на гръдния кош, корема и таза Разтежение на коремните мускули в спорта

Разтежение на коремните мускули в спорта

Разтежение на коремните мускули в спорта - изображение

Една от травмите причиняваща голяма болка и дискомфорт при спортистите е разтежението на коремните мускули. Това разтежение може да засегне всеки един четирите коремни мускула, а болката и дискомфорта се появяват при почти всяко движение на торса, както и от кихане, кашляне, смях или дълбоко вдишване. Най-често от разтежение на мускулите на коремната стена страдат щангисти, баскетболисти, гюлетласкачи, гимнастици, гребци и спортисти от спортове свързани с резки извивания на тялото.

Какво представлява разтежението на коремните мускули и какви са причините за него?

При разтежението на коремните мускули се получава разкъсване на мускулни или сухожилни влакна на някой от коремните мускули. Най-често се засяга правият коремен мускул (m. rectus abdominis), но могат да бъдат засегнати и външните или вътрешни коси коремни мускули, или напречения коремен мускул. В по-леките случаи се касае за разкъсването на незначителен брой влакна, а в по-тежките може да има цялостно разкъсване на мускул. Разтежението на коремните мускули е често срещан проблем при спортистите, тъй като те участват в много от движенията на долните крайници, таза и извиването на трупа. Именно заради това, здравите коремни мускули са свързани с по-високи постижения при всички спортисти.

Най-често коремните мускули се контузват при еднократно прекомерно и рязко движение, като ако действащата сила е по-продължителна може да разкъса целия мускул. При не лечение на разтежение на коремен мускул или прекалено рано връщане към игра, процесът може да хронифицира и да доведе до трудно лечим въпалителнен процес.

Степени на разтежение на коремните мускули

  • Първа степен - засягат се до 10% от мускулните или сухожилни влакна
  • Втора степен - засягат се до 90 % от мускулните или сухожилни влакна 
  • Трета степен - пълно разкъсване на мускул или сухожилие 

Симптоми при разтежение на коремните мускули 

При разтежение на коремните мускули спортистите съобщават за остра прерязваща болка, най-често в долната част на корема. Болката се усилва при всяко движение ангажиращо коремните мускули.

При леките разтежения (1ва степен) се наблюдава само локална болка и леко подуване в областта на травмата, като болката се усилва при движение, кашляне, смях, дълбоко дишане, или кихане.

При средно тежките разтежения (2ра степен) симптомите са същите, но болката е по-силна, а движенията силно ограничени. Може да има локален оток и кръвонасядане.

При тежка увреда и пълно разкъсване (3та степен), освен симптомите от първите две степени могат да се наблюдават и симптоми включващи: гадене, повръщане, пребледняване, студена пот, затруднено дишане и учестено сърцебиене. При съмнение за пълно разкъсване на мускул, спортистът трябва да бъде транспортиран по спешност до болнично заведение и да му бъде оказана специализирана помощ. До пристигането на спешната помощ се прилага лед локално и следят жизнените показатели (пулс, дишане, кръвно налягане).

Лечение при разтежение на коремните мускули

Веднага след травмата се прилагат принципите на първа помощ при спортни травми. Те включват почивка и прилагане на пакет с лед локално за 15-20 мин., три пъти дневно. Почивката е свързана с намаляване на физическата активност за период от няколко дни, до преминаване на острите симптоми.
След като болката започне да намалява, спортистът може да започне с леко разтягане в областта на увредата, заедно с изометрични контракции, с цел поддържане на мускулатурата и ускоряване на оздравителния процес. Разтягането трябва да се извършва бавно и внимателно и да не причинява болка. Болката е индикатор за вреда, която може да забави оздравителния процес. В този етап може да се приложи и лек масаж в зоната на увредата.
На късен етап се включват и допълнителни упражнения за всеки от коремните мускули с цел възстановяване на мускулната сила.
Спортистът може да се върне към игра, когато може да извършва всички движения ангажиращи коремните мускули, без болка и в пълен обем на движение.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияЛеченияИсторияСнимкиДиетиВидеоХранене при...Алт. медицинаНовиниИнтервютаИзследванияОрганизацииКлинични пътекиПсихологияНормативни актовеБотаникаСпорт и туризъмСоциални грижиТестовеОбразованиеАнкетиЗаведенияСпециалистиПроизводителиРецепти