Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Ранди Пиърс пробяга бостънския маратон и планира изкачване на Килиманджаро... въпреки, че е сляп

Ранди Пиърс пробяга бостънския маратон и планира изкачване на Килиманджаро... въпреки, че е сляп

Ранди Пиърс пробяга бостънския маратон и планира изкачване на Килиманджаро... въпреки, че е сляп - изображение

Ранди Пиърс е един невероятен човек. Той е бил хардуерен дизайнер, но през 1989 година получава рядък неврологичен проблем, който в крайна сметка му причинява загуба на зрението. Агресивното митохондриално заболяване е толкова загадъчно, че дори все още няма име, а съответно и лек. То се развива толкова бързо и за няколко години засяга малкия мозък на Пиърс, с което той лесно започва да губи равновесие и това налага придвижването му с инвалидна количка.

Характерът на заболяването е изключително необичаен, като то изчезва изведнъж и също така се обновява, като засяга много аспекти от функционирането на тялото на Ранди. В не малко моменти той дори е готов да се откаже от живота си.

„Не можех да спра да си мисля колко пъти живота ще продължава да ме мачка.“ - казва той. „Все още има сутрини, когато се събуждам и се питам: Хайде де, наистина? И днес ли ще съм сляп?“

48-годишният днес Пиърс в крайна сметка осъзнава, че трябва да се научи да живее със страданието си. В крайна сметка всеки трябва да се изправи пред предизвикателствата на света и да върви напред.

Именно това прави той. Успешно премахва инвалидната количка и се изправя на собствените си крака и си прави план, който включва изкачването на всички 48 от върховете с височина над 1200 метра в родния му Ню Хемпшир. Той избира върховете, тъй като те са универсален синоним на предизвикателството. Планираните изкачвания са в рамките на 10 години, но той ги прави само за 3.

След този подвиг, Ранди Пиърс се обръща към една своя стара страст – карате. Той има черен колан в този спорт и започва усилени тренировки отново, въпреки своята слепота. Не след дълго той успява да защити втори дан.

Уникалните му постижения не приключват с това. През 2015 година, той завършва с време 3 часа, 50 минути и 42 секунди на маратона в Бостън, като е сред фаворитите на феновете, които през цялото време скандират името му. Той е първият американец, който финишира на легендарния маратон.

Ранди Пиърс няма да приключи до тук. През септември 2015 година той планира изкачване до „покрива“ на Африка – връх Ухуру в планинския масив Килиманджаро, който е с височина 5892 метра. Ще го придружава малка поддържаща група от алпинисти и кучето му водач, Есен. Той знае, че в живота няма нищо сигурно, затова е горд че живее в момента. Той не знае, дали болестта му няма да му донесе нови по-силни или дори смъртоносни усложнения, затова отказва да живее в страх.

„Искам да покажа на хората, че не е нужно да гледаш, за да видиш. Виждането на света няма нищо общо с гледането, то е това което правиш! Не се страхувайте от нищо... Всеки ще умре някой ден. Но преди това да стане, трябва да направите всичко по силите си, за да достигнете до върха на света!“ - заключва Ранди Пиърс.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлСоциални грижиИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииАлт. медицинаСнимки